logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 5 gniazd USB-C w samochodzie? Wybór przetwornicy 12V-5V

Sciecha30 25 Mar 2024 19:47 879 6
REKLAMA
  • #1 21018859
    Sciecha30
    Poziom 2  
    Cześć,

Pomóżcie zielonemu ludkowi. Mam samochód bez ładowarek USB do telefonów i wpadłem na pomysł, że zrobię sobie ładne gniazda USB-C. Zamówiłem od kolegów skośnookich, wtyczki USB w sumie 5, bo akurat tyle potrzebuję. Wiem, że potrzebuję przetwornicy obniżającej, ale do jednej przetwornicy mogę podpiąć 5 gniazd USB? Gdyby ktoś napisał, jakiej przetwornicy użyć, będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 21018939
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Sciecha30 napisał:
    potrzebuję przetwornicy obniżającej, ale do jednej przetwornicy mogę podpiąć 5 gniazd USB? Gdyby ktoś napisał, jakiej przetwornicy użyć

A ile maksymalnie będziesz pobierał prądu z tych 5 gniazd? Czy włączone będą wszystkie na raz? Jak będziesz miał podłączone urządzenie umożliwiające szybkie ładowanie, to po zastosowaniu "zwykłej" przetwornicy na 5 V nie da się szybko ładować.
    PozdrawiaM.
  • REKLAMA
  • #3 21018977
    Sciecha30
    Poziom 2  
    W teorii Yanosik 5 V cały czas plus dwa telefony, które mogą się ładować w jednym czasie. To jaka przetwornica musi być, aby szybko ładować telefon (albo inne rozwiązane)? Dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 21019056
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 444
    Osobiście zaproponowałbym zamiast jednej przetwornicy kilka modułów z szybkim ładowaniem, bo telefony wyposażone w tę funkcję nie bardzo chcą się ładować ze zwykłych ładowarek (bardzo wolne ładowanie), np. https://pl.aliexpress.com/item/10050015474495..._main.304.52131c24o9FdnL&gatewayAdapt=glo2pol

Mój Samsung lepiej się dogaduje z tym modułem niż z oryginalną ładowarką (niekiedy trzeba 2 albo 3 razy łączyć, by złapał szybkie ładowanie).

Lub coś takiego, do wyboru ilość ładowarek: https://pl.aliexpress.com/item/32983839710.ht...pcDetailBottomMoreOtherSeller%7Cquery_from%3A

Tego nie sprawdzałem.
  • #5 21019094
    Sciecha30
    Poziom 2  
    Pięć sztuk czarnych gniazd USB-C z dwoma przewodami czerwonym i czarnym.

Tyle że ja mam takie wtyczki i potrzebuję modułów, aby z 12 V zrobić 5 V. Nie potrzebuję przetwornicy z wyjściami USB.
  • REKLAMA
  • #7 21020133
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Będzie tak, gdyż, bo, ponieważ, telefon potraktuje zasilacz jako taki najsłabszy o prądzie maks. 0.5 A. Żeby zasilacza nie zepsuć ładowarka w telefonie nie będzie się wysilać z ładowaniem akumulatora lu baterii (niektóre telefony mają 2 akumulatory, więc to już bateria). Z pomocą odpowiedniego układu można przekonać telefon, że zasilacz jest zdolny do większego wysiłku i można go obciążyć większym prądem. Moduły do nabycia u Chińczyków. Dalej już tylko kable i gniazda, które nie mają wielkiego wpływu na to, co wytwarza zasilacza i co chce pobrać odbiornik (telefon/nawigacja/lampka,wiatraczek zasilany z gniazda USB).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować pięć gniazd USB-C w samochodzie, ale potrzebuje przetwornicy 12V-5V, aby zasilać te gniazda. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące maksymalnego poboru prądu oraz możliwości szybkiego ładowania. Zasugerowano użycie kilku modułów z szybkim ładowaniem zamiast jednej przetwornicy, aby zapewnić odpowiednią moc dla podłączonych urządzeń. Wskazano również na konieczność doboru przetwornicy, która będzie w stanie obsłużyć wymagania prądowe, a także na możliwość zastosowania układów, które mogą zwiększyć wydajność ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA