logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Edc15v] Jak ustawić i zapisać pliki lll i hhh w WinOLS? Jak przeliczyć sumy kontrolne?

Proxima17 14 Kwi 2024 18:54 1674 23
REKLAMA
  • #1 21045276
    Proxima17
    Poziom 5  
    Pytanie do majstrów od elektroniki ecu. Jeśli załaduje 2 pliki do winols z edc15v i ustawie że pierwszy ma być lll a drugi hhh to czy po edycji i zapisie tych map przez winols, program 1 plik też zapisze jako lll i drugi hhh?

I jeszcze takie pytanko poboczne i ważne, czym przeliczyć sumy kontrolne po takiej edycji i jak? Do tej pory programatory robiły to za mnie, to będzie prawdopodobnie trzeba ręcznie zrobić. Dzięki z góry za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 21048474
    pasta7
    Poziom 19  
    Ocena: 78
    Ecm titanum ma sumy do tego. Sprecyzuj, objasnij co to jest III i hhh?
  • #3 21049179
    Proxima17
    Poziom 5  
    Klon z internetu poradzi sobie z tym? Ll to niskie bajty a hh to wysokie. I przy w czytaniu zaczyna się od niskich i nie wiem czy przy zapisie jest tak samo że winols zapisuje najpierw plik ll i później hh czy na odwrót. Winols 5 ori
  • REKLAMA
  • #4 21049223
    pasta7
    Poziom 19  
    Tak poradzi sobie. W ori winols nie masz ck? Mozesz zmieniac co chcesz. To jest ustawienie ktore ty wybierazz dla siebie do identyfikacji map. A przy zapisie wszystko idzie z automatu.

Dodano po 3 [minuty]:

Wszystkie te ustawienia w winols poza edycją zaw. poszczegulnych map nie ma wpływu na pozniejszy zapis pliku

Dodano po 11 [minuty]:

Czym czytasz i zapisujesz?
  • Pomocny post
    #5 21052162
    pasta7
    Poziom 19  
    Nie ma za co! TAM jest takie coś , " pomocny post " Trzeba tam kliknąć jak ktoś pomógł. Jak ktoś nie klika to przychodzi moment że pomoc sie kończy...
  • #6 21057648
    Proxima17
    Poziom 5  
    Ale po edycji trzeba przejść spowrotem na odczyt sum i samemu przeliczyć, dobrze rozumiem? Mpps 22 przerobiony, kess przerobiony i ktag. Klony
  • #7 21059324
    pasta7
    Poziom 19  
    Ale przecież kess i ktag ma sumy i przy wgrywaniu sam oblicza. Wiec przy których ecu jest z tym problem? Ekran komputera z programem ECM Titanium pokazujący weryfikację sumy kontrolnej.
    W ecm w zakadce na zdjeciu robisz CK odznaczasz i zaznaczasz swoj ecu i klikasz compute. Pojawiają sie zielone kwadraciki i dostajesz info ze ck zostalo poprawione
    Oczywiscie wszystko na koniec po obrobieniu pliku i zapisujesz
  • #8 21059626
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 385
    pasta7 napisał:
    Ale przecież kess i ktag ma sumy i przy wgrywaniu sam oblicza. Wiec przy których ecu jest z tym problem?

No napewno w EDC 15
  • #9 21060031
    pasta7
    Poziom 19  
    Ekran programu Alientech z listą modeli samochodów i szczegółami sterowników ECU.

Kess ma

Dodano po 3 [minuty]:

Ktag 15 nie robi

Dodano po 4 [minuty]:

marfur30 napisał:
    pasta7 napisał:
    Ale przecież kess i ktag ma sumy i przy wgrywaniu sam oblicza. Wiec przy których ecu jest z tym problem?

No napewno w EDC 15

Popełniłem gdzieś błąd w wypowiedzi?
  • #10 21060102
    marfur30
    Poziom 28  
    pasta7 napisał:
    Popełniłem gdzieś błąd w wypowiedzi?

Ty nie popełniłeś , ale autor tematu nie napisał czym odczytał pliki ani z jakiego to auta , jaki kod silnika itd.
    Sprawdź czy w kessie masz kod silnika AFN. :)
  • #11 21060779
    pasta7
    Poziom 19  
    [Edc15v] Jak ustawić i zapisać pliki lll i hhh w WinOLS? Jak przeliczyć sumy kontrolne?
    😁 Jest
  • #12 21061273
    marfur30
    Poziom 28  
    Rzeczywiście ku mojemu zdziwieniu jest :) . To chyba już wszystko jasne jak to zrobić . Miłego weekendu . Pozdro.
  • REKLAMA
  • #13 21061395
    Proxima17
    Poziom 5  

Panowie źle sprecyzowaliśmy. Edc15v na chipy out i zgrywanie. Plik już mam. Ecm też mam gdzieś klona, do tej pory nie wierzyłem w niego bo programatory liczyły sumy. Winols liczy też ale nie rozgryzłem tego jeszcze jak.

Mam jeszcze oddzielne pytanie, zapisując plik niskich i wysokich bajtów których było 2 i winols je połączył to czy przy zapisie pierwszy plik to też niskie bajty a drugi plik to wysokie?

Dodano po 4 [minuty]:

I jeszcze jedno pytanie, do tej pory wszędzie svbl był pokazany powiedzmy 1.6 bara czyli 2600 bo minus ciśnienie atmosferyczne. Tu mi svbl pokazuje 1990 czyli niecały bar turbo dmucha?
  • #14 21061599
    marfur30
    Poziom 28  
    Może zamiast zadawania dodatkowych pytań odpowiedział byś na jakieś dotyczące Twojego pierwotnego tematu ??????

Proxima17 napisał:
    Plik już mam

Dlatego się pytamy czym poczytany ???
  • #15 21061894
    Proxima17
    Poziom 5  
    XGECU T48 pro. Podstawka plc c32. Wylutowalem chipy, w lutowałem sockety pod nie I teraz zostaje obróbka. Załączam zdjęcia To jest zwykły programator, nie czytający sum. Teraz mogę prosić o objaśnienie pytań z mojej poprzedniej odpowiedzi?
    Załączniki:
    • [Edc15v] Jak ustawić i zapisać pliki lll i hhh w WinOLS? Jak przeliczyć sumy kontrolne? IMG_20240424_203944.jpg (2.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [Edc15v] Jak ustawić i zapisać pliki lll i hhh w WinOLS? Jak przeliczyć sumy kontrolne? Snapchat-1746221389.jpg (1.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [Edc15v] Jak ustawić i zapisać pliki lll i hhh w WinOLS? Jak przeliczyć sumy kontrolne? Snapchat-957319152.jpg (795.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #16 21061918
    marfur30
    Poziom 28  
    Teraz to ma się rozumieć robisz to tak jak się te stery powinno.

Proxima17 napisał:
    Teraz mogę prosić o objaśnienie pytań z mojej poprzedniej odpowiedzi?

Przed rozdzieleniem plików musisz policzyć sumy , ale klonem winolsa chyba nie policzysz , ECM tak.

Przy zapisie dwóch plików winols mówi ktory LLL a który HHH tylko w nazwie sobie to dopisz przed kliknięciem zapisz.

Proxima17 napisał:
    I jeszcze jedno pytanie, do tej pory wszędzie svbl był pokazany powiedzmy 1.6 bara czyli 2600 bo minus ciśnienie atmosferyczne. Tu mi svbl pokazuje 1990 czyli niecały bar turbo dmucha?

Noo dokładnie na tyle jest ustawiony SVBL .
  • REKLAMA
  • #17 21061945
    Proxima17
    Poziom 5  

A dzięki, dzięki. Mam Oryginalny WinOLS 5, klon ECM gdzieś. Teoretycznie mogę je zapisać, czyli podzielić i później obliczyć sumy w takim właśnie ECM. Ale jeśli wiesz, jak się to robi w WinOLS, chętnie usłyszę informację.
  • #18 21062161
    marfur30
    Poziom 28  
    Proxima17 napisał:
    czyli podzielić i później obliczyć sumy

Najpierw sumy liczysz potem dzielisz plik na dwa.
    Czyli najpierw zapisujesz ten wsad jako jeden plik , liczysz checksum, zapisujesz , odpalasz w winolsie i dzielisz na dwa.
    Proxima17 napisał:
    Ale jeśli wiesz, jak się to robi w WinOLS, chętnie usłyszę informację.

Przecież winols pyta się o sumy przy otwieraniu pliku.
    Niestety ale nie zajmuje się tym zawodowo i zarobkowo więc mam tylko klona który nie liczy sumy do tego sterownika.

Zapomniałem dodać że potrzebujesz oba pliki ori. i ten zmodyfikowany żeby policzyć sumy.
  • #19 21062224
    Proxima17
    Poziom 5  
    Kolego ale ja mam win 5 ori. Dobrze mówisz że zapisuję plik w jedno. Odpalam na nowo i jak przeliczyć sumy? Dla mnie to czarna magia. Juz znalazłem kilka progm. Które to robią, wystarczy mieć plik ori. Jak ecm. Ale jak kumasz winols to powiedz jak przeliczyć. Ja nie zajmuje się też tym zawodowo.
    To. Moje hobby ale drogie hobby i chce znajomym zrobić po prostu stage 1. Jak umiesz i kumasz sumy jak w winols obliczyć, byłbym wdzięczny. Na pewno żółto dzioby też po dziękują za info. Mam z 6 map za sobą ale na edc 15 i edc 17. 16 nie. Miałem przyjemności mieć ani edc15v
  • Pomocny post
    #20 21062255
    marfur30
    Poziom 28  
    Ty tak serio ???

Chyba prościej się nie da.

Zrzut ekranu programu WinOLS z menu Edit i zaznaczoną opcją Checksums.
    Klikasz jak powyżej

Jeśli masz wszystko nie dostępne klikasz search.

Zrzut ekranu okna dialogowego programu z zaznaczoną opcją search.

Skoro masz ori winolsa klikasz start.

Okno dialogowe programu do weryfikacji sumy kontrolnej online.

Oto cała filozofia.
  • #21 21074923
    Proxima17
    Poziom 5  
    Kolego to co wysłałeś to trzeba płacić. Nie chce płacić za sumy i to w winols gdzie trzeba instalować wtyczkę i płacić cyklicznie. Robię to czasami tylko hobbystycznie znajomym. W ecm jak wrzucam jeden plik czyli powiedzmy lll z samochodu to nie widzi nic takiego. I teraz nie wiem czy muszę oba pliki bin wrzuci razem do ecm czy po prostu ten program nie obsługuje tego typu plików i nie ma ich w pamięci. Mam na myśli wersję klon. Prosiłbym o jakiś program, chciałem dziś wrzucić te pliki na chipy ale bez policzenia sum to nie ma sensu.

A programator którego używam xgpro XGECU T48 wątpię że przy wgrywaniu liczy sumy
  • Pomocny post
    #22 21074949
    marfur30
    Poziom 28  
    Proxima17 napisał:
    Nie chce płacić za sumy i to w winols gdzie trzeba instalować wtyczkę i płacić cyklicznie. Robię to czasami tylko hobbystycznie znajomym

Tak właśnie liczy sumy winols.

Winolsa za ile kupiłeś ?? Bo ori mało nie kosztuje i za wszystkie dodatki trzeba płacić , więc podejrzewam że Masz taki orginał jak Ja.

Proxima17 napisał:
    W ecm jak wrzucam jeden plik czyli powiedzmy lll z samochodu to nie widzi nic takiego

Masz już wszystko podane na tacy , a dalej nie rozumiesz !!!
    Nie wrzucasz żadnego HHH ani LLL tylko połączone pliki , liczysz sumy i dopiero rozdzielasz.
  • #23 21074960
    Proxima17
    Poziom 5  
    Mam ori 5 tylko ze bez dodatków. Dałem 4600 w promocji 3 miechy temu.
    Aaa teraz rozumiem. Czyli z WinOlsa jak zapisuję to nie w 2 pliki tylko 2 jeden, potem w ecm, liczę i znowu w winols i rozdzielam?

Dodano po 18 [minuty]:

Kolego to działa! Piwo stawiam. Ale teraz kolejny problem ze nie mogę msa 15 znaleźć w sumach

Dodano po 2 [minuty]:

Wybrałem bosh plcc

Dodano po 26 [minuty]:

I kolejny jeszcze jest problem bo wrzuceniu pliku w winols ze 129 map zrobiło się 126.
  • #24 21077215
    marfur30
    Poziom 28  
    Proxima17 napisał:
    Aaa teraz rozumiem. Czyli z WinOlsa jak zapisuję to nie w 2 pliki tylko 2 jeden, potem w ecm, liczę i znowu w winols i rozdzielam?

Zobacz pierwsze zdanie w poście nr. #18

Proxima17 napisał:
    Wybrałem bosh plcc

No i git.

Proxima17 napisał:
    I kolejny jeszcze jest problem bo wrzuceniu pliku w winols ze 129 map zrobiło się 126.

Nie wiem czemu tak się stało , nie zwracałem na to nigdy uwagi.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z edycją plików ECU EDC15V w programie WinOLS. Użytkownik zapytał, czy po załadowaniu dwóch plików (LLL i HHH) do WinOLS, program zapisze je zgodnie z tymi oznaczeniami. Odpowiedzi wskazują, że WinOLS automatycznie zapisuje pliki, a użytkownik powinien samodzielnie obliczyć sumy kontrolne po edycji. Wskazano, że programy takie jak ECM Titanium oraz klony programatorów, takie jak Kess i Ktag, mogą pomóc w obliczaniu sum. Użytkownicy podkreślili, że przed podziałem plików na LLL i HHH, należy najpierw obliczyć sumy kontrolne, a następnie połączyć pliki w WinOLS. Wskazano również na problemy z identyfikacją map oraz z brakiem niektórych sum w programach klonowanych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA