logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 55OLED803/12 TPM18.1E LA - szybko migająca dioda czuwania, brak obrazu

adamsbst 22 Sty 2025 16:54 987 10
REKLAMA
  • #1 21404912
    adamsbst
    Poziom 10  
    Dzień dobry,
    trafił do mnie TV jak w temacie, objawy to brak obrazu i szybko migająca dioda czuwania w schemacie 3/40. Log z uruchomienia:
    1_capture_..art.txt (12.57 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Nie znalazłem w sieci odpowiedniego pliku NVM.eed pod to chassis, natomiast posiadam NVM.bin, który podegrałem, aby cokolwiek ruszyć. Skutkiem tego pojawiły się prawidłowe wszystkie napięcia na płycie SSB oraz T-CON i obraz w postaci loga PHILIPS, które po chwili przeszło w uruchamianie Linuxa. Niestety po chwili pojawiły się losowo białe linie i TV się restartuje. Za trzecim razem obraz się wiesza i TV się blokuje - poniżej film:

Podmiana T-CONa skutkuje takim samym zachowaniem się TV. Próbowałem również podgrywać soft za pomocą upgrade_loader.pkg, pojawił się na dłuższy czas komunikat "Software update in progress", po czym wróciłem do punktu wyjścia. Przekopałem cały internet w poszukiwaniu rozwiązania, natomiast żadnych konkretnych wniosków nie udało się wyciągnąć, tak jak i pliku .eed pod to chassis.
    Czy te objawy wskazują na uszkodzenie matrycy?
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 21406215
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6872
    Wskazuje na matrycę .
    - napisz jej nazwę

Co masz za objawy jak odpinasz jedną lub druga tasiemke od T0-con.
  • #3 21406612
    adamsbst
    Poziom 10  
    Matryca LE550AQD (EL)(A6):
    Tabliczka znamionowa na urządzeniu elektronicznym LE550AQD.

Odpięcie którejkolwiek z taśm powoduje całkowity zanik obrazu, próby wykonywałem zaraz po odblokowaniu TV, gdy jeszcze wyświetla się logo PHILIPS.

Wczoraj dostałem na podmiankę T-CON, w którym przypadkiem, pomimo obecności wszystkich napięć, układ BGA pozostawał zimny. TV odblokował się i można by powiedzieć, że ruszył, bo reagował na pilota:
    15_capture...normal.txt (17.16 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Natomiast obrazu nie było.

Następnie wróciłem do starego T-CON, bo dostałem na maila firmware upgrade_loader.pkg z supportu Philipsa, upgrade przebiega pomyślnie:
    26_capture...fw_upd.txt (932.97 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Co ciekawe, na początku procesu komunikat wygląda tak:
    Ekran telewizora z komunikatem Software upgrade in progress...
    A po 3 minutach tak:
    Komunikat Software upgrade in progress... na ekranie telewizora.
    Natomiast poza tym nie ma białych linii jak na filmie. Po kilkukrotnym restarcie TV się blokuje.

Niestety druga strona T-CONa jest totalnie zabudowana i nie ma możliwości wykonania tam jakichkolwiek pomiarów:
    Taśmy podłączone do płytki drukowanej w telewizorze.

Bez schematu T-CONa niewiele zdziałam. W zasadzie wyczerpały mi się już pomysły, ale mimo wszystko liczę na wskazówki.
  • REKLAMA
  • #4 21407257
    lisek
    Serwisant RTV
    Wyglądas ,że uzytkownik chciał zrobic upgrade , aktualizację ?, ... ale z jakiś przyczyn jej nie ukończył.?
    - wył. zasilanie , ...

Na T-con brak SM
    - ale podaj jego nazwę i jakie ukłądy tam sa
  • #5 21407324
    adamsbst
    Poziom 10  
    lisek napisał:
    Wyglądasz, że użytkownik chciał zrobić upgrade, aktualizację?, ... ale z jakich przyczyn jej nie ukończył.?
    - wył. zasilanie, ...

To już jest jakiś trop, ale pytanie, dlaczego mimo poprawnego podgrania upgrade_loader.pkg wciąż TV się restartuje?

lisek napisał:
    Na T-con brak SM
    - ale podaj jego nazwę i jakie układy tam są

Co to jest "SM"?

T-CON
    Model: LE650AQD-ELA1-Y31
    P/N: 6870C-0745D
    Płytka drukowana z różnymi komponentami elektronicznymi i układami scalonymi.

Główny układ to LG5324-A1:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z układem LG5324-A1 i innymi komponentami.

Poza tym: DRAM K4B1G1646I-BCNB, eMMC THGBMNG5D1LBAIT,
    Płyta główna T-CON z układami scalonymi i złączami.

SDRAM M15F1G1664A:
    Zdjęcie płytki drukowanej z układami scalonymi i oznaczeniami.

oraz układy Silicon Works SW51202A, których przeznaczenia nie mogę ustalić:
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi różnymi układami scalonymi i komponentami elektronicznymi.
  • #6 21407348
    lisek
    Serwisant RTV
    SM to service manual ... tutaj akurat na T-con

Od dobrych kilku lat producenci nie daja SM na T-con, są czasem SM na TV/ chassis / zasilacze.

Tam na T-con masz "pomarańczowe" pkt. wokoło tych SW51202A ?> opisane
    - mozna pomierzyć napięcia

na SW51202A brak info. , datasheetu czyli nie wiadomo co to
    Wokoło jednego sa pkt. opisane jako GMAx czyli Gamma?

p.s
    Cytat:
    Fraza: 55OLED803/12 Szukaj na wybranych forach Znaleziono 34 wyników
  • REKLAMA
  • #7 21778207
    moniafresh
    Poziom 1  
    >>21404912 Witam, czy udało się Panu coś z tym zrobić? Mam taki sam problem. Wydaje mi się, że to płyta główna coś takiego robi.
  • REKLAMA
  • #8 21778219
    lisek
    Serwisant RTV
    Jeden z ponad 100 odp. o tym chassis
    Link

SM w zał.
    Załączniki:
    • philips-50pus7303-tpm181ela-service-manual-pdf-.pdf (9.8 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21778502
    adamsbst
    Poziom 10  
    moniafresh napisał:
    >>21404912 Witam, czy udało się Panu coś z tym zrobić? Mam taki sam problem. Wydaje mi się, że to płyta główna coś takiego robi.

Jako że:

adamsbst napisał:

Niestety druga strona T-CONa jest totalnie zabudowana i nie ma możliwości wykonania tam jakichkolwiek pomiarów:
    Taśmy podłączone do płytki drukowanej w telewizorze.

Temat został zarzucony, a TV wylądował na PSZOK-u. Wywnioskowałem jedynie, że płyta jest OK, ponieważ:

adamsbst napisał:

Wczoraj dostałem na podmiankę T-CONa, w którym przypadkiem, pomimo obecności wszystkich napięć, układ BGA pozostawał zimny. TV odblokował się i można by powiedzieć, że ruszył, bo reagował na pilota:

Natomiast obrazu nie było.

oraz że problem musi leżeć po stronie samej matrycy, skoro podmiana T-CONów nie przynosi żadnej zmiany oraz kilkukrotne odblokowywanie softu kończy się docelowo w tym samym punkcie.
    Dziękuję wszystkim za poświęcony czas. Temat do zamknięcia.
  • #10 21778546
    lisek
    Serwisant RTV
    Dla pewności , można wypinac kolejno tasiemki ze złacz
  • #11 21778705
    adamsbst
    Poziom 10  
    Ciekawe, że

adamsbst napisał:

Odpięcie którejkolwiek z taśm powoduje całkowity zanik obrazu, próby wykonywałem zaraz po odblokowaniu TV, gdy jeszcze wyświetla się logo PHILIPS.

Natomiast, analizując podobne tematy, powinny wypadać pojedyncze części matrycy.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 55OLED803/12 z szybko migającą diodą czuwania (schemat 3/40) i brakiem obrazu. Po wgraniu pliku NVM.bin pojawiły się prawidłowe napięcia na płytach SSB i T-CON oraz obraz logo Philips, który następnie przechodził w uruchamianie systemu Linux. Jednak po chwili pojawiały się losowe białe linie, a telewizor restartował się i ostatecznie zawieszał. Podmiana modułu T-CON (model LE650AQD-ELA1-Y31, P/N 6870C-0745D) nie rozwiązała problemu – układ BGA na nowym T-CON pozostawał zimny mimo obecności napięć, a obraz nie pojawiał się. Próby aktualizacji oprogramowania za pomocą upgrade_loader.pkg przebiegały z komunikatem "Software update in progress", ale po restarcie telewizor nadal się blokował. Matryca to LE550AQD (EL)(A6), a odłączenie taśm od T-CON powodowało całkowity zanik obrazu. Na T-CON znajdują się układy LG5324-A1, DRAM K4B1G1646I-BCNB, eMMC THGBMNG5D1LBAIT, SDRAM M15F1G1664A oraz nieznane układy Silicon Works SW51202A. Brak jest dostępnego service manuala (SM) dla T-CON, co utrudnia diagnozę. Wskazano możliwość uszkodzenia matrycy lub płyty głównej, jednak brak jednoznacznego rozwiązania. W dyskusji pojawiły się linki do schematów i SM dla chassis TPM18.1E, które mogą pomóc w dalszej diagnostyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA