logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch SGS55E98EU/36 zmywarka szybkie zużycie soli i biały nalot na naczyniach

Martin_78 03 Kwi 2024 12:44 1146 7
REKLAMA
  • #1 21030573
    Martin_78
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Dzień dobry, posiadam zmywarkę wolnostojącą Bosch, model: SGS55E98EU/36. Przez wiele, wiele lat działała bezawaryjnie. Ostatnio zaświeciła się kontrolka braku soli, więc tak jak zawsze uzupełniłem pojemnik na sól. Kilka cykli mycia przeszło poprawnie w tym sensie, że lampka ostrzegawcza o braku soli się nie świeciła, chociaż szklane naczynia po skończonym myciu miały taki dziwny białawy nalot. Jednak jakoś to zbagatelizowałem. Zastanowiło mnie jednak to, że gdy raz wyjąłem szklankę prosto po myciu i chciałem napić się z niej wody, to poczułem słonawy smak. Dodatkowo znowu zapaliła się kontrolka braku soli.

Zajrzałem do wnętrza zmywarki, bo pomyślałem początkowo, ze może nie zakręciłem nakrętki od pojemnika z solą, jednak nakrętka była poprawnie zakręcona, a soli oczywiście w pojemniku już nie było. Stąd właśnie ten biały nalot na naczyniach po myciu. Wygląda na to, że zmywarka zużyła całą sól na 3-4 mycia, gdzie do tej pory sól uzupełniałem tak średnio raz na miesiąc. Pomyślałem, ze może uszkodzeniu uległ elektrozawór w pojemniku z solą. Zdjąłem lewy bok zmywarki, tam, gdzie znajduje się elektrozawór w pojemniku na sól. Jest to element nr 0409, umieszczony w pojemniku na sól (numer 0422). Do pojemnika podłączony jest "blok wodny" - nie znam fachowej nazwy tego elementu (nr 0425)

Sam elektrozawór wygląda tak:

Po wymontowaniu tego zaworka z pojemnika na sól zmierzyłem jego rezystancję, która wynosi coś ponad 2 kΩ, a biorąc pod uwagę napięcie zasilania (220-240V), to podana wartość wydaje mi się w porządku. Sam zaworek ma banalną budowę - ruchomy trzpień - rdzeń zakończony miękką, gumową stożkową końcówką. W stanie bez zasilania trzpień jest wysunięty i powinien zatykać otwór w gnieździe, w którym się znajduje, natomiast po podłączeniu zasilania, trzpień się wsuwa (jest wciągany) do wewnątrz i tym samym otwiera dopływ wody do pojemnika z solą. Przynajmniej tak mi się wydaje, że to powinno tak właśnie działać. Zaworek po podłączeniu do zasilania wciągnął trzpień do wewnątrz, więc rozumiem, że działa. Trzpień jest "na sprężynce", więc po odłączeniu zasilania wysuwa się z powrotem i zamyka dopływ wody. Sam trzpień chodzi swobodnie, nie blokuje się.

Zresztą wydaje mi się, że gdyby to była wina samego zaworka, to on i tak, nawet gdyby nie działał, to bez zasilania zamykałby dopływ wody do pojemnika na sól. Nie za bardzo wiem, w którym momencie zmywarka wysterowuje ten zaworek, w którym momencie cyklu mycia ma się ten zaworek otwierać, więc nie mogłem sprawdzić, czy on faktycznie się otwiera. Złożyłem wszystko z powrotem, uzupełniłem pojemnik solą (do połowy, ale na tyle dużo, że lampka zgasła). Jeden dzień było dobrze (2 cykle mycia), wczoraj znowu naczynia słone, sól wypłukana do zera... Proszę o wskazanie, gdzie szukać usterki? Tak sobie jeszcze pomyślałem, że może coś być z tym zaworkiem jednak, że przy którymś otwarciu, w momencie, gdy jest mu odcinane zasilanie, to ten stożkowy gumowy rdzeń gdzieś się blokuje i nie zamyka dopływu wody do pojemnika na sól, co skutkuje wypłukaniem całej soli podczas mycia? Czy to dobry trop? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam serdecznie,
    M.
  • REKLAMA
  • #2 21031536
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 374
    Możliwe, że ta sprężynka w zaworze się złamała albo już jest słaba, lub uszczelka,
    Tak, myślę, że to dobry trop.
    Masz możliwość obserwować ten zawór podczas pracy zmywarki?
  • REKLAMA
  • #3 21031698
    Martin_78
    Poziom 14  
    Dzień dobry.
    Sprężynka co prawda działa, fakt, jest wg mnie dość "miękka", ale nie wiem, jaka powinna być jej sztywność, bo nie mam z czym porównać.
    Mogę obserwować ten zawór podczas pracy zmywarki, ale też nie wiem, kiedy on powinien się otwierać. Czy podczas napełnienia wodą na początku cyklu mycia, czy później, podczas nabierania wody przy płukaniu, bo przecież zmywarka kilka razy nabiera i wypuszcza wodę. Poza tym nie wiem też, na jak długo ten zaworek ma się otworzyć. Mam ustawioną średnią twardość wody, bo to też pewnie ma wpływ na częstotliwość i czas otwarcia tego zaworka. Ale pójdę chyba tym tropem i w pierwszej kolejności wymienię ten elektrozawór, bo od czegoś trzeba zacząć. Pytam po prostu, bo nie chciałbym niepotrzebnie inwestować, gdyby się okazało, że jest inny powód wypłukiwania soli, szczególnie, że ten zaworek kosztuje około 200 zł. Stosuję tabletki do mycia renomowanej firmy, niby 3 w 1, że w teorii zastępują sól i nabłyszczacz, ale obawiam się, że te "3 w 1" to tylko chwyt marketingowy i jednak sól jest potrzebna, dlatego zależy mi na usunięciu tej usterki. Zmywarka ma co prawda już swoje lata (coś około 15), ale jak dotąd działała bezawaryjnie i nie chciałbym spisywać jej na straty. Szczególnie, że za jakieś dwa lata planuję remont kuchni i miałem w planie przy okazji remontu wymienić zmywarkę na nową, już pod zabudowę, bo ta obecnie jest wolnostojąca, chciałbym więc chociaż na te dwa lata, do czasu remontu pozostać przy tej starej.
    Pozdrawiam serdecznie,
    M.
  • REKLAMA
  • #4 21031852
    mariukonie
    Poziom 31  
    Może masz gdzieś niedaleko sklep z częściami, gdzie mógłbyś porównać sprężynę w Twoim zaworze z nową.
    Ten gumowy czubek na zaworze jest w dobrym stanie?
  • REKLAMA
  • #5 21031970
    Martin_78
    Poziom 14  
    Tak, ta gumowa końcówka trzpienia wydaje się być dobra, nie ma tam żadnego osadu itp. Niestety nie mam dostępu do podobnego zaworka, abym mógł porównać sprężynę. Spróbuję wymienić zaworek i zobaczę, jaki będzie skutek.
    Pozdrawiam,
    M.
  • #6 21043121
    łukasz240245
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam ten sam problem ze zmywarką amica
  • #7 21043135
    mariukonie
    Poziom 31  
    To sprawdź ten zawór, o którym była mowa, a jak wymienisz, nie zapomnij napisać tu, czy pomogło i zaznaczyć pomocne posty.
  • #8 21046343
    łukasz240245
    Poziom 10  
    Ocena: 1

Dostałem się do elektrozaworu, odłączyłem go i sprawdziłem na krótko, czy działa, i działa. Nie był zakamieniony, zamontowałem go i zmywarka o dziwo nie pobiera soli.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Bosch model SGS55E98EU/36 zgłasza problem z szybkim zużyciem soli oraz białym nalotem na naczyniach. Po uzupełnieniu soli kontrolka braku soli ponownie się zapaliła, a naczynia miały słonawy smak. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie elektrozaworu, który może być przyczyną nadmiernego zużycia soli. W trakcie dyskusji poruszono kwestie stanu sprężynki w zaworze oraz gumowej końcówki, a także zalecenia dotyczące wymiany zaworu. Użytkownik potwierdził, że elektrozawór działa, ale zmywarka nadal nie pobiera soli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA