logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki internet kupić do komfortowego oglądania filmów i grania w gry i ściągania

the dragon monster 01 Cze 2020 15:13 1065 7
REKLAMA
  • #1 18732263
    the dragon monster
    Poziom 3  
    Ocena: 11
    Mam problem bo chciałbym kupić internet domowy i mam do wyboru:
    Orange internet domowwy do 20mb/s 60zł
    Play net box 300 GB z pełną prędkością 80zł
    T-mobile 300GB 80zł
    I pytanie bo nie mogłem nigdzie tego znaleźć
    1 Czy Orange to jest internet nielimitowany a T-Mobile po zużyciu 300 zwolni i do ilu czy już nie będzie internetu do następnego miesiąca
    2 Która opcja będzie najlepszym wyjściem w małym mieście przy większym zapotrzebowaniu i jaki będzie najszybszy z nich na tym zależy mi najbardziej
  • REKLAMA
  • #2 18732318
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    the dragon monster napisał:
    Mam problem bo chciałbym kupić internet domowy i mam do wyboru:
    Orange internet domowwy do 20mb/s 60zł
    Play net box 300 GB z pełną prędkością 80zł
    T-mobile 300GB 80zł
    I pytanie bo nie mogłem nigdzie tego znaleźć
    1 Czy Orange to jest internet nielimitowany a T-Mobile po zużyciu 300 zwolni i do ilu czy już nie będzie internetu do następnego miesiąca
    2 Która opcja będzie najlepszym wyjściem w małym mieście przy większym zapotrzebowaniu i jaki będzie najszybszy z nich na tym zależy mi najbardziej

Play zwalnia minutę po wykorzystaniu pakietu. Dostajesz nawet SMSa że skończył się pakiet. Jak jest u innych tego nie powiem.
    To który działa najlepiej, to testy i jeszcze raz testy. Nie jest tak, że forma A zawsze i wszedzie działa lepiej niż B. Zależy od obciążenia danego nadajnika oraz tego jak daleko od Ciebie jest ten nadajnik.
    Kupujesz 4 startery i testujesz poziomy sygnałów i prędkości nawet na telefonie, najlepiej stojąć na zewnątrz w kierunku nadajnika. Nadajniki sprawdzisz na http://beta.btsearch.pl/
  • REKLAMA
  • #3 18732328
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5821
    Orange stacjonarny do 20Mb/s bez limitów ale kluczowe jest to do i trzeba samemu sprawdzić jak wygląda DL na nim bo to ADSL, jakie to małe miasto? Mobilny dla indywidualnych ma limity, po nich w Orange, T-mobile i Play DL 1 Mb/s, w Plusie ruletka zwana FUP. Wybór operatora zawsze po testach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18732498
    the dragon monster
    Poziom 3  
    Miasto to Bytów najbliżej domu mam nadajnik playa jakieś 300-400m od domu i teraz która z tych opcji jest najlepsza i czy mając te 20mb/s w orange to czy jak będę coś ściągał to czy pobieranie będzie chociaż 10mb/s na przykład na steamie czy dużo mniej i czy majać tak blisko nadajnik play to czy bedzie wieksze to pobieranie?
  • REKLAMA
  • #5 18732545
    m.jastrzebski
    Ocena: 865
    Miasto to Bytów najbliżej domu mam nadajnik playa jakieś 300-400m od domu i teraz która z tych opcji jest najlepsza i czy mając te 20mb/s w orange to czy jak będę coś ściągał to czy pobieranie będzie chociaż 10mb/s na przykład na steamie czy dużo mniej i czy majać tak blisko nadajnik play to czy bedzie wieksze to pobieranie?

Co się stało z umiejętnością czytania ze zrozumieniem :-(
    Jasną odpowiedź dostałeś: przetestuj to będziesz wiedział. Inaczej się nie da. To jest internet mobilny - NIC tam nie jest gwarantowane. Do danego masztu może być podłączony 10 albo 100 użytkowników. Jak myślisz, będzie to miało wpływ na uzyskiwane prędkości, gdy pula do podziału jest taka sama? Może być 5 a możę być 90mbit/s.
    Tak, blisko położony nadajnik to generalnie lepsze sygnały. Ale jeśli ten nadajnik makabrycznie przciążony to nic to nie da. Nikt na forum nie będzie wiedział, czy akurat ten nadajnik jest przeciążony. Pokażą to testy, testy i jeszcze raz testy.
  • #6 18732556
    KOCUREK1970
    Ocena: 5500
    najbliżej domu mam nadajnik playa jakieś 300-400m od domu

Tylko pamiętaj, w Play nie ma publicznego dynamicznego ani stałego IP - będzie problem z graniem w gry (jeśli gra będzie wymagała przekierowania portów).
  • #7 18732958
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18732998
    the dragon monster
    Poziom 3  
    Mam przetestowane T-Mobile i Play bo miałem w telefonie i udostępniając internet do komputera wyglądało to trochę lepiej w play niż w T-Mobile też u mama miała u siebie Orange i strasznie narzekała i pobieranie nie przekraczało 4mb/s ale nie wiem jaki pakiet miała ale to chyba nie robi różnicy sprawdzę dokładnie jaka jest różnica przez udostępnianie z telefonu między play a T-Mobile

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje najlepszego dostawcy internetu domowego do komfortowego oglądania filmów, grania w gry i ściągania plików. Rozważa oferty Orange (internet stacjonarny do 20 Mb/s, 60 zł), Play (net box 300 GB, 80 zł) oraz T-Mobile (300 GB, 80 zł). Kluczowe pytania dotyczą limitów danych oraz rzeczywistych prędkości pobierania. Odpowiedzi wskazują, że Orange oferuje internet bez limitów, ale prędkość może być niższa niż 20 Mb/s. Play i T-Mobile mają limity, a po ich przekroczeniu prędkości spadają do 1 Mb/s. Użytkownicy podkreślają znaczenie testowania sygnału i prędkości w zależności od lokalizacji oraz obciążenia nadajnika. Wskazano również na problemy z graniem w gry online w przypadku braku publicznego IP w Play.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA