swiniaswiniakhere napisał: Bo chyba przenośny router będzie lepszym rozwiązaniem niż modem? I wtedy ewentualnie można byłoby pomyśleć nad jakimś vpn/vpsem.
Z równym powodzeniem, możesz trzy razy klasnąć w dłonie. Znacznie tańsze niż zakup co proponujesz, a efekt końcowy w postaci Twojego bezpieczeństwa w internecie dokładnie taki sam, czyli żaden!
By być bezpiecznym i anonimowym do pewnego stopnia w internecie, podstawa to zbudowanie sobie stacjonarnego bezpieczeństwa.
Polega to na tym, że w domu uruchamiasz internet stacjonarny, kupujesz sprzęt, usługi, konfigurujesz.
I teraz sprawa kluczowa , na wszystkich sprzętach przenośnych łączysz się tylko i wyłącznie z tym internetem z domu.
Czyli powiedzmy jesteś na mieście, w plenerze, na rybach i chcesz skorzystać z internetu. Na telefonie łączysz się ze swoim internetem w domu i to dopiero z tego internetu zaciągasz potrzebne dane.
Czyli Twoje centrum w domu jest takim pośrednim miejscem przechodzenia całego Twojego ruchu sieciowego.
Upraszczając to jeszcze bardziej, internet w telefonie, tablecie służy ci tylko i wyłącznie żeby się połączyć z internetem w twoim domu, i dopiero tak preparowanego internetu wychodzisz na świat.
Ja na przykład, chcą skorzystać z internetu na telefonie, korzystam tylko i wyłącznie z LTE.
Żadne tam publiczne sieci WiFi, restauracje, parki czy inne pierdoły gdzie jest tak zwany darmowy Internet WiFi.
Korzystanie z darmowego internetu WiFi właśnie w restauracjach, knajpach, to proszenie się o problemy.
WiFi w takich miejscach jest tylko dodatkiem, więc nikt nie wyłoży kasy na bezpieczeństwo.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.