logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję zrzutu oprogramowania sprzętowego dla Toshiba 49L2863DG z płytą Vestel 17mb211s

MrBitMan 19 Mar 2024 12:41 3687 9
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 21010440
    MrBitMan
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Cześć,

Szukam zrzutu oprogramowania układowego dla telewizora Toshiba model 49L2863DG (płyta to Vestel 17mb211s, a wyświetlacz LCD to VES490UNDS-2D-N13)

Mój problem polega na tym, że diody LED trybu gotowości migają na czerwono/zielono. Sprawdziłem wszystkie napięcia i są w porządku, nic więcej nie wydaje się nie tak z płytą, więc uważam, że jest to problem z oprogramowaniem sprzętowym.

Jedną rzecz, którą zauważyłem, to brak zasilania USB, chyba że przełączę układy scalone przełącznika odpowiedzialne za włączanie/wyłączanie zasilania USB i kontrolowanie prądu (brak napięcia na stykach włączających). Próbowałem zaktualizować oprogramowanie z dysku flash USB ale wygląda na to, że go nie czyta, ale nie mam też odpowiedniego pliku dla tego modelu, więc to może być problem.

Załączam oryginalny zrzut spi flash z mojego telewizora.
    Załączniki:
    • backup_toshiba_49L2863DG_não_liga.BIN (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21011882
    yokoono51
    Poziom 29  
    Ocena: 299
    Dla tej samej płyty głównej i dla tego samego panelu. Porównałem z tym, co zapisałeś i jest wiele różnic.
    Załączniki:
    • W25Q16V.BIN (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 21011893
    MrBitMan
    Poziom 3  
    yokoono51 napisał:
    Dla tej samej płyty głównej i dla tego samego panelu. Porównałem z tym, co zapisałeś i jest wiele różnic.

Dziękuję za plik, próbowałem, ale niestety nie zadziałało, jednak dioda LED zachowuje się przy tym inaczej, zamiast migać na zielono/czerwono, bardzo szybko miga na zielono.

Czy to jest plik z linku który zamieściłem czy inny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21012083
    yokoono51
    Poziom 29  
    Ocena: 299
    Chciałeś tego oprogramowania
    Załączniki:
    • Toshiba 49L3863DG main 17MB211S panel VES490UNDS-2D-N13.rar (33.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21012128
    MrBitMan
    Poziom 3  
    yokoono51 napisał:
    Chciałeś tego oprogramowania

Dziękuję bardzo. Próbowałem tego, ale wróciło do pierwotnego zachowania, co pozwala mi sądzić, że problemem jest albo oprogramowanie zapisane w pamięci flash NAND, albo najprawdopodobniej inny problem gdzieś na płycie.

Chyba będę musiał kupić nową tablicę. Zrobię kopię zapasową pamięci flash SPI i spróbuję także wykonać kopię zapasową NAND i podzielę się z forum, jeśli ostatecznie kupię płytę.
  • #7 21023285
    MrBitMan
    Poziom 3  

Kupiłem kolejną płytkę i zgodnie z obietnicą przeczytałem flash SPI i NAND, znajdziesz je w załączniku do tego postu.

Próbowałem flashować je na niedziałającej płycie, ale to nie rozwiązało problemu. Podejrzewam, że procesor jest martwy, ponieważ klient skarżył się, że porty HDMI również nie działały, zanim telewizor ostatecznie umarł.

Mam nadzieję, że te pliki komuś pomogą!
    Załączniki:
    • NAND_TOSHIBA_49L2863DG_MT29F4G08ABAEAWP@TSOP48.zip (218.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • toshiba_49L2863DG_MX25L1606E.zip (48.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 21209537
    ercu06
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    dziękuję
  • #9 21210652
    ilter
    Poziom 5  
    teşekkür ederim
  • #10 21257485
    ilter
    Poziom 5  
    teşekkür ederim

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje zrzutu oprogramowania sprzętowego dla telewizora Toshiba 49L2863DG, który korzysta z płyty głównej Vestel 17mb211s. Problemem są migające diody LED w trybie gotowości, co sugeruje usterkę oprogramowania. Użytkownik próbował aktualizacji z dysku USB, ale nie miał odpowiedniego pliku. Inni uczestnicy dyskusji podzielili się linkiem do zrzutu oprogramowania dla innego modelu, jednak nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. Użytkownik stwierdził, że problem może leżeć w pamięci flash NAND lub uszkodzeniu płyty. Po zakupie nowej płyty, użytkownik wykonał kopie zapasowe pamięci flash SPI i NAND, które udostępnił na forum, mimo że nie rozwiązały one problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA