logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Pavilion 14 - czerwone kropki i paski przez HDMI, ciemny obraz przez VGA

krystiano1234567 22 Mar 2024 12:04 534 8
  • #1 21014725
    krystiano1234567
    Poziom 6  
    Ocena: 72
    Cześć,

Port HDMI - działał 100% poprawnie. Nagle przestał działać poprawnie.

Połączenie HDMI - HDMI/HDMI - DVI. Generalnie działa, tylko widać "czerwone kropki paski". Więcej lub mniej tych "nieczystości" na ekranie zewnętrznym jest trochę zależne od poruszania wtyczką HDMI. (sprawdziłem kilka kabli i kilka monitorów. Efekt na ekranie ten sam).

Połączenie HDMI - konwerter VGA - VGA (ciemny obraz). Poruszanie kablem HDMI nic nie zmienia. Przed pojawieniem problemu - to połączenie działało poprawnie.

Wyczyściłem port hdmi z kurzu, przetarłem IPA - nic nie pomogło.
    Rozkręciłem laptopa i spojrzałem na port HDMI na płycie główniej (niestety nie zrobiłem zdjęcia). Wygląda wszystko ok. Sprawdziłem miernikiem, czy jest przepływ prądu z końcówek na porcie HDMI z połączeniem w płycie głównej i jest ok.

*Problem jaki występuje widać na załączonych zdjęciach.

Pytanie:
    1. Problem wynika ze zużycia portu HDMI w laptopie? (do wymiany?)
    2. Problem wynika z jakiegoś podzespołu w laptopie
    Dodam, że problem pojawił się nagle. Wcześniej obraz był 100% ok.

Zdjęcie ciemnego ekranu monitora z widocznymi delikatnymi zarysowaniami. Zdjęcie portu HDMI z kablami podłączonymi do laptopa. Widoczne połączenie HDMI z adapterem DVI podłączonym do laptopa na biurku. Ekran z logiem systemu Windows z widocznymi zakłóceniami w postaci czerwonych kropek i pasków. Ekran z ustawieniami wyświetlacza pokazujący błędne wyświetlanie obrazu. Zniekształcony obraz na ekranie z zniekształconymi czerwonymi kropkami. Na ekranie wyświetla się tło systemu Windows z widocznymi czerwonymi kropkami i paskami. Ekran z niebieskim tłem i logiem Windows, widoczne czerwone kropki i paski zakłóceń. ?
  • #2 21014939
    dr_z
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam, podaj dokładny model laptopa.

Na 80% uszkodzony będzie bufor/konwerter taki chip który generuje obraz HDMI, miałem takie przypadki w 2 HP-kach

w Jednym był uszk PS8203TQFN32GTR a w drugim SN75DP139 po wymianie w obu wyjście HDMI zaczęło działać prawidłowo.

Oczywiście zawsze zostaje te 20% ... podaj model lapka.
  • #3 21018817
    krystiano1234567
    Poziom 6  
    Cześć,

Model laptopa: HP Pavilion - 14-ce0001nw
    https://support.hp.com/pl-pl/document/c06123386

Dziś podłączonym pod inny monitor i ruszając kablem DVI w porcie HDMI (przez przejściówkę z dvi na HDMI) efekt podobny - na zdjęciach niżej:

Obraz monitora z niebieskim tłem i logo systemu Windows z widocznymi artefaktami wyświetlania. Zniekształcony obraz na monitorze z kolorowymi pasami. Zniekształcony obraz na zewnętrznym monitorze podłączonym do laptopa.
  • #4 21021509
    dr_z
    Poziom 18  
    Witam, niestety nie jestem w stanie wyszperać w sieci dokładnej informacji jaka tam siedzi płyta główna aby dowiedzieć się czy i jaki jest chip odpowiedzialny za obraz HDMI.

Czy kolega planuje rozkręcać laptopa? wtedy można by przeczytać te informacje prost z płyty, ale pytanie jest jak wyglądają możliwości lutowania elementów SMD? QFN? bo na tym się zapewne skończy ta przygoda :)
  • #5 21021541
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Spec. swojego modelu masz Link
    - cpu i5-8250U
    -disc. gpu MX150 2GB

Seria modeli HP 14-CE.... to platforma (Quanta DAG7ALMB8C0) róznych modyfikacji
    czyli G7Ax x: D, L, -2A,...
    Kol. ver. G7A-2G (DA0G7AMB6D0 REV:D)

Zazwyczaj na HDMI szło prosto z cpi...?
    - może 8-pin. układy ESD padły, napiecia +5V od detekcji

Trzeba rozebrac , popatrzeć na rozwiazanie , pomiary
  • #6 21024227
    dr_z
    Poziom 18  
    Dziękuje Lisku za podpowiedz, przeglądnąłem schematy i niestety jak napisał kolega linie HDMI lecą bezpośrednio z chipa nVidia lub intel, co do uszkodzenia gniazda lub elementów zabezpieczających linie to wątpię w taką możliwość: ponieważ pozioma równa linia którą widać na pierwszej fotografii mogła powstać tylko w procesie generowania obrazu a nie przesyłania go.
  • #7 21099593
    krystiano1234567
    Poziom 6  
    Cześć,

No powiem, że ten temat jest jednak dla mnie za trudny :(
  • #8 21119244
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6859
    Cytat:
    Połączenie HDMI - konwerter VGA - VGA ... przed pojawieniem problemu - to połączenie działało poprawnie.

Podstaw inną przejsciówkę .
    Lub pod monitor/TV z VGA wej.

Opis z płyty podaj.
    Jaki masz monitor, nazwa?
    - piszesz,że sprawdzałeś na innych monitorach
  • #9 21123506
    krystiano1234567
    Poziom 6  
    Podpinałem przez Monitor Dell P2414Hb, też pod drugi Dell 2214Hb, pod Tv - Philips. Sprawdzałem drugą przejściówka HDMI - VGA. Wszędzie ten sam problem - ciemny ekran.

Jedynie przy użyciu kabla DVI oraz bezpośredniej przejściówki z DVI na HDMI - jest obraz z laptopa, tylko tak jak widać na wcześniejszych zdjęciach. Podczas poruszania kablem w tym przypadku raz obraz jest pogorszony, a raz lepszy.

Przy połączeniu VGA hdmi, samo hdmi (pod TV) - ekran ciemny. Dodam, że jak podłącze pod monitor, to laptop wykrywa monitor (charakterystyczny dźwięk w laptopie przy podłączeniu monitora), ale w ustawieniach nic nie ma.

Ważne:
    Wcześniej korzystałem z tych monitorów i TV i wszystko było prawidłowo. Wszystko działało. I nagle... stał się problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z portem HDMI w laptopie HP Pavilion 14-ce0001nw, który nagle przestał działać poprawnie, generując "czerwone kropki i paski" na zewnętrznym monitorze. Połączenie HDMI-DVI działa, ale obraz jest niestabilny. Połączenie HDMI-VGA skutkuje ciemnym ekranem. Użytkownik sprawdził różne kable i monitory, a także oczyścił port HDMI, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwość uszkodzenia chipu odpowiedzialnego za generowanie obrazu HDMI, co może wymagać wymiany. Użytkownik rozważa dalsze rozkręcanie laptopa w celu zdiagnozowania problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA