logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop Lenovo Legion 17IMH05H, Windows 11, nie widzi kamery, wentylatora, błędy w programach.

peyp 18 Mar 2024 00:00 633 5
REKLAMA
  • #1 21008528
    peyp
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Laptop Lenovo Legion 17IMH05H, Windows 11, nie widzi kamery, wentylatora, błędy w programach.

Laptop przestał obsługiwać i widzieć wbudowaną kamerę, po uruchomieniu aplikacji urządzenie wyświetlające kod błędu - brak Kemery.
    Nie widzi kamer równieź z pozycjami menedżerów urządzeń.
    Po wgraniu Lenovo Diagnostik Evolution ponownie brak urządzeń, a ponadto laptop nie widzi wentylatorów, które w trakcie pracy urządzenia wyraźnie pracują, wydmychują powietrze.
    Pokazywały się również „lagi” w postaci pustych storn przy odpalaniu np. PDF lub nakładanie się na siebie grafik i okienek całkowicie uniemożwiając korzystanie z aplikacji mikrosoft Edge. Pomimo ponownej instalacji programów, problemy pozostawały, a po penym czasie użytkowania laptopa, same ustapiły. Nie rozpoznawał swoich urządzeń, typu myszka.

Nie można było przywrócić systemu do poprzednich wersji, brak danych do przywracania. Kopie wcześniejsze były utworzone, jednak z jakiegoś powodu obecnie żadna nie istnieje.
    Komunikat< brak możliwości przywrócenia systemu.

Laptop został całkowicie zaktualizowany, zresetowany do ustawień fabrycznych z pozostawieniem plików osobistych.
    Ponadto system widzi mocno zapełnioną pamięć drugiej partycji, 470 GB, na kórej w rzeczywistości prócz kilku folderów o statusie 0kb nic się nie znajduje.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Jak usprawnić sprzęt, przywrócić prawidłowe funkcje oprogramowania, widoczność urządzeń. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21008554
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    >Laptop został całkowicie zaktualizowany, zresetowany do ustawień fabrycznych z pozostawieniem plików osobistych. - czyli w zasadzie nic nie zrobiłaś bo użyłaś recovery które jest tak samo popsute jak obecny system

crystal disk info - > pełny screeen z diagnostyki dysku

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows11 -> Tworzenie nośnika instalacyjnego systemu Windows 11
    i czysta instalacja, później instalacja sterowników ze strony lenovo, o ile czujesz się na siłach.

Kiedyś kamera tak się zawiesiła że trzeba było wyjąć baterię z laptopa i nic innego nie pomagało...bateria była wbudowana i bez rozkręcania się nie dało. Tutaj może być podobnie.
  • REKLAMA
  • #3 21010409
    peyp
    Poziom 9  

Przycisnęłam okolicę kamery, zadziałało, system zanotował kamerę, przeskanowałem cały komputer, sprawdziłam aktualizacje, wszystko Ok. Przeprowadziłam defragmentację. Zaraz po tym jak kamera zaczęła działać, przestał działać touchpad. System nadal nie widział wentylatorów, chociaż wyraźnie działają.
    Spróbowałam zresetować komputer przytrzymując przycisk włączenia przy odłączonym zasilaczu. Po tej próbie nie da się już uruchomić komputera, Niebieskie tło, Brak możliwości przywrócenia systemu, z wiersza poleceń również nie działa. Brak możliwości działania w trybie awaryjnym. Komunikat – naprawa się nie powiodła. Czy po rozruchu systemu z zewnętrznego nośnika, komp odpali i będzie można zgrać pliki osobiste? Dopiero po odzyskaniu plików zamierzam przeprowadzić twardy reset i postawienie systemu od nowa.
  • REKLAMA
  • #4 21012731
    peyp
    Poziom 9  
    Notebook poprzez który planowałam nagrać nośnik instalacyjny, nie chce pociągnąć pliku… notebook wiekowy samsung, na ubuntu. Chyba tutaj również będę musiała w pierwszej kolejności przeinstalować system, czy pomógłby mi ktoś? W jaki sposób postawić system Windows11, aby nie utracić plików w laptopie? Ewentualnie, jak wcześniej odzyskać te pliki.
  • REKLAMA
  • #5 21015513
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 185
    Najprościej zrobić pendrajwa z ubuntu, odpalić z niego lapka i zgrać pliki. Opcja trudniejsza to oczywiście wykręcenie dysku z laptopa.
    Jakoś trzeba zgrać dane na pendrajwa, drugą kopię na dysk usb albo drugi laptop, najważniejsze dane najlepiej jeszcze wysłać na pocztę/google drive i dopiero wtedy można założyć że masz pewną kopie danych.
    Bo jak przy instalacji systemu coś pokombinujesz to na odzyskanie plików może być za późno.

Próbowałaś w biosie zmienić Boot mode legacy na uefi, albo na odwrót? Mogło się przestawić po resecie.
    Jeżeli nie czujesz się na siłach to zostaje serwis albo wycieczka do Sosnowca :]
  • #6 21015527
    peyp
    Poziom 9  
    Udało mi się odpalić ubuntu, zgrać ze Strony Microsoft instalki na Pendrive’a, rownież nowe Ubuntu ( Notebook samsung ) nie pamiętam hasła użytkownika, próbowałam majstrować, ale są pozakładane hasła również w rejestrach. Trzeba dotrzeć do hasła Rota, aby reinstalować system. Obecny zgłasza błędy, więc nie wiem czy jest bezpieczne by cokolwiek na nim działać. Nie rozumiem co znaczy ( zrobić Pendrive’a, Czy chodzi właśnie o przygotowanie instalek? I co dalej? Nie jestem specem od komputerów, Ale będę musiała sobie poradzić sama, z pomocą..
REKLAMA