logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpieczniej korzystać z Internetu poza domem jednocześnie nie włączając w to telefonu.

swiniaswiniakhere 25 Kwi 2024 18:09 483 5
REKLAMA
  • #1 21059986
    swiniaswiniakhere
    Poziom 2  
    Witajcie, cały czas kombinuje, żeby znaleźć bezpieczniejsza opcje niż sam router wifi udostępniany z telefonu. Bo co jezeli teoretycznie sam telefon jest zainfekowany?. Wiem, że już podobny temat zakładałem, ale.jednak wciąż nie padła konkretna odpowiedź poza tym, żeby po prostu korzystać z Internetu lte, ewentualnie udostępniać neta z samego telefonu (dla mnie to niedopuszczalne.) Szukam czegoś co będzie pozbawione opcji w której wchodzi korzystanie z telefonu, ponieważ nie mam zaufania do moich telefonów.

Myślałem nad jakimś modemem, przenosnym routerem wifi (najlepiej zeby mial wpa3.)
    , albo żeby stworzyć coś na wzór typu, że najpierw łącze się do publicznej sieci, a później te urządzenie które łączy się do publicznej udostępnia wifi dla mnie? Chociaż nie wiem, czy miałoby to sens - zaznaczam, że jestem raczej laikiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21060040
    elktrod
    Poziom 41  
    Ocena: 1344
    swiniaswiniakhere napisał:
    wciąż nie padła konkretna odpowiedź poza tym, żeby po prostu korzystać z Internetu lte

Myślałem nad jakimś modemem, przenosnym routerem wifi

Czymś takim spełniającym obydwa w/w warunki jest np. moilny router: Link Z podobnego korzystam ale co do specyfikacji to trzeba zajrzeć w instrukcje obsługi lub pytać u źródła... Akurat go nie mam przy sobie bo pożyczyłem żonie do szpitala, więc co do "wpa3" nie wypowiem się w tej chwili...
    Dodano po 2 min:
    Posiada wpa-2 patrz zrzut niżej no ale mój egzemplarz jest sprzed 5 jak nie więcej lat:
    Zrzut ekranu z ustawieniami połączenia sieciowego Wi-Fi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21060060
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21060062
    slavik78
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    >>21059986

Bo co jezeli teoretycznie sam telefon jest zainfekowany? [...] ponieważ nie mam zaufania do moich telefonów.

Kwestia bezpieczeństwa, o której wspominasz zależy od tego jak i co chcesz chronić. Totalna ochrona to bardzo duży wydatek na sprzęt i właściwa jego konfiguracja. Nie ma opcji 100% bezpiecznej, TV nie kłamie.

Co ci z bezpiecznego modemu jeśli przez nieuwagę klikniesz nie to co trzeba np. w przeglądarce?

Jeśli nie chcesz używać telefonu do internetu, kup przenośny (z własną baterią) modem LTE i/lub 5G + nowa karta SIM. Jeśli modem pozwoli na tunelowanie VPN tym lepiej. Jeśli jednak producent przestanie go wspierać (aktualizacje) to wrócisz do początku problemu, tym bardziej, że nie wiesz co producent już "zaszył" lub "zaszyje" w przyszłości w sprzęcie (np. jakieś przepisy prawne go zmuszą).

Tu ciekawy wątek na ten temat:
    https://www.quora.com/Are-there-any-security-...using-a-SIM-based-router-for-home-or-business
REKLAMA