logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kto pokrywa koszty przyłącza elektrycznego do garażu - Tauron, właściciel?

palmus 25 Mar 2024 15:10 2691 14
REKLAMA
  • #1 21018999
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 750
    Cześć. Może podobne już było, ale przedstawię problem. Chcę zrobić przyłącze do garażu w zabudowie szeregowo-garażowej, ze złącza kablowego 15m dalej, które nie jest na mojej działce. Wybaczcie uproszczenia i skróty. Jest par. 7 prawa energetycznego. W oparciu o to, Tauron ma swoje OWU - ogólne warunki umowy. W nich piszą tak:
    Fragment umowy Tauron dotyczącej obowiązków stron przy realizacji przyłącza
    Z kolei w warunkach technicznych dla mnie napisali tak:
    Zdjęcie dokumentu z wymaganiami technicznymi dotyczącymi przyłącza elektrycznego.
    Sądziłem, że po zmianach sprzed lat, płacę za każdy kW mocy, a nie wg kosztorysu przyłącza. Okazuje się, że wszystko mam zrobić na własny koszt. Byłem w BOK, zadałem pani w okienku pytanie, dlaczego Tauron nie chce wykonać odcinka od ZK do układu pomiarowego. Pani mówi, że z garażami już tak jest... Docisnąłem i pani zadzwoniła do gościa, który robi te warunki techniczne żeby uzasadnił dlaczego nie zrobią mi tego do granicy działki. A on odpowiedział mniej więcej tak: "bo nie".
    Ceregiele, które by mnie czekały, jak dobrze zebrałem dane: ustalenie właściciela działki tranzytowej, zgoda na wykop, mapki, projekt, geodeta. Inwestycja w prąd robi się nieuzasadniona ekonomicznie.
    Kto ma rację? Prawo, Tauron, czy ja? Czy można negocjować?
  • REKLAMA
  • #2 21019030
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    palmus napisał:
    Ceregiele, które by mnie czekały, jak dobrze zebrałem dane: ustalenie właściciela działki tranzytowej, zgoda na wykop, mapki, projekt, geodeta.Inwestycja w prąd robi się nieuzasadniona ekonomicznie. Kto ma rację? Prawo,Tauron, czy ja? Czy można negocjować?
    A jak inaczej wyobrażasz sobie montaż bez tych czynności? Czy na przykład sam byłbyś zadowolony, gdyby ktoś bez Twojej wiedzy przeprowadził sobie przez Twoją ziemię linię energetyczną? Co do zasadnosci inwestycji możesz mieć rację - czasem się zwyczajnie opłaca. I jeśli w garażu nie planujesz dużych odbiorników tylko oświetlenie, ładowarki i czasami jakieś małe elektronarzędzia, to są inne rozwiązania. Na przykład prosty solarny układ Off-Grid. Wyjdzie zdecydowanie taniej przy montażu, a późniejsza eksploatacja praktycznie darmowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21019177
    palmus
    Poziom 34  
    Wyobrażam sobie montaż bez owych ceregieli po mojej stronie. Generalnie Tauron powinien to zrobić, jeżeli przepisy tego wymagają. I o tym mój wątek traktuje: oni mają to zrobić czy ja. I czy każde z tych rozwiązań ma swoje podstawy prawne, czy to tylko biznes: my tak chcemy i już.
    Z offgridem jest duże ryzyko wandalizmu. Teren jest bardzo sprzyjający złoczyńcom.
  • REKLAMA
  • #4 21019330
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    palmus napisał:
    Wyobrażam sobie montaż bez owych ceregieli po mojej stronie.Generalnie Tauron powinien to zrobić, jeżeli przepisy tego wymagają .I o tym mój wątek traktuje: oni mają to zrobić czy ja.I czy każde z tych rozwiązań ma swoje.podstawy prawne, czy to tylko biznes: my tak chcemy i już.
    Z offgridem jest duże ryzyko wandalizmu.Teren jest b.sprzyjający złoczyńcom.

