logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo Y700 14ISK – kamerka Realtek niewidoczna w Windows 11,

GóralMP 16 Maj 2025 21:40 324 4
REKLAMA
  • #1 21551332
    GóralMP
    Poziom 8  
    Cześć,

Mam problem z kamerką w laptopie Lenovo Y700 14ISK / WIN 11, a mianowicie - kamerka normalnie działała i nagle zniknęła z systemu.
    Nie jest widoczna w Menedżerze Urządzeń, próba jej wykrycia również kończy się na niczym.
    Próba instalacji sterowników nic nie daje.
    Z tego, co wyczytałem, to jest to model Realtek.

Co może być przyczyną - już nie mam pojęcia i liczę na Waszą pomoc.

dzięki
    AI: Sprawdzałeś może w BIOS-ie/UEFI, czy kamerka jest tam widoczna i włączona?
    NIE
    AI: Czy przed zniknięciem kamerki były robione jakieś aktualizacje systemu Windows, sterowników albo inne zmiany w systemie?
    Aktualizacje Windows - tak.
    Wymieniany był wentylator.
  • REKLAMA
  • #2 21551598
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1686
    GóralMP napisał:
    kamerka normalnie działała i nagle zniknęła z systemu. Nie jest widoczna w Menedżerze Urządzeń,

Czyli się zepsuła, albo ona sama (rzadziej) albo jej podłączenie do płyty głównej laptopa.

Trzeba rozebrać i zdiagnozować.

GóralMP napisał:
    Wymieniany był wentylator.

Jeśli przestała działać zaraz po tej wymianie, to zostało na 99% uszkodozne gniazdo lub przewód kamerki.

Albo ktoś nie wiedział co robi i tylko nie podpiął prawidłowo...
  • REKLAMA
  • #3 21551603
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Może ktoś po prostu zapomniał podłączyć xD
  • REKLAMA
  • #4 21551605
    roxio
    Poziom 27  
    Ocena: 211
    Przyczyn może być kilka, od aktualizacji Lenovo Vantage gdzie włączył sie tryb privacy, przez brak kompatybilności sterownika z windows 11 po jakiejś aktualizacji aż po ułamany przewód na łączeniu ekranu z płytą. Sprawdź czy została podłączona ponownie po wymianie wentylatora. Przetestuj czy pod jakimś kątem odchylenia ekranu nie słychać dźwięku "podpinania" sprzętu.
  • #5 21551685
    MPGóral
    Poziom 3  
    A może mi ktoś z Was wskazać, które złącze to będzie to od kamerki na płycie głównej?

I wiem , że jest to wina fizycznego jej uszkodzenia albo złego podłączenia jej taśmą do płyty głównej - Linux też pokazuje jej brak.

Wnętrze laptopa z widoczną płytą główną, dwoma wentylatorami i baterią.

Moderowany przez ArturAVS:

3.1.2-3.1.3. Rejestracja/korzystanie z więcej niż jednego loginu. W przypadku stwierdzenia naruszenia niniejszego postanowienia jeden (lub więcej loginów Użytkownika) mogą zostać zablokowane przez Usługodawcę.

REKLAMA