logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klonowanie dysku z Intel Optane na SSD w HP Prodesk 600 - kroki i BIOS

Marcin_Er 03 Kwi 2024 17:13 390 2
REKLAMA
  • #1 21030952
    Marcin_Er
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Czołem Panowie
    Jutro mam wykonać klona Dysku systemowego HDD na SSD. Niestety nie jest to zwykły przypadek. Ten komputer to HP Prodesk 600 sff który ma zainstalowane fabrycznie Intel Optane. Opracowałem w punktach jak spróbuję to zrobić. proszę o sprawdzenie i ewentualną korektę mojego planu.

komputer obecnie ma na pokładzie intel optane +HDD 1TB
    Komputer sie zaktualizował do win 11

1. Uruchomić komputer
    2. Załączyć aplikację RapidStorageTechnology
    3. W sekcji IntelOptaneTechnology przestawić na Disable kliknąć Yes żeby potwierdzić
    4.Po zakończeniu procesu wyłączania Optane kliknąć reboot żeby zrestartować komputer, nie wyłączać a jedynie restartować

Teraz nie wiem co w biosie... czy tez należy coś wyłączyć , czy przejść na tryb AHCI.

Czy po restarcie system wstanie z dysku HDD a Optane będzie można zdemontować?

Jeśli wstałby z HHD ( z odłączonym optane) to sprawa prosta = robię klona i dalej już działam z nowego SSD

pozdrawiam i dziękuje z wszelkie wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21031209
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Optan, to bufor. Logicznie nie powinien być osobno widoczny. Jego zadaniem jest przyspieszenie pracy komputera przez przechowywanie sektorów najczęściej odczytywanych z dysku = zazwyczaj przechowujących pliki systemu operacyjnego. Rozwiązanie było na tyle mało popularne, że mam bardzo skromne doświadczenie z tym tematem i nigdy nie klonowałem takiej konfiguracji, ale spodziewam się, że powinno się to udać nawet i bez wyłączania bufora. Po prostu część sektorów przy klonowaniu powinna być przeczytana z bufora, a reszta z dysku. Ale wyłączenie bufora nie powinno wpłynąć na zawartość dysku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #3 21032730
    Marcin_Er
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Jestem po robocie, poszło dobrze... Wyłączyłem optane programem Intel Rapid Storage Management , po czym można było zrobić klona. Program IRST pozostał zainstalowany (nie odinstalowywałem go) , optane zostało na płycie, ale jest wyłączone. Próba wyłączenia optane w BIOSie spowodowała bluescreena, tak więc wróciłem z ustawieniem opcji optane w BIOSie, lecz go nie używam w Windows. System na sklonowanym SSD Samsung Evo 870 działa lepiej niż combo optane + HDD. A skoro działa dobrze to nie grzebię dalej.
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc.
REKLAMA