logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebuję czcionki jak LED Dot Matrix

michi13 30 Mar 2024 15:34 489 2
REKLAMA
  • #1 21025820
    michi13
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Na wstępie przepraszam, jeśli to nie jest dobry dział, ale nie wiedziałem, jaki dział byłby odpowiedni do tego typu pytania.
    A mianowicie, szukam czcionki (takiej jak na tablicy LED) i nigdzie nie mogę znaleźć takiej, w której byłyby polskie znaki. W jednej jest co prawda ł, ale po pierwsze, potrzebuję wszystkich polskich liter, a po drugie to i tak ta czcionka się nie zgadza estetycznie z tym, co ja potrzebuję. Na dołączonych zdjęciach są przykłady tego co potrzebuję (nie mogłem znaleźć jednego, na którym byłyby wszystkie polskie znaki :D (zresztą tu nie ma ź bo nie mogłem znaleźć)). (i tak, wiem że to jest kościelna tablica do wyświetlania tekstów pieśni, ale tylko to przyszło mi do głowy jak szukałem przykładu tego co chcę osiągnąć :D) I teraz główne pytanie: ma ktoś taką czcionkę albo wie ktoś, jak taka czcionka się nazywa?

Wyświetlacz LED z polskim tekstem w kościele
    Tablica LED z tekstem pieśni w języku polskim.
  • REKLAMA
  • #2 21025880
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    To są czcionki do wyświetlaczy LED.
    Krój liter jest uzależniony od wielkości i rozdzielczości pojedynczego wyświetlacza.
    Matryca 8x8 to nie to samo co 5x7, a 8x16 to co innego niż16x16.
    Najpierw musisz wiedzieć jaki jest pojedynczy panel LED, wyświetlający jeden znak.
    Do tego szukaj czcionek do danego panelu, a raczej - tablicy znaków.

Np. masz np. panel 8x16 LED, to piszesz w google:
    "Znaki ASCII do modułu LED 8x16".
    I powinny ci wyskoczyć zbiory danego znaku.
  • #3 21025891
    michi13
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Madrik napisał:
    Najpierw musisz wiedzieć jaki jest pojedynczy panel LED, wyświetlający jeden znak.

Aha to ja dawno wykombinowałem ale zapomniałem napisać. To jest 5x8.
    A mnie chodziło o czcionkę do zastosowania np. w prezentacji PowerPoint - zapomniałem to napisać :D. Ale dzięki bo to mi się przyda jak będę konstruować tablicę LED (niedużą, do wyświetlania zegara, daty i tym podobnych, ale projekt niezwiązany z tym :D).
REKLAMA