logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stosowanie ograniczników mocy pod rozdzielnice - bezpieczeństwo i selektywność

Magic_moon 30 Mar 2024 14:50 612 3
  • #1 21025778
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 335
    Witam. Chciałbym poznać zdanie elektryków bardziej doświadczonych od siebie. A chodzi dokładnie o stosowanie ograniczników mocy w zasileniu pod rozdzielnicy, czy jest to bezpieczne rozwiązanie i czy takie rozwiązanie jest poprawne ? Bo mi się osobiście wydaje że jeśli użyjemy ogranicznika mocy w rozdzielnicy głównej, jako zabezpieczenie obwodu innej rozdzielnicy to selektywność mamy zachowaną. Natomiast jak sytuacja wygląda podczas zwarcia na obwodzie który zasila pod rozdzielnicę ? Mi się wydaje że prąd zwarciowy będzie dość duży i ogranicznik zadziała. Jeśli jestem w błędzie proszę o wyjaśnienie.
  • #2 21025882
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21026057
    rtvserwisant
    Poziom 24  
    Ocena: 97
    Ogranicznik mocy z reguły jest pozbawiony członu zwarciowego, więc nie chroni on przed zwarciami. On ogranicza nam tylko dostępną moc dla danego obwodu. Celem zabezpieczenia przed zwarciami należy taki obwód zabezpieczyć albo bezpiecznikami albo wyłącznikami nadprądowymi.

Zobacz sobie notę katalogową np: ETIMAT T z ETI tam wyraźnie napisane że ogranicznik mocy bez członu zwarciowego.
  • #4 21026415
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 528
    Magic_moon napisał:
    Mi się wydaje że prąd zwarciowy będzie dość duży i ogranicznik zadziała

Zadziała, gdy byłby jedynym zabezpieczeniem obwodu, a że tam jest tylko bimetal, więc zanim on się rozgrzeje i rozłączy, to trochę to potrwa, czego skutkiem będą bardzo mocno grzejące się przewody, co może doprowadzić do stopienia izolacji lub pożaru. Jak nazwa wskazuje, ogranicznik mocy ma inne zadanie i nie chroni przed skutkami zwarcia w przewidzianym przez normy czasie.
REKLAMA