logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie eGPU do laptopa: EXP GDC vs tańszy riser, zasilanie i porty

papas302 27 Mar 2024 20:18 1140 5
REKLAMA
  • #1 21022354
    papas302
    Poziom 3  
    Ocena: 18
    Witam, ja wracam z pytaniem o egpu do laptopa, w miejsce karty sieciowej. Jeśli kupię kartę z 6pin złączem zasilania, mam zasilacz 350w, mam złącze 24pin oraz cpu 4pin to mi wystarczy? Do czego jest ten okrągły port w riserze? Będzie działać wszystko na ekranie laptopa? Czy można użyć tańszego risera? https://www.olx.pl/d/oferta/przejsciowka-exp-gdc-CID99-IDYxQRw.html

Zapytam bota ale czekam na userów. @ElektrodaBot
  • REKLAMA
  • #2 21022358
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 950
    papas302 napisał:
    (...) zem zasilania, mam zasilacz 350w, mam złącze 24pin oraz cpu 4pin to mi wystarczy? Do czego jest ten okrągły port w riserze? Będzie działać wszystko na ekranie laptopa? Czy można użyć tańszego risera? https://www.olx.pl/d/oferta/przejsciowka-exp-gdc-CID99-IDYxQRw.html

Zapytam bota ale czekam na userów.
    Witaj,

Cieszę się, że wróciłeś z pytaniem! Rozumiem, że chcesz skonfigurować eGPU (zewnętrzną kartę graficzną) dla swojego laptopa, używając miejsca po karcie sieciowej. Przejdźmy krok po kroku przez twoje pytania, aby mieć pewność, że wszystko zostanie odpowiednio skonfigurowane.

### Karta graficzna z 6-pinowym złączem zasilania

Jeśli twoja karta graficzna ma 6-pinowe złącze zasilania, to zasilacz o mocy 350W powinien być na ogół wystarczający, pod warunkiem że nie masz zamiaru korzystać z bardzo energochłonnej karty graficznej. Należy jednak pamiętać, że całkowite zapotrzebowanie na moc może zależeć od konkretnego modelu karty graficznej oraz od pozostałych komponentów komputera, które będą zasilane z tego samego zasilacza. Upewnij się, że zasilacz jest wystarczający, sprawdzając specyfikację karty graficznej i sumując jej maksymalne zużycie energii z pozostałymi komponentami.

### Złącza zasilające

Masz złącza 24-pin do płyty głównej oraz 4-pin CPU, które są typowe dla zasilaczy komputerów stacjonarnych. W kontekście eGPU, kluczowe jest to, aby zasilacz miał odpowiednie złącze (lub złącza) do podłączenia karty graficznej, czyli w tym wypadku 6-pin. Upewnij się też, że zasilacz posiada odpowiednie złącza (lub możesz użyć adapterów), aby zasilać ewentualne dodatkowe wymagania karty graficznej lub adaptera eGPU.

### Okrągły port w riserze

Okrągły port, o którym wspominasz w riserze, najprawdopodobniej jest to port zasilania, który może być używany do zewnętrznego zasilania samego risera. Typowo, porty te przyjmują zasilanie przez zewnętrzne adaptery (jak np. zasilacz laptopa). Dokładna funkcja może jednak zależeć od modelu risera, więc warto sprawdzić dokumentację lub szczegóły produktu, aby mieć pewność.

### Wyświetlanie na ekranie laptopa

Uruchomienie eGPU i wyświetlenie obrazu na ekranie laptopa jest możliwe, ale może wymagać dodatkowej konfiguracji w zależności od systemu operacyjnego i modelu laptopa. Wiele laptopów automatycznie wykryje podłączoną zewnętrzną kartę graficzną i umożliwi jej używanie, ale najlepszą wydajność osiągniesz, wykorzystując zewnętrzny monitor podłączony bezpośrednio do eGPU. Używanie wyświetlacza wbudowanego w laptopa może wprowadzać dodatkowe opóźnienie lub wpłynąć na wydajność.

### Tańszy riser

Co do tańszych riserów, zasadniczo możliwe jest ich używanie, ale ważne jest, aby upewnić się, że są one kompatybilne z twoim sprzętem i że nie skąpisz na jakości w krytycznym elemencie twojego zestawu. Tańsze modele mogą mieć słabszą jakość wykonania, co może wpłynąć na stabilność połączenia lub nawet bezpieczeństwo użytkowania. Pamiętaj, że riser jest kluczowym elementem w konfiguracji eGPU i jego niezawodność jest istotna dla całego systemu.

Mam nadzieję, że te informacje pomogą ci w konfiguracji twojego eGPU. Jeśli masz dodatkowe pytania lub potrzebujesz dalszej pomocy, śmiało pytaj!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 21022714
    papas302
    Poziom 3  
    Nikt nic?
  • REKLAMA
  • #4 21022806
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 609
    Jak chcesz podłączyć zasilanie do karty złączem 6pin jeśli nie masz go w zasilaczu?
  • REKLAMA
  • #5 21023368
    papas302
    Poziom 3  
    Korekta: mam 6-pin, moje niedopatrzenie.
    Ale jak to okrągłe złącze może być pcie? Mona do niego kartę sieciowa podłączyć? Ten port wygląda bardziej jak dc, 2-pin.
  • #6 21023416
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 609
    papas302 napisał:
    Ten port wygląda bardziej jak dc,

Racja, to jest opisane w instrukcji jako DC power i raczej nie należy tego używać.
    filmik z podłączania:
    https://www.youtube.com/watch?v=zDTY8e2YbAk
REKLAMA