logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie laptopa 20V z 4 powerbanków - czy to bezpieczne?

sokjola78 26 Mar 2024 07:26 285 9
  • #1 21020105
    sokjola78
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Mam zasadnicze pytanie i szukam prostej odpowiedzi. Jeżeli z 4 powerbanków 5V podłączę przecięte kable USB i te powerbanki połączę ze sobą szeregowo, to uzyskam 20V (już sprawdzałem, działa). A jeśli te 20V podłączę do kabla USB-C, to będę mógł naładować laptopa. Zasilacz laptopa jest 20V 6.5A. Jaką wtedy pojemność powerbanków uzyskam? Mam takie powerbanki:
    Xiaomi fast charge 18W 20000mAh
    Xiaomi fast charge 18W 20000mAh
    Jakiś powerbank Fortnite 2500mAh
    I własnoręczny na ogniwo 2000mAh
  • #2 21020112
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Przy łączeniu szeregowym pojemności nie sumuje się. W skrócie, pojemność tego układu będzie taka, jak pojemność najmniejszego elementu. Konkluzja - nie naładujesz.
  • #3 21020116
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Nie. Łączysz baterie akumulatorów szeregowo. Prąd w obwodzie jest jednakowy dla każdej baterii. Czas rozładowania tych baterii będzie ograniczony pojemnością najmniej pojemnej baterii, a w Twoim wypadku pojemnością jednego akumulatora, który nazywasz ogniwem (akumulator to ogniwo wtórne). Z 2 Ah wiele nie przetłoczysz do baterii o pojemności 6.5 Ah. Lepiej wyjdzie podnoszenie napięcia do 20 V i ładowanie baterii laptopa kolejno posiadanymi bateriami o magicznej nazwie powerbanka. Przy tym rodzaj złącza używanego do przekazania energii nie ma większego znaczenia, bo liczy się standard w jakim może pracować zasilacz ładowanego urządzenia. Jednak sprawność energetyczna tego rozwiązania jest beznadziejnie niska.
    Podstawy elektrotechniki nie zmieniły się od ponad stu lat. Czasem warto przeczytać stary podręcznik (np. taki z lat 90tych), bo są w nim opisane oczywiste oczywistości.
    Moim zdaniem znacznie lepiej zbudować własną baterię o napięciu zbliżonym do 20 V i z niej zasilać laptop bezpośrednio (ryzyko niedziałania laptopa przy wahającym się napięciu zasilania) lub przez przetwornicę (straty energii wprowadza każda przetwornica, ale te obniżające wprowadzają mniejsze straty).
  • #4 21020119
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2035
    Witam,
    Jak wspomniał kolega powyżej, element o najniższej pojemności wyznacza pojemność całości.
    Tak naprawdę naładujesz ale tylko do 2Ah przy założeniu "transferu" 100%.
    Jeżeli już to może rozważ przetwornicę 5V/18-20V i użyj te 2 xiaomi równolegle, to powinno naładować do pełna, bo uzyskasz teoretycznie z 6-7Ah.
    Pozdrawiam
  • #5 21020153
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    2Ah akumulatora jest konwertowane na 5V i to z jakąś stratą powiedzmy 20% co da nam 1,1Ah przy 20V uzyskamy 22Wh z takiego zestawu. Akumulatory w moich laptopach (dla przykładu) zazwyczaj miały ok 65Wh czyli 3x więcej.

Jeden powerbank Xiaomi gromadzi podobną energię, co jeden mój akumulator, nie wiem ile mają twoje akumulatory.

Cytat:
    Zasilacz laptopa jest 20V 6.5Ah
    Zasilacze mają nieskończoną liczbę Ah, dopóki prąd jest w gniazdku ;)
  • #7 21020180
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3662
    Niemniej, metodą z pierwszego postu, autor nie naładuje latopa.
    jarek_lnx napisał:
    Cytat:
    Zasilacze mają nieskończoną liczbę Ah, dopóki prąd jest w gniazdku ;)
    Domyślamy się, że chodzi o baterię laptopa. 😉
  • #8 21020236
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2019
    sokjola78 napisał:
    Zasilacz laptopa jest 20V 6.5Ah. Jaką wtedy pojemność powerbanków uzyskam? Mam takie powerbanki:

Laptop ma kontroler ładowania, który komunikuje się z zasilaczem i ocenia czy jest wystarczająco wydajny.
    Jak podłączysz po prostu jakieś napięcie nie jest pewne, że zacznie się ładować.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21020261
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6046
    balonika3 napisał:
    Domyślamy się, że chodzi o baterię laptopa. 😉
    No właśnie wolał bym się nie domyślać, czy jest to zasilacz 6,5A, czy bateria 6,5Ah, 20V to napięcie zasilacza nie baterii.
  • #10 21023480
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Oczywiście, że chodzi o zasilacz, bo przecież w nowych laptopach bateria jest wbudowana na płycie głównej i użytkownik ma do niej dostęp tylko gdy ona spuchnie i wyważy klawiaturę. :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość ładowania laptopa 20V z czterech powerbanków 5V połączonych szeregowo. Odpowiedzi wskazują, że pojemność układu będzie ograniczona do pojemności najmniejszego ogniwa, co w tym przypadku wynosi 2Ah. Istnieje ryzyko, że nie uda się naładować laptopa, ponieważ jego zasilacz wymaga 6.5A. Proponowane są alternatywy, takie jak użycie przetwornicy 5V/20V oraz równoległe połączenie powerbanków, co mogłoby zwiększyć pojemność do 6-7Ah. Wskazano również na znaczenie kontrolera ładowania w laptopie, który ocenia wydajność zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA