logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować przekierowanie portów dla FTP na Ubuntu? Błąd PORT, porty 21/2121

bpiotr67b 19 Mar 2024 11:20 498 5
REKLAMA
  • #1 21010339
    bpiotr67b
    Poziom 5  

Witam Wszystkich,

Nie jestem zaawansowanym sieciowcem i natrafiłem na problem, którego nie potrafię rozwiązać.

Problem jest z prawidłowym przekierowaniem portów dla usługi FTP.

Opiszę, co mam:
    Server FTP (na Ubuntu), który działa na porcie 21.
    Gdy łączę się lokalnie, wszystko jest OK.
    Gdy zrobię forward portu 21 na zewnątrz, to również mogę się podłączyć do serwera ze strony WAN (gdy w konfiguracji routera po stronie lokalnej port jest 21, a po stronie zewnętrznej port jest 21).

Dla bezpieczeństwa chciałem używać innych portów do podłączenia zewnętrznego (na przykład 2121). I tu pojawia się problem. Po zrobieniu przekierowania z portu wewnętrznego 21 na zewnętrzny 2121, klient FTP podejmuje próbę podłączenia, ale pokazuje mi błąd "Poleceni PORT nie powiodło się" - jakie jeszcze porty muszę przekierować, aby mi to działało?

Dziękuję za podpowiedzi :)

Pozdrawiam Piotr
  • REKLAMA
  • #2 21010348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21010368
    bpiotr67b
    Poziom 5  
    Czesc,

Dzięki za podpowiedź - zdaję sobie sprawę z ewentulanych problemów - serwerek jest tylko do "zabawy" Linuxem i nie badzie działał za długo.
    Oczywiście masz rację co do kierunku :)

Przeniesienie portów na inny niz domyślny miło mnie uchronić przed próbami włamu przez mniej doświadczonych - za moment będe testował inne sposoby przesyłania plików.
    Router UPC Connect Box.
    Przy okazji przekierowanie portu 80 wewnętrznego do 8888 zewnętrznego oraz 22 do 2323 działa bez problemu. Problem jest tylko z FTP :(

Coś mi się wydaje, że jeszcze jakieś porty muszą być przekierowane poza 21
  • REKLAMA
  • #4 21010395
    cocopoco
    Poziom 17  
    Ocena: 51
    bpiotr67b napisał:
    Czesc,
    Coś mi się wydaje, że jeszcze jakieś porty muszą być przekierowane poza 21

FTP to porty 20 i 21. Sprawdzałeś przekierowanie FTP na innym porcie niż 2121? Może coś go używa?
  • REKLAMA
  • #5 21015023
    mik_u
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Sprawdź firewalla (iptables) defaultowo wycina komunikację na niestandardowe porty

[Edit]
    I jeszcze spróbuj klienta ustawionego w tryb pasywny.
  • #6 21038443
    bpiotr67b
    Poziom 5  

Informacyjnie - FTP zawiązuje połączenie na portach 20-21, ale potem wybiera losowo porty do transmisji danych.

Większość "nowych" routerów, jak wstawi się porty 20-21, wie, że chodzi o FTP i potem przekierowuje odpowiednie porty po połączeniu. To jeżeli chodzi o połączenie przy wybranych portach 20-21.

Jak to zrobić (dla zainteresowanych), aby działało na innych portach:
    W konfiguracji serwera FTP można ustawić, jakie porty (konkretne) mają być odpowiedzialne za transmisję danych, a następnie odpowiednio przekierować je w routerze.

pasv_enable=YES
    pasv_min_port=40000
    pasv_max_port=40001

Pozdrawiam
    Piotr Br
REKLAMA