logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wgrać dane do wsadu BIOS w Lenovo bez programu?

kadlub1984 08 Kwi 2024 11:48 2523 18
REKLAMA
  • #1 21037401
    kadlub1984
    Poziom 8  
    Ocena: 27
    Witam. Panowie mam Lenovo po innym serwisie i niestety wgrali czysty wsad bios bez żadnych nr. ser. i kluczy windows.
    Wiem, że można wykupić licencję na program i przez ten program przypisać nr ser. z obudowy i wpisać klucz windows oraz inne dane.
    Niestety nie mam jeszcze tego programu.
    Mam pytanie: czy jak bym wrzucił tu wsad, to by ktoś mi go zbudował i wpisał do niego te dane?
  • REKLAMA
  • #2 21037487
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    Wszyscy płacimy za program Program UBT2 400zł od Pana Andrzeja więc dlaczego ktoś chce to mieć za darmo? To takie same koszty jak wiertarka lutownica programator trzeba wspierać polskie produkty.
    https://www.kocham-basie.pl/program-ubt2-p-1500.html

Zanieś do serwisu i niech ci wgrają te numery jak kasę skasowali za nieprawidłowo wgrany bios bez nr seryjnych i licencji windows.Chyba że sam to robiłeś, nie wiedziałeś jak to inna sprawa.

Jest pewien program Lenovo ale mają go tylko serwisy autoryzowane Lenovo U1U2.

Dodano po 13 [minuty]:

To może być pomocne:

typ i model maszyny
    numer seryjny

https://support.lenovo.com/pl/pl/solutions/ht...-of-system-bios-menu-thinkcentre-thinkstation

Podaj:
    model laptopa
    wersję bios
    i wstaw ten wsad zobaczymy czy się uda.
    A numer seryjny windowsa masz spisany?
  • #3 21037547
    kadlub1984
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź
    Kupiłem go do naprawy bo się nie uruchamiał i się okazało że bios miła grzebany.
    Laptopa uruchomiłem pozostaje mi tylko bios.
    Osoba od której kupiłem dała mi namiar na ten serwis ale oni twierdzą że takiego laptopa nie robili.
    Narazie zajmuje się tym hobbistycznie ale chyba będę musiał wykupić licencję na ten program i
    postaram się sam to zrobić.

Dodano po 2 [godziny] 55 [minuty]:

Naklejka informacyjna laptopa Lenovo IdeaPad 3 14IIL05 z numerem modelu i specyfikacjami.
    Dokładnie to jest taki model i jest do niego wgrany jakiś czysty wsad z neta

Dodano po 2 [minuty]:

Ekran BIOS-u laptopa Lenovo z informacjami systemowymi

Dodano po 14 [minuty]:

Wydaje mi się że wystarczy jakiś wsad z czystym em i to będzie to samo.
  • #4 21037744
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    A gdzie wsad?
    "jest do niego wgrany jakiś czysty wsad z neta"- pisałeś że to serwis wgrywał a teraz że z neta - trochę mieszasz coś w zeznaniach napisz że pobrałeś i wgrałeś dowolny wsad jaki znalazłeś w internecie.

Zrzut ekranu BIOS na laptopie Lenovo z błędnymi danymi.

Brakuje więcej danych.
  • #5 21037748
    kadlub1984
    Poziom 8  
    Jaki bym miał w tym interes?
    Wszystko po prostu na to wskazuje zobacz zdjęcie.
    Goście wygrywali biosy nie udało im się naprawić i oddali z tym co ostatnio wgrali.
    Zawsze zgrywam orginalny bios.
    Tak jak pisałem wcześniej pracuje normalnie na etacie zajmuje się tym w weekendy.
    Mogę w weekend wylutować kość zgrać wsad i tu wrzucić ale efekt będzie taki sam jak bym wziął jakiś z neta wyczyszczony.
    O to mi chodziło

Dodano po 2 [minuty]:

Jak chcesz mogę ci wrzucić rozmowę z OLX z tą kobietą jak ja prosiłem o namiar na ten serwis.
    Chcesz pomóc czy mi coś na siłę udowodnić?
  • REKLAMA
  • #6 21037752
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Chcę ci pomóc ale masz ten wsad czy nie masz czy będziesz go dopiero zgrywał czy będziesz szukał po internecie gdzie oni go pobrali ?

A interes jest taki że często pojawiają się tu tzw. "samotne wilki" co gdzieś coś przeczytali coś pobrali coś skopali dla znajomego lub klienta i teraz szukają kto im bezpłatnie pomoże to odkręcić.

A jak wyobrażasz sobie wczytanie numeru licencji windowsa - ze szklanej kuli można go wziąć czy pierwszy losowy z netu?
  • #7 21037754
    kadlub1984
    Poziom 8  
    Zrzut ekranu z aplikacji do wiadomości z rozmową dotyczącą serwisu laptopa. Zrzut ekranu z aplikacji do wiadomości z rozmową dotyczącą naprawy laptopa.

Dodano po 1 [minuty]:

Ok. Dziś wieczorem postaram się Ci go zgrać.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie robię odpłatnie.
    Kupuje uszkodzone naprawiam i sprzedaje.
    Nie ma presji czasu ani klienta.
    Niekiedy uda się zarobić niekiedy trzeba dołożyć nie ma drugiego dna.
    A jak chce coś komuś przydać to chce żeby był zadowolony.

Dodano po 2 [minuty]:

Kilka naście laptopów udało mi się naprawić, przekładałem już procesory,mosty grafiki i jakoś mi się udawało.
    Niektórych się nie opłaca ale chyba dobrze powinieneś to wiedzieć.
    Tak samo to że jak trafi się grzebany to poziom trudności wzrasta
  • REKLAMA
  • #8 21037761
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Napisałeś "Nie robię odpłatnie.
    Kupuje uszkodzone naprawiam i sprzedaje" - jedno drugie wyklucza.
    Na OLX takie się mogą trafiać laptopy Frankensteiny żę sam serwis centralny Lenovo nie stwierdzi jakie były części i z jakich innych laptopów.
    A jak wyobrażasz sobie wczytanie numeru licencji windowsa - ze szklanej kuli można go wziąć czy pierwszy losowy z netu?

Dodano po 6 [minuty]:

Dawaj ten wsad popatrzymy.

EMCN59WW wygląda na najnowszy jaki jest na stronie producenta z 13 Mar 2024.
    Product name jest brany na podstawie numeru z płyty głównej więc jeśli płyta była wymieniana to nie zawsze pokrywa się z numerem z nalepki.

Tu jakieś mam możesz porównać.
    Załączniki:
    • Lenovo Ideapad 3-14IIL05 Type (81WD) (EMCN56WW).rar (6.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LENOVO_ideapad 3-14IIL05_GS454_GS554_GV450_GV550 NM-D031 REV_1.0 (UMA)4MATIC.rar (6.37 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21037788
    kadlub1984
    Poziom 8  
    Nie chce się z tobą kłócić bo kupić za swoją kasę i na swoje ryzyko to co innego niż wziąć od klienta zepsuć i mu oddać w jeszcze gorszym stanie ( a co niektórzy biorą za to jeszcze kasę) ja pomału ogarniam sobie wszystkie tematy z tym związane i jak będę na tyle mocny to będę brał od ludzi do naprawy.
    Ale zamykamy ten temat.
    Oto bios jeszcze ciepły :)
    Załączniki:
    • zgrany_org.bin (16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 21037793
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ok !!!

Żaden z tych dwóch nie jest nawet podobny do tego co twój.
    Zbyt duże różnice w kodzie pliku bin.

Tu jeszcze jeden.
    Załączniki:
    • lenovo ideapad 3 14iil05 bkp 1.rar (6.63 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 21037821
    kadlub1984
    Poziom 8  
    Nie mam pojęcia co tam było wgrane. Teraz jak miałem kość wylutowana wgrałem inny plik z wyczyszczonym me i też działa.

Dodano po 1 [minuty]:

Zdjęcie ekranu ustawień systemu BIOS na laptopie Lenovo IdeaPad 3.
  • #14 21037831
    kadlub1984
    Poziom 8  
    plik który wgrałem teraz.
    Załączniki:
    • clear mes.bin (16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #15 21037849
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Bez pomocy programu się nie obędzie bo w wielu miejscach mogą być wpisane te dane.A licencja może być wpisana jako certyfikat a nie sam klucz windows otwartym tekstem.

Dodano po 3 [minuty]:

zobacz tym programem:
    https://github.com/HackerajOfficial/Lenovo-U1-Tool
  • #16 21037856
    kadlub1984
    Poziom 8  
    Na pewno Lenovo szyfruje te dane.
    Asus i Acer nie.
    Dobra pod koniec miesiąca kupię licencję na ten program i ogarnę.
    Dziękuję za pomoc
  • #18 21037910
    kadlub1984
    Poziom 8  
    No i jest gitara działa.
    SN zmieniłem.
    Teraz już wiem czym oni na tych filmikach się chwalili magicznym pendrive.
    Dzięki za pomoc.
  • #19 21037912
    kadlub1984
    Poziom 8  
    narzędzie na pendrive podane przez kolegę k45i89o98j66 zadziałało

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada laptopa Lenovo, który został naprawiony przez inny serwis, jednak wgrano do niego czysty wsad BIOS bez numeru seryjnego i klucza Windows. Użytkownik poszukuje pomocy w wgraniu odpowiednich danych do BIOS-u. W dyskusji poruszono kwestie związane z programem UBT2, który jest płatny, oraz innymi narzędziami, takimi jak Lenovo U1 Tool, które mogą pomóc w przypisaniu numeru seryjnego i klucza Windows. Użytkownik planuje zakupić licencję na program, aby samodzielnie wprowadzić potrzebne dane. W międzyczasie, uczestnicy dyskusji podkreślają, że bez odpowiedniego oprogramowania nie da się wprowadzić danych, ponieważ mogą być one zaszyfrowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA