logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Junkers WRDP 11-2 B23 - Strzelanie i błąd F0 po włączeniu, co robić?

f700b 02 Kwi 2024 00:06 1665 8
REKLAMA
  • #1 21028555
    f700b
    Poziom 11  
    Ocena: 7

Dzień dobry. Mam problem z piecykiem Junkers WRDP 11-2 B23. A dokładnie samoczynnie zaczyna włączać iskra takie strzelanie co chwila. Kiedy wyłączę piecyk i ponownie włączę pojawia się błąd F0. Kiedy odłączę czarną wtyczkę idącą do małej białej plastikowej obudowy i ponownie podłączę. Znowu zaczyna strzelać. Piecyk się odpali po odkręceniu wody tylko kiedy zakręcę wodę cały czas strzela. Co to może być, wymieniłem już baterie, sprawdziłem czy styki nie zaśniedziałe. Może ktoś miał ten problem i wie jak go rozwiązać. Wnętrze piecyka gazowego Junkers WRDP 11-2 B23 z widocznymi elementami elektrycznymi i hydraulicznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21028783
    valdimazur
    Poziom 17  
    Ocena: 109
    Do wymiany lub regulacji mikrowyłącznik
    " małej białej plastikowej obudowy "
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21028845
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 871
    valdimazur napisał:
    Do wymiany lub regulacji mikrowyłącznik

Od czego on jest?
    Ciągłe iskrzenie to może też być problem z iskrą - wymagać może czyszczenia czujnik pilota (taki wygięty drucik nad "pilotem" tzn. ten mały palinik inicjujący zapalanie całego palnika).
  • #4 21028888
    f700b
    Poziom 11  
    Ten wygięty drucik czyściłem.

Dodano po 5 [godziny] 58 [minuty]:

Valdimazur chyba miałeś racje. W tej białej obudowie pękniete ząbki przez co brak możliwości regulacji, przeskakiwało od razu do końca. Podłążyłem tam cienki plastik. I na razie chyba jest dobrze. Ale wiadomo trzeba kupić nowy mikrowłącznik. Bo to rozwiązanie tymczasowe. Bardzo dziękuje za podpiwiedż mam nadzieje że będzie dobrze.
  • #5 21033075
    f700b
    Poziom 11  
    Mam zamiar kupić nowy mikrowyłącznik. Jak wygląda regulacja tego mikrowłącznika i jego regulacji. Robi się to według jakiejś procedury. Czy wystarczy go przykrecić i automatycznie się ustawi. Czy przy złej regulacji będzie wyłącznie takie samoczynne strzelanie. Chodzi o to że jeśli przestanie strzelać to znaczy że jest dobrze wyregulowany. Nigdzie nie moge znaleźć informacji jak się go reguluje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21033620
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Instrukcja montażu i regulacji mikrporzełącznik będzie dołączona w pudełku z częścią.
  • Pomocny post
    #7 21033954
    valdimazur
    Poziom 17  
    Ocena: 109
    Dwa białe elementy plastikowe z podłączonymi kablami na tle kartonu, oznaczone cyframi 1 i 2.

Przesuwasz płaskim śrubokrętem do końca (1) . Odkręcasz przepływ ciepłej wody w junkersie na maxa ( aż iglica od zespołu gazowego sie przesunie , i zakładasz od dołu wycięciem (2) na iglicę i przykręcasz jednym wkrętem .
    po przykręceniu zakręcasz cieplą wodę ( słychać będzie mały zgrzyt w mikroprzełączniku ) i samo sie ustawia.
  • REKLAMA
  • #8 21039968
    f700b
    Poziom 11  
    Dziękuje bardzo za pomoc. Po wymianie mikroprzełącznika wszystko działa prawidłowo.
  • #9 21039971
    f700b
    Poziom 11  
    Wymiana mikroprzełącznika na nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z piecykiem Junkers WRDP 11-2 B23, który samoczynnie włącza iskrę, co prowadzi do błędu F0 po ponownym uruchomieniu. Po odłączeniu i ponownym podłączeniu czarnej wtyczki, piecyk działa, ale przy zakręceniu wody ponownie zaczyna strzelać. Użytkownik wymienił baterie i sprawdził styki. W odpowiedziach zasugerowano wymianę lub regulację mikrowyłącznika w białej obudowie oraz czyszczenie czujnika pilota. Po wymianie mikrowyłącznika problem został rozwiązany, a użytkownik uzyskał instrukcje dotyczące regulacji nowego elementu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA