logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saunier Duval Opalia C11E - nie działa iskrownik, sprawdzone przekaźnik i SW

pkolodziej 22 Mar 2024 11:59 2787 5
REKLAMA
  • #1 21014716
    pkolodziej
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    Cześć. Posiadam piecyk gazowy Saunier Duval opalia c11e. Piecyk nie działa nagle przestał dawać iskrę po odkręcaniu ciepłej wody.
    Panel sterowania piecyka gazowego Saunier Duval z przyciskiem zasilania.

Sprawdziłem mikro-styk wymuszając jego prace ręcznie, również zwarłem wyjścia z iskrownika opisane sw - brak iskry.
    Na jednym pinie SW jest napiecie 1.56V, na drugim pinie 0 co jest normalne w końcu te piny zwiera mikro-styk.
    Po odkręcaniu ciepłej wody widać że dźwignia jego pracuje.

Dodatkowo sprawdziłem te czujniki
    Opisane TTB ,są zwarte. Pojawia się na nich napiecie 1.6V. Natomiast jesli odkrecę wode napiecie na nich spada do 1.15V. Nie mam pojęcia czy tak powinno być.
    Zużyty piecyk gazowy Saunier Duval opalia c11e z widocznymi kablami.

Iskrownik powinien pracować mimo zakręconego zaworu od gazu, a tego nie robi.

Na zielonym przewodzie brak napięcia podczas odkręconej wody.

Tyle co mogłem to sprawdziłem, bardzo się na tym nie znam, ktoś może mi coś podpowiedzieć?
  • REKLAMA
  • #2 21015133
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. A napięcie baterii sprawdzałeś? Jeśli jest poniżej 1,3V to bateria/e do wymiany. Jak się nie mylę to jest tam jedna bateria typu R20.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21015164
    pkolodziej
    Poziom 4  
    Tak, bateria jest dobra.

Teraz tak się zastanawiam czy przez cały czas nawet gdy piecyk nie jest uzywany nie powinna się palić zielona dioda gdy jest wciśnięty przycisk ? Czy tylko podczas używania się pali? Nigdy na to nie zwracałem uwagi.
  • REKLAMA
  • #4 21015173
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1254
    Witam. Tylko podczas pracy podgrzewacza pali się dioda. Sprawdź omomierzem przejścia na zabezpieczeniu ciągu kominowego oraz na terminu na wężownicy. Odpinasz wtyczki i sprawdzasz przejście. Jeśli który kolwiek nie ma przejścia to łańcuszek zabezpieczeń jest przerwany i podgrzewacz nie zadziała, wtedy należy taki termik wymienić na nowy.
  • REKLAMA
  • #5 21015201
    kz61
    Poziom 27  
    Ocena: 314
    Zielona tylko podczas pracy. Odepnij zasilanie serwa- zielony przewód i próba. Sprawdź czy krótki czarny przewód masowy z modułu elektronicznego jest przykręcony wkrętem do stelaża. Elektrody lepiej zostawić w spokoju, wiem że kusi żeby je potraktować kombinerkami ale to zły pomysł. Przeźroczysty przewód elektrody zapalającej może mieć przebicie. Najlepiej sprawdzać bez pokrywy przedniej żeby nie łapał skrótu do niej. Skrót może też wystąpić w porcelanie elektrody.
  • #6 21015255
    pkolodziej
    Poziom 4  
    Po odpięciu zielonego przewodu -brak iskry , dioda ciemna. Przebicia nigdzie nie widzę, wszystko sprawdam na zdjętej osłonie
REKLAMA