logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] iPhone X: Nie działa Face ID i wyświetlacz - różowy pas, brak obrazu

Naszczaks 20 Mar 2024 22:46 663 6
REKLAMA
  • #1 21012719
    Naszczaks
    Poziom 2  
    Witam, jestem od 4 lat posiadaczem iPhona X. od miesiąca mam z nim dziwny problem. Zaczeło się od komunikatu o tym, że moduł face id nie działa, Olałem to chociaż wpisywanie pinu było irytujące. Później na wyświetlaczu zaczął pojawiać się różowy pas, aż w końcu wyświetlacz całkowicie przestał działać. ale sam telefon działa (przy podłączeniu do ładowarki wydaje dźwięk i wibruje). czego to może być wina ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21012905
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Halo, cześć.
    Uszkodzony (rozwarstwiony), zalany ekran. Zalany, bo face.ID zostało wyłączone. Różowy/zielony pasek o którym wspominasz to także objaw uszkodzenia ekranu. Na szczęście ekrany do X są już dość tanie a sama wymiana jest niezwykle prosta (jeśli zdecydujesz się to zrobić samodzielnie) i tania w serwisach naprawczych. Face.ID niestety to już inna historia. Komunikat o wyłączeniu funkcji pochodzi najczęściej od kamery podczerwieni. Niestety, element nie jest naprawialny w większości przypadków (ale spojrzeć na to trzeba, czasem zdarzają się wyjątki).
  • REKLAMA
  • #3 21013078
    Naszczaks
    Poziom 2  
    wczoraj wyjąłem ekran z tego telefonu i faktycznie szkło odchodzi od reszty ekranu. z faceID okazało się że taśma jest w połowie urwana. Ekran zamówiłem, ale moduł faceID można zamówić na allegro razem z głośnikiem rozmów. Jak wepnę ten moduł w miejsce starego to będzie działać ?
  • Pomocny post
    #4 21013894
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Działać będą nowe czujniki - zbliżenia i oświetlenia (jeśli te, na nowej taśmie tam będą, co czasem nie jest takie oczywiste w chińskich zamiennikach). Niestety tracisz funkcję Face.ID. Alternatywą będzie przeniesienie czujników ze starej taśmy na nową. Jeśli zostanie to dobrze zrobione, jest spora szansa, że wróci także Face.ID.
  • REKLAMA
  • #5 21014032
    Naszczaks
    Poziom 2  
    przeżyję bez FaceID. Dla mnie najważniejsze jest to by telefon w ogóle działał. Jutro przyjdzie ekran i dam znać czy z nowym ekranem telefon działa
  • REKLAMA
  • #6 21017202
    Naszczaks
    Poziom 2  
    po wymianie ekran działa, zamówię jeszcze moduł z głośnikiem do telefonu. dam znać jak się to skończyło
  • #7 21033883
    Naszczaks
    Poziom 2  
    wszystko działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik iPhone'a X zgłosił problemy z Face ID oraz wyświetlaczem, który zaczął pokazywać różowy pas i ostatecznie przestał działać. Po zdiagnozowaniu, stwierdzono, że ekran mógł być uszkodzony lub zalany, co wpłynęło na działanie Face ID. Użytkownik wymienił uszkodzony ekran i zamówił nowy moduł Face ID. Po wymianie ekranu telefon zaczął działać poprawnie, jednak funkcja Face ID została utracona. Użytkownik rozważał przeniesienie czujników z uszkodzonej taśmy, co mogłoby przywrócić tę funkcję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA