logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć radio samochodowe Sony XR-5800R bez samochodu? Szukam zasilacza.

Marcindresnok 04 Kwi 2024 11:02 729 8
REKLAMA
  • #1 21031923
    Marcindresnok
    Poziom 2  
    mam takie radio nawet nie wiem czy działa, ale nie mam auta, chciałbym je podłączyć normalnie czy jest możliwość zakupienia takiego zasilacza, chodzi chyba o kostkę z pinami, może ktoś podać linka do zakupu takiego przedmiotu Instrukcja wymiany i ostrzeżenie dotyczące bezpiecznika (10 A) w urządzeniu Sony.
  • REKLAMA
  • #2 21031933
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1407
    Przenoszę do Początkujący Elektronicy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21031954
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    Musi to być zasilacz o dużej wydajności prądowej.
    Jak masz stary zasilacz z komputera stacjonarnego, to on się sprawdzi w tej roli.
    Żeby uruchomić taki zasilacz na zewnątrz, to musisz na złączu ATX (tym wielopionowym) zewrzeć przewód zielony (power ON) z czarnym (MASA).
    Po tej operacji zasilacz wystartuje wraz z wiatrakiem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21031963
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam,
    Potrzebujesz takie kabelki, jeden do zasilania, drugi do głośników:
    https://sklep.avt.pl/pl/products/iso-wtyk-glosnikowy-i-zasilajacy-165591.html
    A zasilacz powinien mieć 12-14V DC o prądzie około 2A lub więcej, w zależności od tego, co chcesz zrobić - czy tylko zasilić, żeby sprawdzić czy działa, czy słuchać muzyki?
  • REKLAMA
  • #5 21060963
    Marcindresnok
    Poziom 2  

Cześć bajer1,
    Dołączam zdjęcie, czy wtyczka, którą poleciłeś na pewno jest ok, to kupuję, zasilacz mam rozciąć? Tylna część urządzenia audio samochodowego z widocznymi złączami i wtykami. Zasilacz z przeciętym kablem na drewnianej podłodze.
  • #6 21061004
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam
    Tak kable które podałem pasuja na 100%
    A zasilacz jakie ma parametry jest etykieta ? daj foto naklejki?
    A po co chcesz rozcinać zasilacz nie rozumie ?
  • #7 21061640
    Marcindresnok
    Poziom 2  
    Znajomy mówił, że bez problemu taka operacja tu odcinasz i tam, ale się pogubiłem i w ogóle nie wyobrażam sobie tego, dobrze że w ogóle to może działać na zdjęciu widać 12v to jak to podłączyć z tymi kabelkami? Jak mi potwierdzasz że mam dobry zasilacz to kupuje kabelki😗 dzięki Zasilacz AcBel z oznaczeniem modelu ADCO18, z wejściem 220-240V i wyjściem 12V6A, leżący na podłodze.
  • #8 21061684
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Uprzedzę kolejne pytanie i podam to:
    Schemat połączeń elektrycznych zestawu car audio.
  • #9 21062130
    Marcindresnok
    Poziom 2  
    Podłączyłem według informacji

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie radia samochodowego Sony XR-5800R bez samochodu, pytając o możliwość zakupu odpowiedniego zasilacza. Odpowiedzi sugerują użycie zasilacza komputerowego o dużej wydajności prądowej, z zaleceniem zewrzenia przewodów na złączu ATX, aby uruchomić zasilacz. Wskazano również na potrzebę odpowiednich kabli do zasilania i głośników, które powinny mieć parametry 12-14V DC i co najmniej 2A. Użytkownik potwierdza, że ma odpowiedni zasilacz i prosi o potwierdzenie, czy polecone kable są właściwe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA