logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung Ecobubble WF70F5EFW2W nie obraca bębna, zawiesza cykl

teide112 12 Kwi 2024 07:36 2016 4
REKLAMA
  • #1 21042231
    teide112
    Poziom 4  
    Witam.
    Mam problem z 8 letnią pralką Samsung Ecobubble 7kg model WF70F5EFW2W.
    Mianowicie pralka od jakiegoś roku zawiesza się podczas prania. Na początku pomagało rozkręcanie , sprawdzanie czy wszystkie wtyczki siedzą na miejscu, czyszczenie filtra. Pralka miesiąc działała po czym znowu zaczynała się zawieszać. Teraz startuje, pobiera wodę, pompa wypompowuje, ale bęben nie obraca się i zawiesza się cykl. Silnik wyjmowałem i podłączałem "na krótko" - działa. Pompa filtra "na krótko" też działa. Elektrozawór - sprawny. Pasek klinowy Ok. Bęben mechanicznie Ok. Ostatnie rozkręcenie pralki sprawiło, że pralka ruszyła, zrobiła 1 cykl, coś pyknęło. Po 1 godzinie znów "coś pyknęło" po czym bęben ruszył i cykl się zakończył. Aktualnie pralka nabiera wodę, ale program nie przechodzi dalej.
    Może ktoś ma jakiś pomysł?
    Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21042290
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2320
    Z tego co mi wiadomo, to te modele cierpią na zimne luty, moduł wyjąć z galarety powodzenia tylko delikatnie, bo można uszkodzić elementy SMD i trzeba przelutować normalną cyną - nie bezołowiową.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21042313
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3812
    teide112 napisał:
    ale bęben nie obraca się i zawiesza się cykl. Silnik wyjmowałem i podłączałem "na krótko" - działa.
    Temat wielokrotnie wałkowany na forum i jak zwykle trzeba delikatnie dostać się od spodu płyty PCB i wymienić spoiwo lutownice na zaznaczonych na foto obszarach (przekaźniki + triak silnika) po czym cieszyć się z dokonanej samodzielnie naprawy :)

Płytka PCB z zaznaczonymi obszarami do wymiany spoiwa lutowniczego.
  • REKLAMA
  • #4 21042327
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6904
    Czy naprawdę tak ciężko zajrzeć do szukajki i przejrzeć tematy już napisane ?
    Czy musimy co kilka dni na nowo odkrywać koło, bo wpada jeden z drugim na forum i zamiast ciut pczytać to tylko napisze post i rzucajcie się ludzie do pomocy ?

Życzę udanej lektury:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/find.php?q=pralka+samsung+zawiesza&start=0

Temat jest wyczerpany dalej niż do dna.
REKLAMA