logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka wersja BIOS-u dla Aorus B450 i Ryzen 5 3600? F42a kompatybilność?

XBaracudAX 29 Mar 2024 17:45 531 3
REKLAMA
  • #1 21024734
    XBaracudAX
    Poziom 3  
    Ocena: 16
    Witam, szybkie pytanie do kolegów w sprawie wersji BIOS-u dla Aorus B450 i procesora Ryzen 5 3600. Otóż miałem wcześniej Athlona 200GE z BIOS-em F64 i wszystko działało jak należy. Dzisiaj po zamontowaniu Ryzena 5 3600 płyta się uruchamia, mignie na ułamek sekundy logo Aorus i zawiesza się na logo American Megatrends. Diody POST na płycie pokazują, że wszystko jest ok. Próbowałem innego RAM-u i karty graficznej, ale dalej to samo. Więc podejrzewam BIOS. Teraz od której wersji zacząć, aby to zadziałało? Jeżeli zadziała, czy dalej robić aktualizację BIOS-u do ostatniej wersji? Gdzieś czytałem, że F42a działa bez zarzutu z tym procesorem. Co myślicie? P.S mam pamięci Lexar 2x8GB 3200 XMP OC
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21024882
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8268
    Niezależnie od tego, którą płytę posiadasz (co najmniej trzy modele B450 Aorus przychodzą mi do głowy: Elite, Elite v2, PRO) - każda z nich obsługuje Ryzena 3600 w najnowszych wersjach BIOSu. Elite (v1) i PRO obsługują od wersji 40, również w wersji 64, Elite v2 obsługuje w każdej wersji. Gdyby procesor był nieobsługiwany w Twojej wersji, to logo by się też nie wyświetliło, problem pewnie leży gdzie indziej. Czy próbowałeś wyczyścić ustawienia BIOS po wymianie procesora?
  • #4 21025757
    XBaracudAX
    Poziom 3  
    Ocena: 16
    Witaj dt1, już wszystko śmiga, BIOS też był chyba ok, a zatrzymywało się na logo American Megatrends z tego względu, że ten procesor ma zabezpieczenie TPM i żeby to pominąć i wejść do BIOSu i to wyłączyć, trzeba nacisnąć klawisz N. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, pozdrawiam.
REKLAMA