Ale przecież TAURON wykonał już przyłącze do wykorzystania przez ciebie, a ty masz się tylko do niego przyłączyć, zgodnie z warunkami. Nie musisz czekać roku na przyłączenie jak inni, to chyba dobre rozwiązanie.

A ten argument:
    palmus napisał:
    ...Inwestycja w prąd robi się nieuzasadniona ekonomicznie.
    ...

można też odnieść do podejścia TAURON'u - dla nich też nie ma uzasadnienia ekonomicznego by dla szczątkowej mocy odbieranej robić inwestycję, która się nie zwróci.
    I jeszcze jak mówisz, jest duże ryzyko wandalizmu, teren jest b. sprzyjający złoczyńcom, to mogą po zniszczeniach budować wiele razy.
    Znów rachunek ekonomiczny się kłania.
  • #5 21019411
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    palmus napisał:
    Czy można negocjować?
    Nie ma szans. Granica własności OSD jest w ZK a dalej będzie WLZ odbiorcy, którą ten wykona (powierzy swojemu wykonawcy).
    Nie widzę też sprzeczności między OWU i WTP - jak napisał kol. tyqva, to co w gestii OSD jest wykonane i dlatego w warunkach, po stronie sieci i przyłącza widnieje zapis "brak prac po stronie Tauron".
    Sytuacja poniekąd analogiczna do mieszkań w bloku, z tą tylko różnicą, że mieszkania są pionowo jedno nad drugim, zaś garaże poziomo jeden obok drugiego.
    Tu różnice się kończą, ale zasady wykonania WLZ są takie same - OSD tego nie wykonuje.
  • #6 21019508
    palmus
    Poziom 34  
    Cytat:

Ale przecież TAURON wykonał już przyłącze do wykorzystania przez ciebie, a ty masz się tylko do niego przyłączyć, zgodnie z warunkami. Nie musisz czekać roku na przyłączenie jak inni, to chyba dobre rozwiązanie

I nie ma znaczenia ani odległość ani miejsce? Ani to że jest na cudzej działce?
    Ok, czyli niejako obowiazek ustawowy wykonanie przyłącza do granicy działki po stronie energetyki to mit?
  • #7 21019558
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    palmus napisał:
    I nie ma znaczenia ani odległość ani miejsce? Ani to że jest na cudzej działce?
    Ok, czyli niejako obowiazek ustawowy wykonanie przyłącza do granicy działki po stronie energetyki to mit?

Wklej dla jasności te działki z geoportalu z zaznaczeniem istotnych dla sprawy rzeczami.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21019585
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    palmus napisał:
    ....
    Nie. Ale ten obowiązek dotyczy gdy stroną umowy jest odbiorca energii elektrycznej w gospodarstwie domowym.
  • #9 21019865
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    Ktoś_tam napisał:
    Wklej dla jasności te działki z geoportalu z zaznaczeniem istotnych dla sprawy rzeczami.
    Albo chociaż współrzędne geograficzne, to sami znajdziemy.
    Ale nie wiem czy coś to da.
    Ten temat zapewne jest pokłosiem wcześniejszego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4038940.html#20980686
    A tam autor napisał, że niektóre garaże są już przyłączone do sieci, zapewne wg zasad jakie proponowane są jemu obecnie:
    czyli ZK gdzieś na zewnątrz i dalsze WLZ-y w gestii odbiorców.
    Autor też pisze, że garaże są własnościowe, czyli być może działki pod nimi są wydzielone geodezyjnie i notarialnie.
    Ale czy takie były, gdy realizowane było pierwsze przyłączenie? Możliwe, że wtedy był to jeden obiekt, a późniejszy podział nie ma już znaczenia.
    Bo idąc tym tokiem rozumowania - możemy sobie wydzielić metr kwadratowy działki pod np. wychodek i żądać od OSD doprowadzenia osobnego przyłącza z sieci w cenie ryczałtowej!!!
    Ale tak to nie działa.
    Podział nieruchomości na jakieś mikro-działki nie nadające się pod zabudowę mieszkalną (gospodarstwo domowe) nie oznacza, że do każdej z nich OSD musi doprowadzić osobne zasilanie.
  • #10 21020098
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    No i wszystko się rozwiązało. Autor po prostu uważa że może mieć zainstalowany licznik w środku w garażu. Może kiedyś tak się robiło, ale teraz już tak się nie robi, chociażby z uwagi na okresową wymianę licznika. Nikt nie będzie czekał na jaśnie Pana aż ten raczy otworzyć garaż na czas wymiany. Poza tym takie doprowadzanie niopomiarowanej energii w ścianach wewnętrznych garażu sprzyja nielegalnemu poborowi energii.
    palmus napisał:
    Nie spodziewam się, że każą montować to na zewnątrz, bo garaż stary, w szeregu nie ma.praktycznie żadnej ściany zewnętrznej z dostępem,żeby kazali szafkę montować na zewnątrz.Zwlaszcza,kiedy montują teraz liczniki że zdalnym odczytem.

Mapka z geoportalu może też by rozwiała wszelką wątpliwość czy działka jest jedną czy tyle ile garaży. No ale to już nie jest tak istotne przy tym że liczników już nie montuje się już bez swobodnego dostępu do niego.
  • #11 21020110
    palmus
    Poziom 34  
    zbich70 napisał:
    Ktoś_tam napisał:
    Albo chociaż współrzędne geograficzne, to sami znajdziemy.
    Ale nie wiem czy coś to da

Mapa z zaznaczonym trójkątem, strzałką i punktami w planie zabudowań elektrycznych.
    Trójkąt/strzałka garaż, punkt to ZK do którego mam się wpinać.
    zbich70 napisał:

Ten temat zapewne jest pokłosiem wcześniejszego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4038940.html#20980686

Tak, tam opiszę inne przygody z negocjacji warunkow technicznych dotyczące układu pomiarowego i usytuowania szafki.Jak mi odblokują wątek.
    Cytat:

A tam autor napisał, że niektóre garaże są już przyłączone do sieci, zapewne wg zasad jakie proponowane są jemu obecnie:
    czyli ZK gdzieś na zewnątrz i dalsze WLZ-y w gestii odbiorców.
    Autor też pisze, że garaże są własnościowe, czyli być może działki pod nimi są wydzielone geodezyjnie i notarialnie.
    Ale czy takie były, gdy realizowane było pierwsze przyłączenie? Możliwe, że wtedy był to jeden obiekt, a późniejszy podział nie ma już znaczenia.

Całkiem prawdopodobne, lata 80-te.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

Ktoś_tam napisał:
    No i wszystko się rozwiązało. Autor po prostu uważa że może mieć zainstalowany licznik w środku w garażu. Może kiedyś tak się robiło, ale teraz już tak się nie robi, chociażby z uwagi na okresową wymianę licznika. Nikt nie będzie czekał na jaśnie Pana aż ten raczy otworzyć garaż na czas wymiany. Poza tym takie doprowadzanie niopomiarowanej energii w ścianach wewnętrznych garażu sprzyja nielegalnemu poborowi

Nie polemizuję.Teraz fakty: w BOK wytłumaczyłem,że garaż praktycznie nie posiada elewacji na której kazano mi montować szafkę.Boczne ściany wspólne, drzwi na styk.Szafka uniemożliwi otwarcie drzwi 2 skrzydłowych nawet do 90°. Połączono mnie do speca od warunków technicznych i po wyjaśnieniach, powiedział,że zrobią odstępstwo i pozwolą na montaż wewnątrz,ale mam napisać o to krótki wniosek.
  • Pomocny post
    #12 21020414
    Mobali
    Poziom 43  
    Ile to wszystko będzie kosztować? Po raz kolejny polecam niewielki Off-Grid, bo to będzie najtańsze. Tym bardziej, że z opisu sytuacji wynika, że nic poza oświetleniem i zasilaniem ładowarek nie jest w tym garażu potrzebne. Całość zrób na tanim używanym panelu PV, który dostaniesz za grosze. Kup sobie jeszcze dwa na zapas. Jak rozwalą, ukradną czy zniszczą, wsadzisz kolejny. Całość da się ogarnąć za około 500 zł. Ryzyko jest więc znikome. Jest jeszcze jedno rozwiązanie... Czy któryś z sąsiednich garaży ma zasilanie? Jeśli tak, to dogadaj się z właścicielem i załóżcie podlicznik. Nawet, jeśli za zużytą energię zapłacisz mu dwukrotnie więcej, to i tak sumarycznie wyjdzie znacznie taniej niż koszt tego podłączenia.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21021472
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1971
    Mobali napisał:
    z opisu sytuacji wynika, że nic poza oświetleniem i zasilaniem ładowarek nie jest w tym garażu potrzebne

Tak się początkowo wydaje, ale w praktyce będziesz chciał podłączyć jakąś farelkę bo paliwo zamarzło albo opalarkę bo trzeba zgrzać termokurczkę jak to w garażu.
  • #14 21021502
    Mobali
    Poziom 43  
    stomat napisał:
    ...będziesz chciał podłączyć jakąś farelkę bo paliwo zamarzło albo opalarkę bo trzeba zgrzać termokurczkę jak to w garażu.
    To też można rozwiązać "bez prądu". Moim zdaniem jak pojawi się taka potrzeba, to prościej zainstalować sobie przenośny awaryjny ogrzewacz gazowy (butla) albo ogrzewacz olejowy. Także opalarkę da się zasilać z 12V/24V DC lub z przetwornicy, a z jakąkolwiek grzałką też nie ma problemu - wszystkie rozwiązania są łatwo dostępne, a niezależność od sieci jest w sytuacjach awaryjnych sporą zaletą. Po co więc już teraz ponosić na zapas spore koszty związane z instalacją o dużej wydajności dla tych zupełnie hipotetycznych obciążeń? Poza ceną samego przyłącza, będą także wieloletnie koszty eksploatacji takiej instalacji (rachunki). To się zwyczajnie nie opłaca, szczególnie w perspektywie ciągłych drastycznych podwyżek cen energii. Tak na zapas, pomyślałbym raczej o dobrej wentylacji w garażu, bo bez względu na zasilanie, problemem takich konstrukcji może być wilgoć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21198609
    palmus
    Poziom 34  
    Zgłosił się chętny na prace warsztatowe i wynajmie garaż.Więc dostanie 4kW.Od ZK muszę zrobić wykop i ułożyć kabel.To najmniejszy koszt.Geodeta za mapkę 1500, projektant 2000.Powinienem się zamknąć w 5 tys max.Wynajecie 500/ m-c, zatem nakład dość szybko się zwróci.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kwestii pokrycia kosztów przyłącza elektrycznego do garażu w zabudowie szeregowo-garażowej. Użytkownik wskazuje, że Tauron nie chce wykonać odcinka przyłącza od złącza kablowego (ZK) do układu pomiarowego, co zmusza go do pokrycia wszystkich kosztów. Uczestnicy rozmowy podnoszą kwestie prawne związane z obowiązkami Taurona oraz ekonomiczne uzasadnienie inwestycji w przyłącze. Proponowane są alternatywne rozwiązania, takie jak instalacja systemu Off-Grid, co może być tańszą opcją, zwłaszcza przy minimalnym zapotrzebowaniu na energię w garażu. Wskazano również na ryzyko wandalizmu oraz problemy z dostępem do liczników, co wpływa na decyzje dotyczące lokalizacji instalacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA