logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie przewody wybrać do 2-żyłowego domofonu z opcjami 4-kolorowymi?

kasialut 24 Mar 2024 20:26 759 5
  • #1 21018042
    kasialut
    Poziom 2  
    Domofon ACO z klawiaturą numeryczną.

Mam w magistrali 4 przewody, domofon jest 2 żyłowy i mam pytanie które z tych 4 kabelków podłączyć?
    1. Biały
    2. Niebieski
    3. Czerwony
    4. Czarny.
    Próbowałam podłączyć naprzemiennie Biały i niebieski, wtedy można zadzwonić do mieszkania (słyszę dzwonek) ale słuchawka nie działa i nie mogę otwierać drzwi. 🤔 po odłożeniu słuchawki słychać pukanie stukanie. I zastanawiam się nad innym połączeniem jakieś rady? Wcześniej w mieszkaniu była słuchawka ACO ale gdy Zostałam najemcą mieszkania ona już nie działała.

Wnętrze mechanizmu domofonu z widocznymi czterema przewodami: białym, niebieskim, czerwonym i czarnym. Panel domofonu z płytką drukowaną ACO z widocznymi zaciskami.
  • Pomocny post
    #2 21018398
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2078
    kasialut napisał:
    Wcześniej w mieszkaniu była słuchawka ACO

Ten nowy unifon jest na pewno zły, ale dla pewności daj jeszcze zdjęcie kasety, przy drzwiach wejściowych do budynku, z której się do Ciebie dzwoni.
  • #5 21021005
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    W nowym unifonie musisz ustawić numer mieszkania (tak jak jest w starym, czyli 9). Podłączasz dwie żyły na których masz napięcie stałe. Oczywiście zachowujesz przy tym biegunowość.
  • #6 21039937
    kasialut
    Poziom 2  
    >>21020878
    Dziękuję bardzo za pomoc.
REKLAMA