logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć rygiel drzwi do Cyfral Cosmo R2 przez przekaźnik?

Diabell_83 20 Mar 2024 09:45 891 20
  • #1 21011623
    Diabell_83
    Poziom 8  
    Witam! Nadszedł czas montażu nowego domofonu:
    - 2 rodziny
    - furtka
    - drzwi
    - RFiD
    - Model Cyfral Cosmo R2 (2 żyłowy)

Otwarcie furtki będzie realizowane standardowo, poprzez przycisk dedykowany, obsługiwany przez unifony, panel przy furtce oraz przycisk opuszczania posesji.
    Drzwi natomiast mają być otwierane oddzielnie, za pomocą dodatkowego przycisku wielofunkcyjnego. Jest to przycisk zwierny, opis z instrukcji:

Przycisk dodatkowy wielofunkcyjny służy do podłączenia dodatkowych urządzeń (wyłączniki
    światła, sterowanie bramą, itp.) Jest on niezależny od systemu domofonowego i jest zwykłym
    przyciskiem zwiernym.
    Maksymalne obciążenie: 50mA 12V AC/DC

Rozumiem, że aby zasilić rygiel drzwi (zasilacz w zestawie z domofonem to 11,5V AC) należy to zrobić za pośrednictwem przekaźnika monostabilnego? Jeśli tak, to bardzo proszę o pomoc: jaki przekaźnik będzie odpowiedni i jak go podłączyć? Niestety, z przekaźnikami mam zero doświadczeń... Załączam screen z instrukcji domofonu.
    Załączniki:
    • Jak podłączyć rygiel drzwi do Cyfral Cosmo R2 przez przekaźnik? Screenshot_2024-03-20-09-38-24-447-edit_com.google.android.apps.docs.jpg (165.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 21011714
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Diabell_83 napisał:

Rozumiem, że aby zasilić rygiel drzwi (zasilacz w zestawie z domofonem to 11,5V AC) należy to zrobić za pośrednictwem przekaźnika monostabilnego? Jeśli tak, to bardzo proszę o pomoc: jaki przekaźnik będzie odpowiedni i jak go podłączyć? Niestety, z przekaźnikami mam zero doświadczeń...

Z tego co widzę na załączonym schemacie, nie ma mowy o przekaźniku. Elektrozaczep podłączony jest bezpośrednio do odpowiednich zacisków.
    Warto zrobić próbę na stole łącząc ze sobą elementy zestawu, aby sprawdzić poprawność działania.

Schemat połączenia centralki z elementami domofonu, bez przekaźnika.
  • #3 21011740
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3742
    @zybex Jeśli dobrze zrozumiałem autora, to mają być dwa zaczepy. Ten, o którym piszesz, będzie w furtce. A drugi w drzwiach i o niego chyba chodzi. A konkretnie o obciążalność przycisku dodatkowego wielofunkcyjnego, która wynosi 50mA. Nie wiadomo jednak jaki prąd pobiera ten drugi elektrozaczep.
  • #4 21011773
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1847
    Cytat:
    Przycisk dodatkowy wielofunkcyjny służy do podłączenia dodatkowych urządzeń (wyłączniki
    światła, sterowanie bramą, itp.) Jest on niezależny od systemu domofonowego i jest zwykłym
    przyciskiem zwiernym.

Jeśli to system niezależny, to opis domofonu jest tu niepotrzebny i tylko gmatwa sprawę.
    Cytat:

To o wiele za mało dla zasilania zaczepu.
    Poszukaj przekaźnika na 12V, z rezystancją cewki 250Ω lub większą i dołacz go do tego wyjścia, a dopiero jego styk NO powinien być wyłącznikiem zasilania rygla.
  • Pomocny post
    #5 21011788
    balonika3
    Poziom 43  
    Może być np. taki: Link
  • #6 21011888
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3521
    Diabell_83 napisał:
    Otwarcie furtki będzie realizowane standardowo, poprzez przycisk dedykowany, obsługiwany przez unifony, panel przy furtce oraz przycisk opuszczania posesji.
    Diabell_83 napisał:
    Drzwi natomiast mają być otwierane oddzielnie, za pomocą dodatkowego przycisku wielofunkcyjnego. Jest to przycisk zwierny, opis z instrukcji:
    W instrukcji opisany jako "7".
    Tych chcesz mieć inny elektrozaczep do otwierania drzwi przy wychodzeniu.
    To jak się będzie wchodzić przez te drzwi ?
    Czy użytkownik ma podchodzić do przycisku i wpuszczać naciskając w celu wpuszczenia ?
  • #7 21012303
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Skoro chodzi o dodatkowy przycisk i sterowanie drugim elektrozaczepem, to faktycznie zamieszczony schemat jest tu zbędny. Po prostu drugi przycisk ma niezależne wyjście i trzeba stworzyć prosty obwód zadziałania przekaźnika. Z kolei styki tegoż przekaźnika trzeba połączyć w szereg z elektrozaczepem i zasilaczem (najlepiej dodatkowym, niezależnym).
  • #8 21012349
    Diabell_83
    Poziom 8  
    CYRUS2 napisał:
    W instrukcji opisany jako "7".
    Tych chcesz mieć inny elektrozaczep do otwierania drzwi przy wychodzeniu.
    To jak się będzie wchodzić przez te drzwi ?
    Czy użytkownik ma podchodzić do przycisku i wpuszczać naciskając w celu wpuszczenia ?

Tak jak opisałem, czyli: furtka ma być otwierana standardowym przyciskiem unifonu, natomiast drzwi mają być otwierane poprzez naciśnięcie drugiego przycisku na unifonie (wielofunkcyjny, zwierny, poprzez przekaźnik). To znaczy, że po "zadzwonieniu" przez gościa, domownik najpierw otwiera mu jednym przyciskiem unifonu furtkę i wpuszcza na posesję, a jeśli gościa należy także wpuścić do domu, to drugim przyciskiem wielofunkcyjnym unifonu otwiera rygiel drzwi domu. Musi to być tak odseparowane, ponieważ płot przed domem nie jest bardzo trudny do sforsowania, a po przedostaniu się i łatwemu odnalezieniu przycisku opuszczania posesji, otwarłby nim nie tylko furtkę, ale i drzwi do domu, gdyby ich rygiel był spięty razem z furtką. Domownicy będą się dostawać domu trochę niewygodnie: najpierw otwieranie furtki RFiD, a drzwi domu już niestety kluczem. Nie znalazłem na rynku żadnego zestawu, który miałby dwa czytniki RFiD, żeby obłsużyć taką konfigurację wejść w wygodny i bezpieczny zarazem sposób.
  • #9 21012359
    balonika3
    Poziom 43  
    Więc tak zrób. Przekaźnik Ci podałem.
  • #10 21012378
    Diabell_83
    Poziom 8  
    zybex napisał:
    Skoro chodzi o dodatkowy przycisk i sterowanie drugim elektrozaczepem, to faktycznie zamieszczony schemat jest tu zbędny. Po prostu drugi przycisk ma niezależne wyjście i trzeba stworzyć prosty obwód zadziałania przekaźnika. Z kolei styki tegoż przekaźnika trzeba połączyć w szereg z elektrozaczepem i zasilaczem (najlepiej dodatkowym, niezależnym).

Faktycznie ten schemat nie zawiera info na temat przycisku wielofunkcyjnego i niewiele wnosi do tej konkretnej sprawy. Chciałem jedynie uzupełnić dane dot. samego urządzenia.
    Przypominam, że jestem totalnym zerem praktycznym jeśli chodzi o temat przekaźników ;-) Rozumiem, że aby wyzwolić przekaźnik, należy podać mu napięcie. Czy można to zrobić tym samym systemowym zasilaczem 11,5V AC, który poprzez przycisk zwierny poda napięcie na przekaźnik (tym samym nie przekroczę poboru 50mA), który następnie zamknie oddzielny obwód zasilania rygla 11,5V AC? Czy należy zastosować dodatkowy zasilacz DC 12V, który będzie służył jedynie do wyzwalania przekaźnika?

Dodano po 4 [minuty]:

>>21012359

Tak, dziękuję. Natomiast moje pytania odnośnie zasilenia przekaźnika zawarłem powyżej.
  • Pomocny post
    #11 21012434
    balonika3
    Poziom 43  
    Na cewkę przekaźnika musisz podać prąd stały (DC). Do zmiany AC na DC możesz wykorzystać scalony mostek Graetza. Link

Dodano po 3 [minuty]:

Jeżeli jest to faktycznie odseparowany od reszty przycisk, to możesz użyć osobnego zasilacza 12V DC, który jednocześnie zasili elektrozaczep.
  • #12 21012538
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2085
    Diabell_83 napisał:

Nie potrzebujesz żadnego przekaźnika. W tym zestawie przepuszczasz zasilanie (z zestawowego zasilacza) przez przycisk (dolny) unifonu i podajesz je na ten drugi elektrozaczep. Zarówno przycisk, jak i zasilacz spokojnie to "wytrzymają".
  • Pomocny post
    #13 21012560
    balonika3
    Poziom 43  
    Ircys napisał:
    Nie potrzebujesz żadnego przekaźnika. W tym zestawie przepuszczasz zasilanie
    (z zestawowego zasilacza) przez przycisk (dolny) unifonu i podajesz je na ten drugi elektrozaczep. Zarówno przycisk, jak i zasilacz spokojnie to "wytrzymają".
    No nie wiem. Przeciętny elektrozaczep ma prąd ok. 0,5A, tymczasem obciążalność tego przycisku jest dziesięć razy mniejsza. Ja wiem, że to działa tylko przez chwilę, ale bez przesady.
  • Pomocny post
    #14 21012561
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Do zadziałania przekaźnika 12V potrzebny jest zasilacz DC np. niepotrzebny zasilacz od anteny tv. Do obwodu elektrozaczepu najlepiej innego zasilacza DC (lub AC) o wydajności prądowej przynajmniej 500mA.
  • #15 21012570
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ja bym zastosował takie rozwiązanie.
    Sterownik PZ8-PK posiada przekaźnik.
    Ten sterownik może być zasilany napięciem zmiennym które daje trafo zasilające domofon.
    Po chwilowym naciśnięciu przycisku podaje napicie na zaczep przez czas ustawiony potencjometrem.
    Układ nie jest połączony z elektroniką domofonu.
    Załączniki:
    • Schemat 1 .pdf (4.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 21013087
    Diabell_83
    Poziom 8  
    CYRUS2 napisał:
    Ja bym zastosował takie rozwiązanie.
    Sterownik PZ8-PK posiada przekaźnik.
    Ten sterownik może być zasilany napięciem zmiennym które daje trafo zasilające domofon.
    Po chwilowym naciśnięciu przycisku podaje napicie na zaczep przez czas ustawiony potencjometrem.
    Układ nie jest połączony z elektroniką domofonu.

Ciekawe rozwiązanie, ale nie potrafię znaleźć ofert sprzedaży tego sterownika. Wydaje mi się też, że przekaźnik wyjdzie taniej i jednak prościej, również w razie ewentualnej wymiany w przypadku awarii.

Ircys napisał:
    Nie potrzebujesz żadnego przekaźnika. W tym zestawie przepuszczasz zasilanie (z zestawowego zasilacza) przez przycisk (dolny) unifonu i podajesz je na ten drugi elektrozaczep. Zarówno przycisk, jak i zasilacz spokojnie to "wytrzymają".

Taki był mój początkowy zamysł, ale dom jest stary, a kable cieniutkie i do tego będzie jakieś 20 parę metrów długości, więc stąd pomysł na przekaźnik.

zybex napisał:
    Do zadziałania przekaźnika 12V potrzebny jest zasilacz DC np. niepotrzebny zasilacz od anteny tv. Do obwodu elektrozaczepu najlepiej innego zasilacza DC (lub AC) o wydajności prądowej przynajmniej 500mA.

Czyli nie uniknę zastosowania dodatkowego zasilacza DC 12V... Ale zasilaczem AC 11,5V z zestawu mogę poprzez przekaźnik zasilić rygiel drzwi? Dobrze rozumiem? Czy istnieje jakaś przeszkoda techniczna, która to uniemożliwia?
  • #17 21013091
    balonika3
    Poziom 43  
    Diabell_83 napisał:
    Ale zasilaczem AC 11,5V z zestawu mogę poprzez przekaźnik zasilić rygiel drzwi? Dobrze rozumiem? Czy istnieje jakaś przeszkoda techniczna, która to uniemożliwia?
    Jeżeli jego wydajność prądowa wystarczy, to oczywiście, ale musisz ten prąd wyprostować mostkiem, o którym wcześniej wspomniałem.
  • #18 21013163
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Można też użyć przekaźnika z cewką na napięcie 12V AC. Jednak najczęściej spotykamy przekaźniki z cewką na napięcie DC i tak jak napisał mój przedmówca, trzeba dołożyć nieduży mostek prostowniczy, który można zamontować bezpośrednio przy przekaźniku. Sam zasilacz może nawet obsłużyć i ten drugi elektrozaczep, gdyż nie działają one jednocześnie.
  • #19 21013164
    pikarel
    Poziom 39  
    Twój opis:
    Cytat:

nie precyzuje, czy dotyczy:
    -załączania przez styk NO
    -załączania przez tranzystor lub triak
    -wystawiania napięcia, AC/DC w zależności sposobu zasilania całości, AC z transformatora lub DC z zasilacza napięcia stałego 12V.
    Jak to sprawdzić? W mózgu odtworzyć schemat połączeń na płycie przy tym wyjściu, da się, bo to nie płyta siedmiowarstwowa, na koniec miernikiem sprawdzić, czy na wyjściu jest i jeśli jest, to jakie napięcie.
    Jeśli wystawione jest AC 12V - to wystarczy wyprostować i wygładzić zasilanie układu.
    Efektem będzie też to, że zaczepy nie będą brzęczeć.
  • #20 21013278
    CYRUS2
    Poziom 43  
    pikarel napisał:
    Jeśli wystawione jest AC 12V - to wystarczy wyprostować i wygładzić zasilanie układu.
    To ma laik zrobić na "pająku " ???
    pikarel napisał:
    Efektem będzie też to, że zaczepy nie będą brzęczeć.
    Jeżeli brzęczenie przeszkadza, to na sam zaczep zakłada się mostek graetza (1 zł)i nie brzęczy.
  • #21 21013304
    pikarel
    Poziom 39  
    CYRUS2 napisał:
    pikarel napisał:
    To ma laik zrobić na "pająku " ???

Zakładający temat nie określił się, jako laik, jedynie nie ma doświadczenia z przekażnikami i tylko to wynika z treści jego postów.
    Prosi o pomoc tych, którzy chcą pomóc i mogą pomóc, bo znają temat i potrafią wyjaśnić.
    To nie są pytania trolla.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia rygla drzwi do systemu domofonowego Cyfral Cosmo R2 przy użyciu przekaźnika. Użytkownik planuje otwieranie furtki standardowym przyciskiem unifonu, a drzwi za pomocą dodatkowego przycisku wielofunkcyjnego. Wskazano, że do zasilania rygla drzwi należy użyć przekaźnika monostabilnego, który powinien być zasilany napięciem 12V DC. Uczestnicy dyskusji podkreślili, że zasilacz 11,5V AC z zestawu może być użyty do zasilania przekaźnika, ale wymaga to zastosowania mostka prostowniczego. Zwrócono uwagę na konieczność zapewnienia odpowiedniej wydajności prądowej dla elektrozaczepu, sugerując użycie zasilacza o wydajności co najmniej 500mA.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA