logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak niedrogim kosztem zbudować bezgłośny NAS do sieci domowej.

tzok 29 Cze 2025 23:15 1071 11
  • Własny dysk sieciowy to bardzo przydatna rzecz, niestety fabryczne urządzenia są drogie i często głośne. Postanowiłem zbudować taki serwer na bazie komputera PC w formacie USFF (czyli tzw. "jednolitrowca" - od objętości obudowy, o wymiarach ok 18x18x3,5 cm). Wybór takich komputerków jest spory i mają dość atrakcyjne ceny, zaczynające się już od 200-300zł, problem w tym, że większość z nich ma tylko jedno złącze SATA i jedno M.2 NVME, a przydałoby się mieć przynajmniej dwa złącza jednego typu, by zbudować macierz RAID-1 na nasze bezcenne dane. Po długich poszukiwaniach trafiłem na taki komputerek - Lenovo M920x Tiny. Kupiłem taki w cenie 450zł, z najsłabszym CPU Pentium Gold G5400 bez dysków i pamięci. Pamięci potrzeba minimum 8GB ale zalecane jest 16GB, pasują tanie moduły DDR-4 8GB w cenie ok 45zł/szt. do tego dysk na system - tu wystarczy jakikolwiek stary dysk SATA, 120GB w zupełności wystarczy (i tak nie może być wykorzystywany do przechowywania danych), na pewno gdzieś w szufladzie się taki każdemu poniewiera, więc nie liczę jego kosztu. Do tego dochodzą dyski na dane, ja się zdecydowałem iść "na bogato" i kupiłem 2 nowe dyski NVME 2TB (GOODRAM PX600 2TB) to był wydatek 2x 450zł. Czyli całość sprzętu wyniosła mnie 540zł za komputer + 900zł za dyski (razem 1440zł). Czy to dużo, czy mało? Pewnie dało by się kupić jakiś klasyczny NAS w tej cenie, ale byłby on większy, głośny i przeznaczony do współpracy z dyskami mechanicznymi (ok, można zamontować SATA SSD), ale miałby dużo słabszy procesor i mniej funkcji dodatkowych.

W przeciwieństwie do typowych NASów, mamy tu dyski SSD, czyli bezgłośne i energooszczędne, a sam komputer, choć na aktywne chłodzenie, w stanie bezczynności, pozostaje bezgłośny, co jest ważne w domowych zastosowaniach (w końcu nie każdy ma dedykowane pomieszczenie biurowe). Zużycie prądu w takiej konfiguracji, w stanie czuwania to ok. 7W, podczas zapisu pojedynczego pliku z pełną szybkością interfejsu sieciowego (1Gbps) to ok 12W, szczytowy (chwilowy) pobór podczas restartu systemu to ok 45W. Dyski SSD to z jednej strony cisza i energooszczędność, ale z drugiej - praktycznie brak możliwości odzyskania danych w przypadku awarii, dlatego jeśli chcemy przechowywać na nich nasze domowe archiwum zdjęć, filmów, dokumentów, to stanowczo polecam korzystanie z macierzy RAID.

Alternatywą dla modelu M920x może być M920q lub M720q. Co prawda mają tylko jeden slot M.2 NVME, ale posiadają (tak jak M920x zresztą) slot PCIe 8x, w którym można zainstalować kartę PCIe z dwoma slotami M.2 (niestety tracimy wtedy miejsce na dysk SATA, no ale zostaje M.2 na płycie + 2x M.2 na karcie). Niestety trzeba dokupić kartę i specjalny riser, co czyni to rozwiązanie raczej nieopłacalnym, bo na rynku wtórnym różnica w cenie między M720q, a M920x jest mniejsza niż koszt zakupu tych akcesoriów.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, to do wyboru jest kilka dedykowanych rozwiązań, m. in. TrueNAS Core, TrueNAS Scale, OpenMediaVault oraz oprogramowanie Synology (i jeszcze kilka pomniejszych projektów). Mój wybór padł na TrueNAS Scale, głównie dlatego, że wcześniej używałem TrueNAS Core. Możliwości tego oprogramowania wykraczają daleko poza bycie prostym serwerem SMB, obsługuje też NFS oraz iSCSI, oraz wspiera wirtualizację i ma możliwość instalowania modułów, możemy stworzyć m. in. własną chmurę - NextCloud, węzeł sieci VPN - Tailscale, serwer SFTP, serwer backupu oraz dodać całą masę innych, przydatnych funkcji. Wszystko obsługiwane z poziomu graficznego panelu sterowania (dashboard) dostępnego przez przeglądarkę.
    O autorze
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Interesuję się elektroniką, informatyką oraz motoryzacją, a w szczególności połączeniem tychże. Pracuję na uczelni jako pracownik badawczo-dydaktyczny.
    tzok napisał 38685 postów o ocenie 6451, pomógł 3162 razy. Mieszka w mieście Bielsko-Biała. Jest z nami od 2002 roku.
  • #2 21593429
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 215
    Dyski na QLC - osobiście omijam. Co do energooszczędności, nie znalazłem danych na stronie producenta. Kiedyś sprawdzałem dyski HDD 3.5" porównując z SSD SATA i wyszło, że SSD trochę więcej biorą.

A niech tam, sprawdzę (praca/idle). Z braku danych Goodrama wezmę Samsunga.:
    WD Red Plus - 4,0/0,3
    Samsung 870 Evo Plus - 6,0/0,3

Wychodzi to samo w idle, a przy pracy SSD więcej bierze. Tak więc nie jest bardziej energooszczędnie.
  • #3 21593620
    tzok
    Ocena: 6451
    Zależy jak mierzyć, bo takie NVME ma zapis na poziomie 3TB/s, SATA SSD ma 0,5TB/s, a mechaniczne, w najlepszym razie jakieś 0,15TB/s, więc owszem - w trakcie zapisu pobiera więcej mocy, ale ten zapis trwa wielokrotnie krócej. Jak "wysycisz" dysk transferem przez 10s, to oczywiście NVME w tym czasie pobierze więcej energii, ale zapisze/odczyta 200x więcej danych niż mechaniczny, do tego w mechanicznych dochodzi Ci bezproduktywny czas dostępu, w którym pobierają energię, a niczego nie odczytują ani nie zapisują. Bardziej racjonalnym testem od poboru mocy, byłby pomiar zużycia energii, podczas zapisu np. 1TB danych.

To jak z czajnikiem elektrycznym - taki o mocy 1kW wcale nie jest bardziej energooszczędny od takiego o mocy 2kW (pomijam straty przesyłowe, które akurat w przypadku czajnika nie są takie... pomijalne), bo ten drugi zagotuje tę samą ilość wody w o połowę krótszym czasie, a 1kW * 10min = 2kW * 5min = 0,17kWh.
  • #4 21593627
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3516
    A co to za różnica ile pobierają nośniki, przecież te wartości są pomijalne!

Nawet jakby taki nośnik NVMe pracował non stop 24h/dobę, 30 dni w miesiącu, cały czas zapisując/odczytując dane to koszt jest 4zł. miesięcznie tyle co pączek xD, a że tak nie jest to pewnie koszt jego pracy to jakieś 50gr. na miesiąc więc już przestańcie.

Przypomnę, że minimalne wynagrodzenie w Polandii za godzinę pracy to 30,50zł.

Fajne info i możliwość wykorzystania innego oprogramowania niż to producenta tylko boli te 2TB miejsca na dane, jak dla mnie to stanowczo byłoby za mało.
  • #5 21593637
    tzok
    Jeśli nie zależy Ci na RAID-1 to można z tego zrobić 4TB... w sumie to nawet istotna informacja, bo ciężko się doszukać tego na stronie TrueNAS, ale tak, da się zrobić z 2 dysków pojedynczy magazyn danych (RAID-0/stripe), jak i utworzyć magazyn na pojedynczym dysku (też jako stripe).
  • #6 21593638
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Mi wystarcza miniPC na N100 z trzema USB 3. W środku na system SSD m2 512GB
    Do USB podpięte 3 dyski talerzowe 1TB 2,5'
    System to Debian. Usługi sam stawiałem. Nie potrzeba mi rajdu i pierdyliardu nie używanych funkcji.
    Równocześnie z funkcją NASa zajmuje się ten miniPC obsługą Smart Home.
    Obecnie główne usługi to: Jellyfin, Immich, HomeAssistant, NodeRed, Tdarr, Domoticz, Frigate, Kokpit, Tasmoadmin, SMB, NFS, Mosquitto, i wiele innych. Żadna dedykowana dystrybucja mnie nie zadowalała. Nie miała wszystkiego co potrzebuję. Przerabiałem: Truenas/Freenas. OMV
    Dodatkowo niejako w zastępstwie RAIDa mam drugi komputer odpalany przez BIOS lub w razie potrzeby poprzez Intel AMT, który służy jako backup tego miniPC na nim również Debian z Urbackup i skryptami napisanymi przy pomocy chatów AI.
  • #7 21593647
    tzok
    Miałem wcześniej NAS z dyskami talerzowymi ale jako, że mieszkam w bloku, nie mam go gdzie umieścić, żeby mi nie przeszkadzał. Oczywiście miałem ustawione parkowanie dysków, po czasie bezczynności ale i tak potrafiły się włączyć w środku nocy i mnie obudzić, do tego integracja Tailscale i/lub NextCloud na jednym urządzeniu jest bardzo wygodna.

TrueNAS Scale wspiera Dockera (K8s zresztą też) i bazuje na Debianie (w przeciwieństwie do CORE, który był na BSD), więc generalnie możesz sobie tam dodać co Ci się zamarzy.

Wśród gotowych modułów jak najbardziej masz: Jellyfin, Immich, NodeRed, Tdarr, Frigate, Mosquitto.
  • #8 21593675
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1488
    Ja właśnie nie bardzo rozumiem ideę NextCloud w wersji własnego serwera. Próbowałem tego, ale mi nie pasuje, że dane muszę mieć w strukturze www by je widział Apache, a nie tam gdzie ja chcę. Owszem jak wszystko w Linux i to można sobie to podstosować pod siebie np. poprzez mount bind, ale w sumie jeśli chodzi o filmy i zdjęcia, to dla mnie lepiej mi z Jellyfin i Immich. Do czego Ty używasz NextCloud?
    Ja mam to szczęście, że mam własny publiczny IP więc nie potrzebuję Tailscale/ Zerotier , a oczywiście nie wystawiam tego na zewnątrz a używam Wiregurada.
  • #9 21593840
    tzok
    Właściwie to obecnie nie używam NextCloud ale muszę spróbować jak to wygląda w gotowym module TrueNAS. Zakładam, że jest tak skonfigurowany, że daje dostęp do puli ZFS. Mam stały publiczny IP, ale NASa też do niego odwagi wystawić nie mam i właśnie Tailscale używam do zdalnego dostępu; mam też normalnego VPNa (na routerze) ale nie z każdej sieci da się do niego dostać.
  • #10 21593967
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 215
    tzok napisał:
    Zużycie prądu w stanie czuwania to ok. 10W

Specjalnie zmierzyłem przed chwilą pobór dwuzatokowego Synology, oczywiście z dyskami HDD i to pracującymi (nie idle). Na jednym dysku zapisywany jest cały czas stream z kamery, a z drugiego odpaliłem film, żeby był odczyt (chyba nawet nie mam włączonego usypiania dysku, ale nie wnikam). Wyszło 14,5W.

Mój mini PC HP z procesorem i5-7500T bierze na pulpicie ~22W, więc jakbym z niego chciał zrobić NAS-a, to ponad 2x więcej jak urządzenie dedykowane. Oczywiście, tak jak wcześniej ktoś napisał, nie chodzi tu o walkę na pojedyncze waty, tylko przedstawiłem jak to wygląda.
  • #12 21595175
    Uran.
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Używam od ponad roku własnej roboty serwera NAS na bazie dwóch dysków HDD 3.5" i Raspberry Pi jako komputera. Udało mi się uzyskać praktycznie bezgłośne działanie dzięki umieszczeniu całości w metalowym pudełku (skrzynka od alarmu) wyłożonym od środka matą butylową tłumiącą wibracje. Jedynie obszar gdzie HDD stykają się z obudową jest wyłożony 1.5 mm grubości thermalpadem, dzięki czemu oddają one ciepło do całej obudowy i temperatura HDD nie przekracza 45 stopni. Jednakże jeśli miałbym robić to jeszcze raz, to wybrałbym grubszą i aluminiową obudowę celem poprawy oddawania ciepła. Całość jest na tyle cicha, że serwer stoi za moim łóżkiem (tam był ethernet) i nie przeszkadza mi w spaniu. Dla porównania NAS w obudowie Jonsbo N2 słyszę wyraźnie z drugiego kąta pomieszczenia (jakieś 5 m) - słychać pracę dysków.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy niedrogiego, bezgłośnego serwera NAS na bazie miniPC w formacie USFF, ze szczególnym uwzględnieniem modelu Lenovo M920x Tiny z procesorem Pentium Gold G5400. Problemem jest ograniczona liczba złączy SATA i M.2 NVMe, co utrudnia konfigurację macierzy RAID-1. Poruszono kwestie doboru pamięci RAM (zalecane 8-16 GB DDR4) oraz dysków systemowych (np. SATA 120 GB). Analizowano zużycie energii dysków HDD i SSD, wskazując, że SSD podczas pracy pobiera więcej mocy, ale zapis danych trwa krócej, co może przekładać się na efektywność energetyczną. Wskazano, że koszty energii dla nośników są minimalne. W dyskusji pojawiły się alternatywne rozwiązania oparte na miniPC z procesorem Intel N100 i systemem Debian, wykorzystujące dyski podłączone przez USB 3.0 oraz oprogramowanie takie jak Jellyfin, Immich, HomeAssistant, NodeRed, Tdarr, Frigate, Mosquitto. Poruszono też temat integracji z TrueNAS Scale, który wspiera Dockera i Kubernetes, umożliwiając łatwe dodawanie usług i kontenerów. Omówiono zalety i wady NextCloud w kontekście własnego serwera NAS oraz kwestie zdalnego dostępu przez Tailscale i VPN. Porównano pobór mocy miniPC z dedykowanymi urządzeniami NAS, wskazując na wyższe zużycie energii w przypadku miniPC, ale większą elastyczność funkcjonalną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA