logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy normy wymiarowe imbusów różnią się? Problem z montażem orbitreka Finnlo

leszek38 20 Mar 2024 12:45 309 6
REKLAMA
  • #1 21011879
    leszek38
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czy istnieją różne normy wymiarowe dla imbusów?
    Kupiłem orbitrek Finnlo który jest skręcany miedzy innymi na imbusach. Dołączony klucz imbusowy pasuje do śrub ale krawędzie krótszego ramienia L są nieco wyrobione. Dłuższe jest ok, ale trudno mocniej dokręcić. Nie o to chodzi.

Żaden z imbusów z zestawu firmy Yato nie pasuje do tych śrub. Ten który wygląda na identyczny rozmiar z dołączonym do orbitreka musi być o ułamek milimetra mniejszy, bo obraca się luźno. A większy o jeden numer nie mieści się.
  • REKLAMA
  • #2 21011885
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3855
    Prawdopodobnie potrzebujesz imbusów w rastrze calowym.
  • REKLAMA
  • #3 21011916
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3740
    leszek38 napisał:
    Ten który wygląda na identyczny rozmiar z dołączonym do orbitreka musi być o ułamek milimetra mniejszy, bo obraca się luźno.
    Jaki to rozmiar? Bo przy np 5mm, ułamek milimetra nie może powodować obracania. No i nie wszystkie zestawy mają wszystkie rozmiary.
  • REKLAMA
  • #4 21012004
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    @balonika3
    Zastosuj mały śrubokręt w celu zablokowania imbusa
  • REKLAMA
  • #5 21012008
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3740
    flinc napisał:
    @balonika3
    Zastosuj mały śrubokręt w celu zablokowania imbusa
    Ale to nie ja potrzebuję imbusa. 😁
  • #6 21013021
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    @leszek.b zastosuj mały śrubokręt do zablokowania imbusa jak do jednorazowego użycia
  • Pomocny post
    #7 21016661
    saskia
    Poziom 39  
    Ocena: 1086
    leszek38 napisał:
    Czy istnieją różne normy wymiarowe dla imbusów?
    Kupiłem orbitrek Finnlo który jest skręcany miedzy innymi na imbusach. Dołączony klucz imbusowy pasuje do śrub ale krawędzie krótszego ramienia L są nieco wyrobione. Dłuższe jest ok, ale trudno mocniej dokręcić. Nie o to chodzi.

Żaden z imbusów z zestawu firmy Yato nie pasuje do tych śrub. Ten który wygląda na identyczny rozmiar z dołączonym do orbitreka musi być o ułamek milimetra mniejszy, bo obraca się luźno. A większy o jeden numer nie mieści się.

Tak jak Kortyleski napisal, potrzebujesz wlasciwego imbusa z wymiarow calowych.
    Jednak jesli ten dluzszy koniec orginalnego imbusa jest dobry, to mozesz nim takze dokrecic mocniej zakladajac na krotszy koniec jakas przedluzke, np. rurke, lub nastawna zabke.
    A tak ogolnie, to coraz wiecej jest towarow na rynku europejskim i nie tylko, ktore sa lub byly poczatkowo produkowane na rynek kraju ciagle uzywajacy miary calowej, a pozniej te towary sa rozprowadzane przez firmy handlowe po roznych krajach i stad te klopoty z nie tylko narzedziami ale i czesciami, jak np. lozyska.
    Narzedzia calowe w Polsce raczej trudno kupic w typowych markietach, wiec jesli komus bardzo potrzebne to najlepiej poszukac i zamowic na ebay-u.
    Ja z kolei mam odwrotny klopot, bo choc mam spooro maszyn do obrobki jak tokarki i frezarki, jednak wszystkie maja wymiarowania, sruby i sruby pociagowe w calach. Ostatnio zakupilem kola zmianowe do toczenia gwintow o 127 zebach, co daje najbardziej dokladne toczenie gwintow metrycznych na maszynach z calowymi srubami pociagowymi. 127 to polowa z 254, czyli dziesieciokrotnosci cala2,54.
    Pozwala to takze robic gwinty calowe na tokarkach z metryczna sruba pociagowa. Probllemem jest jedynie to ze sa to kola zebate o dosc duzych srednicach i czesto trzeba zdjac oslony gitary tokarki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z montażem orbitreka Finnlo, który wymaga użycia kluczy imbusowych. Dołączony klucz ma wyrobione krawędzie, co utrudnia dokręcanie. Inne klucze imbusowe z zestawu Yato nie pasują, ponieważ są albo zbyt małe, albo zbyt duże. W dyskusji zasugerowano, że mogą być potrzebne klucze w rastrze calowym, a także podano rozwiązania, takie jak użycie przedłużki na dłuższym końcu klucza imbusowego. Wskazano również na problem z dostępnością narzędzi calowych w Polsce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA