logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czujnik odległości. POMOCY!!!

Krook 04 Gru 2005 20:57 1575 4
REKLAMA
  • #1 2053959
    Krook
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam problem. Potrzebuję czujnika, który zamontowany w samochodzie mniej więcej na wysokości mocowania koła ale jakies 15-20 cm przed nim będzie podawał informacje o odległości do ziemi. Wiem że pomysłów może być mnóstwo, ale pomiar musi być w miarę dokładny i niezależny od warunków atmosferycznych. Z góry dziękuję za każdą pomoc.
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 2055627
    Venas
    Poziom 12  
    Witam, są gotowe czujniki opyczne czujniki odległości SHARP'a (np. GP2D120CJ00F), ale to oczywiście, jak i wszystkie inne optyczne, nadaje się najwyżej do zastosowań garażowych ;). Chyba nie pozostajew nic innego jak zrobić coś na ultradzwiekach, przetworniki są tanie, hermetyczne, ale i tak będą działac do pierwszego porządnego chluśniiecia błota. Chyba, że przewidzieć natrysk wody z jakiejś dyszy ;).... fajna zabawa taki temat.... !!

Pzd.
    Venas
  • REKLAMA
  • #3 2055898
    Krook
    Poziom 16  
    Hehe. Niestety czujnik musi być niewrażliwy na warunki pogodowe, emperaturę itp. Optyka od razu odpada. Myślę jeszcze nad ultradźwiękami. Jeżeli możesz mi podsunąć jakiś pomysł to bardzo proszę. Jestem otwarty na wszelkie propozycje. Dzięki za zainteresowanie tematem :)
  • REKLAMA
  • #4 2056415
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    Brakuje informacji:

1.Jakie odległości chcesz mierzyć (zakres wysokości)

2.Jakie wyniki oczekujesz (ilość pomiarów na sekunde, jaka dokładność)
  • #5 2056561
    Krook
    Poziom 16  
    MirekCz!
    To samo pytanie jest tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic404721.html

Zakres mierzonych odległości: ok 10-30 cm

Ilość pomiarów na sekundę: jak najwięcej.

Jeżeli masz jakiś konkretny pomysł to odezwij się na gg:4080492. Problem jest dość poważny i bardzo mi zależy na jak najszybszym rozwiązaniu go.
REKLAMA