logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wybór światłowodu dla serwera domowego: Play vs Orange - opinie

20 Mar 2024 18:18 1635 4
REKLAMA
  • #1 21012324
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21012398
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1305
    Nie znam oferty Play... więc kilka słów o Orange.

W cenie dają publiczny, zmienny adres IP. Jak się postarasz to dostaniesz osobny ONT i bez problemów będziesz mógł podłączyć własny router. Mają stosunkowo niski upload co może być istotne przy własnym serwerze.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21012418
    Stepbrother
    Poziom 14  
    Ocena: 42
    Plusy orange:
    1. Stabilne łącze przy 300mbps zawsze jest 320-330mbps.

Minusy orange:
    1. Bardzo kiepska jakość dekoderów TV jeśli masz światłowód. Jako główny dekoder dostajesz jakiś stary, zacinający się, wyłączający samoistnie gniot. Cyklicznie przestaje działać, trzeba odłączać od prądu na 5 minut bo inaczej nie chce się włączyć, później kolejne 5 min się włącza. Jeśli chcesz lepszy, to musisz dopłacić 10zł/mies (katastrofa).
    2. Jeśli chcesz abonament, to można brać pod warunkiem, że 99% czasu spędzasz w większym mieście. Prędkość internetu mobilnego do kitu. W trasie (często podróżuję) zasięg cyklicznie co parę minut znika, dlatego muszę mieć drugą kartę sim z Plusa, żeby mieć stałe połączenie z internetem.
    3. Ilość kanałów i rodzaj w TV orange jest do d*py. Aplikacji Orange TV GO (do telewizji w abonamencie z nr, telefonu) nie można zainstalować na żadnym TV (w Playu mozesz sobie używać do woli nawet na kartoflu, nikogo to nie interesuje)
    4, Musisz uważać na oferty PUSH wyświetlające się w telefonie, nawet nie wiesz kiedy i włączają Ci jakieś idiotyczne usługi, trzeba prostować na infolinii.

Ja osobiście odchodzę od orange teraz i przechodzę do play, więc też jestem ciekaw jakie ma zalety, jaki internet itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21012531
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2493
    W Play jest wydmuszki a nie łącze- brak publika nawet za opłatą i tylko ich router, bez możliwości wymiany czy bridge (pisać skargę sobie UOKIK na łamanie dyrektywy, bo się ostatnio UOKIK tłumaczył w mediach że dlatego nic z tym fantem nie robią, bo ludzie się nie skarżą oficjalnie).
    W Orange publiczny IPv4 I IPv6 w pełnym dualstacku do ogarnięcia, pod warunkiem wcześniej ogarnięcia terminala ONT u techników.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21027714
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA