Chyba musisz podać wymiary. Mam trochę tych zwijaków, to porównam. Kiedyś, jeśli na kondensatorze KP nie było nadruku napięcia, to domyślnie było 500V. Litera K - to tolerancja (10%).
Dziękuje za porady, niestety dalej nic nie wiem. Tak tolerancję K 10% rozszyfrowałem. Potrzebuję go wymienić za starego kartoflaka papierowego na 250V, W ceramicznych jak brak oznaczeń to jest na 500V też takie zestawienie znalazłem. Ten jest malutki 10mm długości i 4mm grubości.
Może kolorowy pasek na kondensatorze ma dodatkowe znaczenie. Mój ma fioletowy. Wiem, że oznacza zewnętrzną okładzinę, ale może być też przy okazji kodem napięcia. Znalazłem takie wyjaśnienia. Pozdrawiam. 6 pasek w kondensatorach poliestrowych: czerwony - 250V żółty - 400V niebieski - 630V
Napięcie odniesienia kondensatora
Typ J – zanurzone kondensatory tantalowe.
Typ K – Kondensatory mikowe.
Typ L – Kondensatory poliestrowe/polistyrenowe.
Typ M – Kondensatory elektrolityczne 4-pasmowe.
Typ N – Kondensatory elektrolityczne 3-pasmowe.
Radio Szarotka. jak pisałem ten jest nieużywany i chciałem go wsadzić zamiast oryginału który opisany jest na schemacie jako 125V. A zakopany jest koło oczka które też muszę wlutować, bo poprzedni właściciel go potrzebował i odciął. Trzeba wykorzystać okazję i wymienić jak pozostałe mają dwu lub trzykrotnie większą pojemność i V loss prawie 10% Pozdrawiam
✨ Użytkownik ma problem z określeniem dopuszczalnego napięcia kondensatora foliowego, który nie ma oznaczeń. W odpowiedziach zasugerowano, że standardowe napięcie dla kondensatorów KP bez nadruku wynosi 500V, a tolerancja K oznacza 10%. Użytkownik zauważył, że kondensator ma długość 10mm i grubość 4mm, co sugeruje, że może mieć napięcie 63V. W dyskusji poruszono również znaczenie kolorowych pasków na kondensatorach, które mogą wskazywać na napięcie, oraz konieczność podania miejsca zastosowania kondensatora, co ułatwiłoby dobór odpowiedniego elementu. Użytkownik planuje wymienić kondensator w radiu Szarotka, gdzie oryginalny kondensator ma napięcie 125V. Wygenerowane przez model językowy.