logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rasberry Pi czy Mini PC na serwer NAS, adblock, Home Assistant i Minecraft?

Kenona 25 Mar 2024 21:14 2538 7
REKLAMA
  • #1 21019686
    Kenona
    Poziom 3  
    Cześć. Zastanawiam się nad zakupem rasbery pi lub mini pc.
    Chcę zrobić serwer nas, adblocka, home assistant, serwer minecraft oraz w przyszłości kamery (nie wiem czy ma to znaczenia). Myślałem na początku nad rasbery pi ale obawiam się, że trochę za dużo zadań jak na malinke.
    Jakie podzespoły powinien mieć taki mini pc? Nie chce też wydać za dużo jak i tak nie będę w stanie tego wykorzystać.
  • REKLAMA
  • #2 21020222
    Majkyy98
    Poziom 12  
    Ocena: 11

Używałem RPi4 do Home Assistanta przez trochę więcej niż pół roku. Niestety miałem opcję z 2 GB RAM i się dławiła przy większej ilości zadań. Około miesiąca temu zmieniłem ją na thin client HP t630. Różnica od razu była widoczna, HA postawiony na VE Proxmox. Hula to, nie mam problemu z opóźnionymi lub niekompletnymi odczytami z konwerterów, co miało miejsce na malince (używam do licznika energii, PV i odczytów ze sterownika pieca CO).

T630 dla mnie jest wystarczający, są też i mocniejsze maszyny na rynku, są też np. ThinkCentre od Lenovo.

Pod wirtualizację, serwery osobiście szedłbym właśnie tą drogą, mały klient lub coś podobnego i wirtualizację.
  • REKLAMA
  • #3 21020223
    DarkSnakee
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Troszkę taniej kupisz sobie komputer w obudowie sff lub mniejszej.
    Przykładowo: micro-komputer-hp-800-g3-mini-pc-6-gen-8gb-240-ssd-win-10-cilent-terminal-14811754457 na znanym portalu aukcyjnym.
    Zaletą jest fakt że możesz tam dołożyć kilka dysków i masz gotową obudowę. Możesz tez rozbudować za niewielkie pieniądze ilość RAM oraz procesor wiec rozwiązanie to może być dla Ciebie dużo wygodniejsze.
    Osobiście używam takiego właśnie rozwiązania jako serwera maszyn wirtualnych PROXMOX a jedna z nich to Homeassistant
    Malina wymaga dodatkowo obudowy która nie wiem ile dysków pomieści.
  • REKLAMA
  • #4 21020364
    Kenona
    Poziom 3  

@DarkSnakee @Majkyy98 HP T630 lub HP 800 G3 Mini będzie wystarczający? Od jednej osoby dowiedziałem się, że to jest minimum: HP EliteDesk 705 G4 Mini, RYZEN 5, 32GB, 1TB SSD
  • #5 21020385
    DarkSnakee
    Poziom 21  
    Ocena: 65
    Określ sobie jakie platformy będą na tym uruchamiane..
    Zobacz jakie wymagania ma np serwer minecraft
    Do uruchomienia NAS bardziej przydaje się pamięć oraz prędkości dysków.
    Adblock jest mało wymagający wiec nie musisz na ten cel przeznaczać dużych zasobów.

Procek z 2 rdzenie i 4 wątki plus 8-16 GB ram i dysk M2 a najlepiej dwa różne dyski aby system był na szybkim dysku.
    Im mocniejszy dasz komputer tym lepiej ale pamiętaj gdzie będzie to stało bo wentylator albo dysk talerzowy mogą być słyszalne.

Dodano po 2 [minuty]:

Majkyy98 napisał:

Używałem RPi4 do Home Assistanta przez trochę więcej niż pół roku. Niestety miałem opcję z 2 GB RAM i się dławiła przy większej ilości zadań. Około miesiąca temu zmieniłem ją na thin client HP t630. Różnica od razu była widoczna, HA postawiony na VE Proxmox. Hula to, nie mam problemu z opóźnionymi lub niekompletnymi odczytami z konwerterów, co miało miejsce na malince (używam do licznika energii, PV i odczytów ze sterownika pieca CO).

T630 dla mnie jest wystarczający, są też i mocniejsze maszyny na rynku, są też np. ThinkCentre od Lenovo.

Pod wirtualizację, serwery osobiście szedłbym właśnie tą drogą, mały klient lub coś podobnego i wirtualizację.

Zgadzam się z przedmówcą :)
  • #6 21020492
    Kenona
    Poziom 3  
    @DarkSnakee Minimalne wymagania dla mc to: intel Core i3 3210/AMD A8 7600 APU, 4 GB ram. Myślisz, że ten HP T630 wystarczy w wersji 16 lub 32 GB ram? Niby patrzyłem to AMD GX-420GI jest wydajniejszy od i3 3210 ale wolę znać odpowiedź eksperta.
  • #7 21021336
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Nie idź w stronę terminali typu HP T620 czy t630. To rozwiązania bez przyszłości.
  • REKLAMA
  • #8 21021673
    Kenona
    Poziom 3  
    @zen3x Dlaczego?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o wyborze między Raspberry Pi a mini PC do zadań takich jak serwer NAS, adblock, Home Assistant oraz serwer Minecraft. Raspberry Pi 4 z 2 GB RAM okazał się niewystarczający dla większej liczby zadań, co skłoniło jednego z użytkowników do przejścia na thin client HP t630, który lepiej radzi sobie z wirtualizacją i obciążeniem. Inne rekomendowane modele to HP EliteDesk 705 G4 Mini oraz HP 800 G3 Mini, które oferują możliwość rozbudowy pamięci RAM i dysków. Wskazano, że do uruchomienia serwera Minecraft wymagany jest procesor Intel Core i3 lub AMD A8 oraz minimum 4 GB RAM. Użytkownicy podkreślają, że lepsze parametry sprzętowe zapewnią lepszą wydajność, zwłaszcza w kontekście NAS i wirtualizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA