logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips 65OLED804/12 nie włącza się - miga dioda LED, brak kodu błędu w instrukcji

Rafal_k7 19 Mar 2024 18:56 1461 1
REKLAMA
  • #1 21010943
    Rafal_k7
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Dzień dobry.
    Telewizor Philipsa pewnego poranka stwierdził że się nie uruchomi, wcześniej nie sygnalizował żadnych problemów.
    Działam w branży powiązanej z elektroniką i lubię wyzwania, ale w tym przypadku możliwe, że potrzebna jest większe wiedza i znajomość sprzętu, technologi.
    Sprzęt się nie włącza, po podłączeniu zasialania wygląda że procesor się "bootuje" i w trakcie przechodzi do trybu awaryjnego, dioda led miga 3 razy i po przerwie 40 - nie znalazłem w instukcji dopasowanego kodu błędu.

21.03 Problem rozwiązany
    Odczytałem dane debugowania systemu przez uarta.
    Sygnalizowany był błąd
    T8032 vSetTimer(TconError has detected, Blinking the Led)

, który sugerował problemy z t-con
    Po pomiarach okazało się że t-con miał problem na jednej z wyjściowych linij zasilania do matrycy.
    Podczas dalszych poszukiwań znalazłem zwarty kondensator ceramiczny, umieszony na wpół pod aluminiową ramką matrycy w miejscu gdzie wchodzi taśma od modułu tcona.
    Po wymianie, trzeba było odblokować "tryb ochronny", który aktywuje się po błędzie tcona i zostaje w pamięci trwałej, blokując dalsze działania.
    Do odblokowania potrzebny jest plik .eep, można go wyszukać w sieci.

Tv naprawiałem wieczorami po pracy. Co do moich spostrzeżeń - (naprawiałem jeden TV z 8lat temu) ten TV jest bardziej skomplikowany, ale sama konstrukcja wydaje się być przemyślana i przejrzysta.
    Zastrzeżenia mam do samego już sposobu składania sprzętu, w szczególności termopadów pod płytą główną, dwa z trzech były w niewłaściwych miejscach, dziwna jest dla mnie też blokada po wykryciu problemu,
    jest to utrudnianie naprawy poza serwisem, ale z drugiej strony jest to zabezpieczenie chroniące przed dalszymi uszkodzeniami i zwraca uwagę na potrzebę serwisu/diagnostyki.
    Na połączeniach przewlekanych np: w zasilaczu, są już zaczątki zimnych lutów.
    Ogólna ocena jak dla mnie to takie 7/10
    Załączniki:
    • 65oled80478.pdf (4.33 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21048475
    Rafal_k7
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Rozwiązanie opisane w pierwszym poście
REKLAMA