Witam.
Mój antywirus znalazł coś takiego
Dziennik
\Device\HarddiskVolume1\EFI\Boot\EfiGuardDxe.efi - odmiana wykrycia EFI/Riskware.EfiGuard.D aplikacja - zachowane
ale pisze że nie moze tego usunąć automatycznie ,więc mam pytanie co mam zrobić.
Za odpowiedź z góry dziękuje
W logach widac:
Error: (04/14/2024 07:37:08 AM) (Source: Microsoft-Windows-TPM-WMI) (EventID: 1796) (User: ZARZĄDZANIE NT)
Description: The Secure Boot update failed to update a Secure Boot variable with error -2147020471. For more information, please see https://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=2169931
Error: (04/14/2024 07:36:56 AM) (Source: Service Control Manager) (EventID: 7000) (User: )
Description: Nie można uruchomić usługi luafv z powodu następującego błędu:
Nastąpiło zablokowanie ładowania sterownika
Zrobiłem jak napisałeś, komputer cały co do biosu to sprawdze, to stara płyta więc chyba nowszego nie ma.Jeszcze raz dzięki za pomoc.
PS.
A co było z tym CCcloner ?
Użytkownik zgłosił problem z wykryciem przez antywirus pliku EfiGuardDxe.efi, oznaczonego jako EFI/Riskware.EfiGuard.D, którego nie można usunąć automatycznie. W odpowiedziach zasugerowano, że może to być fałszywy alarm oraz podano link do narzędzia EfiGuard na GitHubie. Użytkownik został poproszony o przesłanie logów z FRST, co pomogłoby w dalszej diagnostyce. Po wykonaniu zaleceń, w tym odinstalowaniu CCleanera, użytkownik potwierdził, że komputer działa poprawnie. CCleaner został uznany za zbędny program. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.