logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki dobry program do zmniejszenia objętości filmów i zdjęć z zachowaniem jak najlepszej jakości?

andrew_k 17 Mar 2024 19:12 2292 16
REKLAMA
  • #1 21008153
    andrew_k
    Poziom 2  
    Cześć.

Nagrałem smartfonem trzy filmy o dużej rozdzielczości w formacie mp4, oraz wykonałem zdjęcia, które też mają dużą objętość. Jeden plik wideo ma około 200 MB i muszę je przesłać na emaila, a poczta której używam pozwala tylko na załączenie wszystkich plików łącznie do 100 MB.

Jaki polecacie skuteczny program na komputer do zmniejszenia objętości takich filmów i zdjęć jednocześnie z jak najmniejszą utratą ich jakości?
  • REKLAMA
  • #2 21008165
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3802
    Co do filmów, trzeba je przekonwertować i na przykład zmniejszyć rozdzielczość. Zamiast przesyłać tak duży plik mailem, znacznie prościej udostępnić film na dowolnym serwisie hostingowym, a odbiorcy przesłać link wraz z kodem do pobrania.

Zdjęcia możesz zmienić w każdym darmowym programie, nawet w PhotoFiltre. Tu do wyboru zmniejszenie rozdzielczości obrazu i stopnia kompresji JPG. Niestety, każde z tych działań ma wpływ na jakość obrazu - im większa kompresja, tym bardziej widoczny będzie spadek parametrów.

p.s.
    Proszę nie "krzycz" - używanie wielkich liter w tytule jest całkowicie zbędne i niezbyt grzeczne wobec innych użytkowników. ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 21008185
    andrew_k
    Poziom 2  
    Mobali napisał:
    Co do filmów, trzeba je przekonwertować i na przykład zmniejszyć rozdzielczość.

Na jaki format najlepiej przekonwertować film mp4? Rozdzielczość może być minimum w Full HD?

Mobali napisał:
    Zamiast przesyłać tak duży plik mailem, znacznie prościej udostępnić film na dowolnym serwisie hostingowym, a odbiorcy przesłać link wraz z kodem do pobrania.

Tylko pewnie na takim darmowym serwisie hostingowym są pewnie jakieś ograniczenia co do pojemności plików i ilości dni przez które można je tam przechowywać.
    Więc raczej wolałbym jakiś program na komputer do kompresji filmów. Mógłbyś coś wartego uwagi i sprawdzonego polecić?
  • REKLAMA
  • #4 21008219
    Mobali
    Poziom 43  
    MP4 już jest formatem skompresowanym, i dość silnie. Pliki wideo zawierają po prostu bardzo dużo informacji, więc z natury są "objętościowe" i tego raczej nie da się oszukać. Zmniejszanie objętości będzie więc musiało się wiązać z obniżeniem parametrów jakościowych, zarówno obrazu jak i dźwięku. Ale wypróbuj na przykład to narzędzie: https://kompresuj-wideo.konwerter-online.pl Ewentualnie zainstaluj Movavi Video Converter, VLC, albo Shotcut?

To oczywiste, że darmowe serwisy hostingowe mają ograniczenia czasowe. Ale w wątku pytałeś przecież o możliwość przesyłania e-mailem? A serwis hostingowy w łatwy sposób rozwiązuje przecież ten problem, bo plik można tam umieścić i potem pobrać. Jest na to mnóstwo czasu. A więc efekt będzie dokładnie ten sam, jakbyś wysłał film pocztą elektroniczną. Przewaga hostingu jest natomiast taka, że nie musisz wysyłać e-maila z filmem do każdego odbiorcy - wystarczy link do strony pobierania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21008232
    maariaan
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Można skożystać ze strony wetransfer.com
  • #7 21008268
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 443
    Tak się tego nie robiło i nie robi. Jeżeli film ma być w wysokiej jakości podziel go na pliki o wielkości możliwej do przyjęcia przez daną pocztę przy pomocy archiwizatora RAR 7ZIP też to chyba potrafi. Odbiorca po rozpakowaniu uzyska film w identycznej jakości.
  • #8 21009120
    andrew_k
    Poziom 2  
    @Mobali @maariaan dzięki za odpowiedzi! Ale jeszcze chciałem dopytać czy te kompresory wideo online umożliwiają odbiorcy oprócz pobrania pliku z otrzymanego linku również tylko na samo obejrzenie tego filmu bez jego ściągania jeśli wejdzie pod wygenerowany link?

Możecie jeszcze podać z dwa sprawdzone takie serwisy online do kompresji wideo i zdjęć?

A no i czy wrzucanie plików na takie serwisy jest bezpieczne? Czy taki plik jest dostępny tylko dla osoby która otrzyma link? Jak długo mniej więcej są one tam dostępne i po jakim czasie usuwane?

modziul napisał:
    Tak się tego nie robiło i nie robi.

A dlaczego uważasz, że tak się tego nie robiło i nie robi?
    Chyba używanie kompresora na PC czy to online wydaje się szybsze i wygodniejsze niż dzielenie plików za pomocą np. archiwizatora RAR...
    modziul napisał:
    Jeżeli film ma być w wysokiej jakości podziel go na pliki o wielkości możliwej do przyjęcia przez daną pocztę przy pomocy archiwizatora RAR 7ZIP też to chyba potrafi.

To w jaki sposób wysłać jednym emailem który pozwala na przesłanie łącznie tylko 100MB załączników trzy filmy o wielkości każdy ok 200MB? I tak taki jeden pilik będzie musiałby być zmniejszony nawet jak będzie podzielony więc jakość filmu będzie mniejsza.
  • #9 21009274
    modziul
    Poziom 33  
    andrew_k napisał:
    modziul napisał:
    Tak się tego nie robiło i nie robi.

A dlaczego uważasz, że tak się tego nie robiło i nie robi?
    Chyba używanie kompresora na PC czy to online wydaje się szybsze i wygodniejsze niż dzielenie plików za pomocą np. archiwizatora RAR...
    modziul napisał:
    Jeżeli film ma być w wysokiej jakości podziel go na pliki o wielkości możliwej do przyjęcia przez daną pocztę przy pomocy archiwizatora RAR 7ZIP też to chyba potrafi.

To w jaki sposób wysłać jednym emailem który pozwala na przesłanie łącznie tylko 100MB załączników trzy filmy o wielkości każdy ok 200MB? I tak taki jeden pilik będzie musiałby być zmniejszony nawet jak będzie podzielony więc jakość filmu będzie mniejsza.

Temat: muszę je przesłać na emaila
    1) Pliki nie są kompresowane a dzielone. Możesz wybrać mimo to opcję bez kompresji. Prywatność !
    A dla czego jednym ? Czy wysłanie kilku jest zabronione ?
    2),,Więc raczej wolałbym jakiś program na komputer do kompresji filmów." Po co kompresować jak można je przesłać w oryginalnej jakości ?
  • #10 21009558
    cinepi
    Poziom 17  
    Ocena: 43

Można się również pobawić odtwarzaczem VLC - ma opcję konwertuj/zapisz i jest nawet kilka predefiniowanych schematów kompresji. Jest nawet opcja kodowania wideo do formatu H.265.
  • #11 21010746
    Q-mac
    Poziom 27  
    Ocena: 191
    AnyVideoConverter - z tego korzystam i jest OK
  • #12 21010870
    andrew_k
    Poziom 2  
    modziul napisał:
    Pliki nie są kompresowane a dzielone. Możesz wybrać mimo to opcję bez kompresji.

Akurat pliki wideo archiwizator RAR bardzo słabo kompresuje.

A jak koledzy odniosą się do użytkownika modziul który twierdzi że programami do kompresji ani za pomocą kompresora online się nie zmniejszało ani nie zmniejsza plików tylko najlepiej to robić za pomocą archiwizatora RAR dzieląc plik na wiele części i wysyłać je w kilku emailach bo odbiorca będzie miał film w oryginalnej jakości?
  • #13 21010918
    Mobali
    Poziom 43  
    andrew_k napisał:
    ...najlepiej to robić za pomocą archiwizatora RAR dzieląc plik na wiele części i wysyłać je w kilku emailach bo odbiorca będzie miał film w oryginalnej jakości?
    Trochę bez sensu, bo łączna wielkość tych plików będzie praktycznie taka sama, więc równie dobrze można wysłać film w całości. Zasadnicze wady tego rozwiązania są dwie. Po pierwsze, ten archiwizator bardzo nieznacznie zmniejszy rozmiar pliku, wiec równie niewiele się zyska. No i dzielenie na kawałki w żaden sposób nie rozwiązuje problemu ograniczeń związanych z pojemnością skrzynki. No chyba, że odbiorca po pobraniu każdej z części będzie usuwał ją i robił miejsce na kolejne "paczki"? Jak dla mnie to niewygodne. Znacznie prościej udostępnić film w całości i w dobrej jakości, a następnie wskazać mailem skąd można go sobie pobrać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 21010963
    modziul
    Poziom 33  
    Mobali napisał:
    Zasadnicze wady tego rozwiązania są dwie. Po pierwsze, ten archiwizator bardzo nieznacznie zmniejszy rozmiar pliku, wiec równie niewiele się zyska. No i dzielenie na kawałki w żaden sposób nie rozwiązuje problemu ograniczeń związanych z pojemnością skrzynki. No chyba, że odbiorca po pobraniu każdej z części będzie usuwał ją i robił miejsce na kolejne "paczki"? Jak dla mnie to niewygodne.

Wielkość wiadomości nie ma nic wspólnego z pojemnością skrzynki. Skrzynka może mieć dziesiątki GB. Wiem bo ładowałem pocztę a osoba znająca hasło i login pobierała pliki i ładowała swoje. Np: o2 ma 30GB.
  • #15 21011365
    Mobali
    Poziom 43  
    modziul napisał:
    Wielkość wiadomości nie ma nic wspólnego z pojemnością skrzynki.
    Przynajmniej do przekroczenia pojemności skrzynki rzeczywiście można się tym nie przejmować ;-)

Powiadomienie o małej pojemności skrzynki pocztowej.

modziul napisał:
    Skrzynka może mieć dziesiątki GB
    Może, ale wcale nie musi. Są także konta ze sporymi ograniczeniami pojemności. Ale jeśli skrzynka faktycznie takich ograniczeń nie ma, to jaki jest sens dzielenia, czy kompresji tych materiałów?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #16 21011384
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    @Mobali Bo w jednym mailu można przesłać max 100MB, nie da się wysłać pliku 200MB ;)
    Można jednak wysłać setki maili po 99MB ;)
    Dzielenie jest ok, jeśli po drugiej stronie ktoś kumaty - a najlepiej załadować na chmurę lub jakiś hosting - i wysłać link.
  • #17 21012286
    Mobali
    Poziom 43  
    Chris_W napisał:
    Można jednak wysłać setki maili po 99MB
    ...jeśli pojemność skrzynki na to pozwoli.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do kompresji filmów i zdjęć, aby zmniejszyć ich objętość przy minimalnej utracie jakości, z uwagi na ograniczenia poczty elektronicznej. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym konwersja rozdzielczości filmów, użycie programów takich jak VLC, Movavi Video Converter, Shotcut oraz AnyVideoConverter. Wskazano również na możliwość korzystania z serwisów hostingowych, takich jak WeTransfer, jako alternatywę dla przesyłania dużych plików. Dyskutanci podkreślają, że kompresja plików wideo wiąże się z utratą jakości, a archiwizacja plików RAR nie przynosi znaczących korzyści w kontekście kompresji. Pojawiły się również pytania o bezpieczeństwo przesyłania plików przez serwisy online oraz ich dostępność po przesłaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA