logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sagemcom DSIW74 nie odbiera kanałów - czy aktualizacja firmware pomoże?

chrisbp 20 Mar 2024 23:06 2538 18
REKLAMA
  • #1 21012744
    chrisbp
    Poziom 9  
    Ocena: 45
    Czy da się zrobić manualny update tego dekodera?
    Problem wygląda tak - NC+, przestało nagle odbierać kanały, czarny ekran bez żadnego info na wszystkich. Po przywróceniu ustawień fabrycznych, na wyszukiwaniu kanałów (pierwsza instalacja) dekoder chodzi bardzo wolno i wyświetla zasięg HotBird, ale nie może znaleźć kanałów i po wybraniu "Cofnij" zasięg znika do 0%, pomaga ruszenie talerzem - przywraca zasięg, w momencie wyjścia z ponownego wyszukiwania (nadal brak kanałów) zasięg znowu znika i już się nie pojawia - podejrzenie uwalonego konwertera, po wymianie zasięg wracał nadal bez kanałów (dwa konwertery tak "uwalone"). Podłączony miernik sygnału - włącza się i wyłącza, jakby dostawał niewłaściwe napięcie z dekodera, co by wyjaśniało uwalone konwertery - jakieś spięcie po kablu.
    I zonk - miernik działa prawidłowo po włączeniu update przyciskami P+ i P-. Update oczywiście nie dochodzi do skutku (brak narazie sprawnego konwertera żeby prawidłowo ustawić talerz), ale po restarcie i powrocie do pierwszej instalacji miernik znowu włącza się i wyłącza.
    Podejrzenie spięcia na płycie głównej lub uszkodzonego firmware?
  • REKLAMA
  • #2 21012957
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 153
    Dekoder ma za słaby zasilacz zastanawiałem się dlaczego dekoder nie włącza się i wymieniłem na zasilacz 3.8 Amh/12 v taki akurat miałem
    jak masz zasilacz do dekodera polsat box użyj go
  • #3 21013133
    chrisbp
    Poziom 9  
    flinc napisał:
    Dekoder ma za słaby zasilacz zastanawiałem się dlaczego dekoder nie włącza się i wymieniłem na zasilacz 3.8 Amh/12 v taki akurat miałem
    jak masz zasilacz do dekodera polsat box użyj go

Nie, bo wcześniej wszystko działało jak trzeba.
    Chyba że zasilacz "osłabł" po drodze.
  • #4 21014186
    flinc
    Poziom 30  
    @chrisbp Sprawdż żarówką samochodową lub miernikiem
    Niedawno kupiłem DSIW74 zasilacz 2.0Am / 12 volt testując dekoder zawiesił się Zmieniłem orginalny zasilacz 12.0 vol. 1.5 Amp dekoder nie zawiesza się
  • REKLAMA
  • #5 21014207
    chrisbp
    Poziom 9  
    flinc napisał:
    @chrisbp Sprawdż żarówką samochodową lub miernikiem
    Niedawno kupiłem DSIW74 zasilacz 2.0Am / 12 volt testując dekoder zawiesił się Zmieniłem orginalny zasilacz 12.0 vol. 1.5 Amp dekoder nie zawiesza się

2A na 1.5A, kiedy wcześniej zamieniłeś gorszy na lepszy?

Dodano po 10 [godziny] 31 [minuty]:

Pytanie czy da się zrobić jakiś update tego dekodera online lub plikiem z pena?
  • #6 21015143
    flinc
    Poziom 30  
    W GOOGLE może jest firmware
    Na naklejce- Dolby laboratories- wyprodukowano w Tunezji
    LeDy moder podpowiedział zasilacz 12v. 2.0 Amp jest zużyty i zastosowałem zasilacz z polsat box HD 5500s
  • REKLAMA
  • #7 21015246
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Do aktualizacji tuner ma być załączony z działającą prawidłową instalacją antenową ustawioną na Hot Bird. Zwykle wystarczy zostawić odbiornik na noc załączony.

Nie ma i nie będzie softu do aktualizacji przez USB.
  • #8 21016307
    chrisbp
    Poziom 9  
    tomaszlonski napisał:
    Do aktualizacji tuner ma być załączony z działającą prawidłową instalacją antenową ustawioną na Hot Bird. Zwykle wystarczy zostawić odbiornik na noc załączony.[/quote
    Jest i update zakończony błędem, z tym że jakość sygnału nie przekracza 40% i nie da się lepiej.

quote="tomaszlonski"]Nie ma i nie będzie softu do aktualizacji przez USB.

A przez neta po kablu?
  • REKLAMA
  • #9 21016378
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 880
    Skoro ci jeszcze nie ściągnęło przez net to widocznie podłączanie do satelity jest wymagane.
  • #10 21016705
    chrisbp
    Poziom 9  
    tomaszlonski napisał:
    Skoro ci jeszcze nie ściągnęło przez net to widocznie podłączanie do satelity jest wymagane.

Co robić w przypadku uszkodzenia softu? Jest na fabrycznych, widzi HB, nie wyszukuje kanałów, co 2 sekundy wiesza się na 2 sek.
  • #11 21016838
    flinc
    Poziom 30  
    @chrisbp
    Rozglądnij się za zasilaczem, w serwisie jak masz w okolicy sprawdż nap. miernikiem analogowym nie cyfrowym
    Miałem ten sam problem ale i z kablem 75 Ohm made in China
  • #12 21018975
    chrisbp
    Poziom 9  
    flinc napisał:

Rozglądnij się za zasilaczem

Zmieniony na 12V 1.5A, to samo
  • #13 21019958
    flinc
    Poziom 30  
    @chrisbp
    Miernikiem zmierz nap. z wyjścia F polaryzacja H 13 Vol. V 18 Vol.
    Kanały są nadawane w polaryzacji H poziomej lub polaryzacji V pionowej
    W KING OF SAT wybierz HOTBIRD i w tabeli jest które kanały nadawane są w polaryzacji H /V
  • #14 21020093
    chrisbp
    Poziom 9  
    flinc napisał:
    @chrisbp
    Miernikiem zmierz nap. z wyjścia F polaryzacja H 13 Vol. V 18 Vol.
    Kanały są nadawane w polaryzacji H poziomej lub polaryzacji V pionowej
    W KING OF SAT wybierz HOTBIRD i w tabeli jest które kanały nadawane są w polaryzacji H /V

To jest dekoder nc+ i jest ustawiany automatycznie. Kanały powinny znaleźć się od razu, bo HotBird widzi, a nawet update nie chce ruszyć.
  • #15 21020125
    sq9fmc
    Poziom 29  
    Ocena: 406
    W niektórych Sagemcomach nie wyszukuje programów po resecie gdyż kanał podstawowy ma ustawione domyślnie parametry jako DVB-S a powinno być DVB-S2. Sprawdź czy masz możliwość zmiany tego parametru dla kanału od którego zaczyna wyszukiwać na HotBird, bodajże 10892 lub 10719.
  • #16 21020347
    flinc
    Poziom 30  
    @chrisbp
    Bez miernika się nie obejdzie lub są dekodery DSIW74
    99.00 PLN 1-mc. 149.00 pln 6 mc, 159.00 12mc na znanym portalu Wpinasz zasilacz,Fider Pakiety w cenie dekodera
  • #17 21020572
    chrisbp
    Poziom 9  
    sq9fmc napisał:
    W niektórych Sagemcomach nie wyszukuje programów po resecie gdyż kanał podstawowy ma ustawione domyślnie parametry jako DVB-S a powinno być DVB-S2. Sprawdź czy masz możliwość zmiany tego parametru dla kanału od którego zaczyna wyszukiwać na HotBird, bodajże 10892 lub 10719.

Jest DVB-S2 i 10719, trochę jestem w temacie.
    Jakość sygnału to 40%, więcej nie będzie, bo talerz 60cm.
    Po wyszukaniu kanałów - których nie znajduje - sygnał zanika do zera i pojawia się głośny ciągły pisk w dekoderze do momentu wyłączenia z sieci. Zmieniony kabel antenowy, konwerter i zasilacz.
    Podczas poruszania "kursorem" w menu dekoder co 2 sekundy zawiesza się na 2 sekundy (kursor staje w miejscu).
  • #18 21576789
    flinc
    Poziom 30  
    Na portalu C + jest opis piersze uruchomie dekodera
  • #19 21589134
    chrisbp
    Poziom 9  
    Zamykam. Dekoder był do wymiany.

Podsumowanie tematu

✨ Dekoder Sagemcom DSIW74 podłączony do NC+ przestał odbierać kanały, wyświetlając czarny ekran bez informacji. Po przywróceniu ustawień fabrycznych i próbie wyszukiwania kanałów na satelicie Hot Bird dekoder działa bardzo wolno, sygnał pojawia się i znika, a kanały nie są znajdowane. Wymiana konwertera i kabla antenowego nie rozwiązała problemu. Miernik sygnału podłączony do dekodera włącza się i wyłącza, co sugeruje niewłaściwe napięcie zasilania lub zwarcie w instalacji. W dyskusji wskazano, że oryginalny zasilacz 12 V 1,5 A może być niewystarczający lub uszkodzony, a zamiana na zasilacz 12 V 2 A (np. z Polsat Box HD 5500s) poprawia stabilność pracy. Aktualizacja firmware jest możliwa tylko przy prawidłowo działającej instalacji antenowej i połączeniu z Hot Bird, nie ma natomiast opcji aktualizacji przez USB. Problem może wynikać z błędnych ustawień DVB-S/DVB-S2 na kanale podstawowym (np. 10719), które należy zweryfikować. Pomimo poprawnych ustawień i sygnału na poziomie około 40% (przy talerzu 60 cm), dekoder zawiesza się co kilka sekund i generuje głośny pisk, co wskazuje na uszkodzenie sprzętowe. Ostatecznie dekoder wymagał wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA