logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak uruchomić sterownik exe karty sieciowej spod instalatora Windows 11

skolopendra 23 Mar 2024 16:22 3051 8
REKLAMA
  • #1 21016188
    skolopendra
    Poziom 11  
    Ocena: 4

Cześć, podczas instalacji Windows 11 instalator chce się połączyć z internetem i nie może, ponieważ moja płyta MSI wymaga odpalenia sterownika .exe.
    Windows nie puści mnie dalej podczas konfiguracji.
    Mogę uruchomić Shift + F10 i mam cmd, lecz nie wiem, jakich komend użyć.

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21016191
    ArturJK
    Poziom 39  
    Ocena: 772
    skolopendra napisał:
    lecz nie wiem jakich komend użyć

Wpisz w wierszu poleceń komendę: OOBE\BYPASSNRO i naciśnij "Enter".
  • #3 21016198
    skolopendra
    Poziom 11  

Wpisałem, zrestartował się Windows i wróciłem do kroku "Połączymy Cię z siecią" i tak sobie czeka...
  • REKLAMA
  • #4 21016200
    michalpajac1234
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup
    Create a new registry key under Setup and name it LabConfig
    Within LabConfig, create DWORDs values called BypassTPMCheck and BypassSecureBootCheck and set each to 1. To
    you also want to bypass the RAM requirement, add a DWORD values for BypassRAMCheck

Dodano po 1 [minuty]:

GitHub jest skrypt rufus też ma opcję do dodania modyfikacji do ISO ze strony microsftu
    Navigate to the Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update.cmd
  • REKLAMA
  • #5 21016205
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Można wyłączyć k.sieciową w BIOS'ie na czas instalacji systemu.
  • #7 21016208
    skolopendra
    Poziom 11  
    michalpajac1234 napisał:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup
    Create a new registry key under Setup and name it LabConfig
    Within LabConfig, create DWORDs values called BypassTPMCheck and BypassSecureBootCheck and set each to 1. To
    you also want to bypass the RAM requirement, add a DWORD values for BypassRAMCheck

Dodano po 1 [minuty]:

GitHub jest skrypt rufus też ma opcję do dodania modyfikacji do ISO ze strony microsftu
    Navigate to the Skip_TPM_Check_on_Dynamic_Update.cmd

Nie mogę wejść do rejestru gdyż instalator nie dokończył konfiguracji systemu i czeka na połączenie z internetem .WINDOWS 11 nie ma sterowników do mojej płyty .Sterownik mam ja na pendrive .
  • #8 21016212
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    Kasek21 napisał:
    Można wyłączyć k.sieciową w BIOS'ie na czas instalacji systemu.
  • REKLAMA
  • #9 21016266
    skolopendra
    Poziom 11  

ArturJK napisał:
    skolopendra napisał:
    Wpisałem, zrestartował się Windows i wróciłem do kroku "Połączymy Cię z siecią" i tak sobie czeka...

https://windowsbase.pl/pages/w11_bypassnetsetup.html

Pomogło, ubiłem proces Network i instalator poszedł dalej. Windows zainstalowany, sterowniki wgrane.

Dziękuję bardzo :)

Podsumowanie tematu

✨ Podczas instalacji Windows 11 użytkownik napotkał problem z połączeniem internetowym z powodu braku sterownika .exe dla płyty MSI. Użytkownik próbował użyć komendy OOBEBYPASSNRO w wierszu poleceń, co jednak nie rozwiązało problemu. Inne sugestie obejmowały modyfikację rejestru, wyłączenie karty sieciowej w BIOSie oraz użycie skryptów z GitHub do ominięcia wymagań instalacyjnych. Ostatecznie, po zabiciu procesu Network, instalacja systemu przebiegła pomyślnie, a sterowniki zostały zainstalowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA