logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie akumulatorów Lifepo4 do inwertera HYD6KTL-3PH - czy potrzebne dodatkowe zarządzanie?

zmc1203 15 Kwi 2024 11:57 1557 9
REKLAMA
  • #1 21045992
    zmc1203
    Poziom 3  
    Mam nową instalkę ok. 5,5 kWp na dwóch stringach po 8 paneli i inverter hybrydowy HYD6KTL-3PH. Czy pod niego można bezpośrednio podłączyć np. dwa akumulatory Lifepo4 w szereg czy trzeba jeszcze jakieś zarządzanie dodać?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21046162
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Które masz baterie? Jeśli 48V - to potrzebujesz minimalnie czterech, masz przecież w instrukcji napisane:
    Cytat:
    Szeroki zakres napięcia akumulatora (180-800 V)

a zastosowane akumulatory muszą mieć dedykowany do tego inwertera system kontroli, który należy kupić razem z tymi akumulatorami i dołączyć do odpowiednich złącz inwertera:
    Szafka z akumulatorami, model Pylontech, z zamontowanymi kablami.
    To bardzo droga "zabawa" dla zwykłego, statystycznego odbiorcy; jest kilkakrotnie droższa, niż zużyta energia, za którą zapłaciłbyś dostawcy bez żadnej instalacji.

Opinie o opłacalności instalacji - a dokładnie o bezsensowności większości instalacji PV - nie są już usuwane z sieci i można je sobie poczytać i pooglądać, lecz aby nie być posądzanym o stronniczość nie podaję linków.

PV jest opłacalna tam, gdzie energię zużywa się do innych celów, niż zwyczajne zamieszkanie w domu. Jednak w 90 % parcie jest na sprzedaż i montaż instalacji PV zwykle zamieszkującym ludziom, wtłaczając im w mózgi "darmową" energię słoneczną, pomijając całość kosztów inwestycji i rachunek ogólny. Tak właśnie działają korporacje i konsorcja.
  • REKLAMA
  • #3 21046207
    zmc1203
    Poziom 3  
    Czyli mój inventer jest za dobry? Wiem, że są rozwiązania o które pytałem.
  • REKLAMA
  • #4 21046220
    wojtek60
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Cztery baterie?Domyślam się skrótu myślowego..ale to tylko domysł.Jesli cztery ogniwa lfp to około 12v.Jesli baterie to o jakim napięciu?Prośba serdeczna o chwilę zastanowienia nad zadanym pytaniem...
  • #5 21046229
    zmc1203
    Poziom 3  
    Jestem laikiem w tej dziedzinie. Mam instalację i zastanawiam się jaki i jak tanio podłączyć magazyn. Są rozwiązania gdzie podpina się dwa akumulatory pod inventer i już jest magazyn na dobę (bufor). Po prostu nad produjcję w części chciałbym wykorzystać np. wieczorem i w nocy. Szukam porady.
  • REKLAMA
  • #7 21046910
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    W inwerterach hybrydowych, w których napięcie dołączonych akumulatorów może mieć kilkaset woltów - stosowane są dedykowane przez producenta akumulatory, jeśli to LiPo - to pojedyncze baterie mają 48V, te łączy się szeregowo w magazyn, dołącza do kontrolera i dopiero do inwertera.
    Jeśli zastosujesz inne akumulatory, np. trakcyjne, (jedna bateria ma często również 48V), wtedy potrzebujesz minimalnie cztery takie baterie w szeregu, ale dołączyć trzeba przez włącznik/przekaźnik z gaszeniem łuku, inaczej przy okazji sobie pospawasz.
  • #8 21046949
    zmc1203
    Poziom 3  
    >>21046247
    Nie mam jeszcze akumulatorów, pytam jakie zastosować.

Dodano po 2 [godziny] 52 [minuty]:

Jeśli dobrze zrozumiałem gdybym miał inny falownik mógłbym bezpośrednio pod niego podłączyć np. 2 akumulatory lfp np. w szereg na 24V?
  • Pomocny post
    #9 21047072
    marekj31
    Poziom 23  
    Ocena: 113
    Inwerter SOFAR HYD6KTL hybrydowy trójfazowy Wifi&DC SWITCH
    Dane baterii wejściowej:
    Typ baterii - Litowo -jonowa, Liczba wejść baterii - 1
    Zakres napięcia baterii - 80V-800V
    Zakres napięcia baterii dla pełnego naładowania - 240V-800V
    Nominalna moc ładowania/rozładowania - 6000W
    Maksymalny prąd ładowania/rozładowania - 25A
    Szczytowy prąd ładowania/rozładowania - 40A, 60s
    Strategia ładowania dla baterii - adaptacja do BMS
    Pojemność baterii - 25Ah~100Ah
    Interfejs transmisji - CAN (RS 485)
    AKUMULATORY KOMPATYBILNE Z FALOWNIKIEM HYBRYDOWYM Sofar Solar HYD6KTL-3PH:
    Amass GTX3000-H Sofar
    Force H2 Pylontech
    H48074 Pylontech
  • #10 21053603
    zmc1203
    Poziom 3  
    Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną o mocy 5,5 kWp z inwerterem hybrydowym HYD6KTL-3PH i pyta, czy może bezpośrednio podłączyć dwa akumulatory LiFePO4 w szereg, czy wymaga to dodatkowego zarządzania. Odpowiedzi wskazują, że do inwertera potrzebne są dedykowane akumulatory, które muszą być podłączone przez system kontroli. W przypadku akumulatorów LiFePO4, wymagane jest ich połączenie w odpowiedniej konfiguracji, a także zastosowanie kontrolera. Wskazano również, że inwerter obsługuje napięcia od 80V do 800V, co oznacza, że do podłączenia akumulatorów w szereg potrzebne są co najmniej cztery ogniwa, jeśli są to akumulatory o napięciu 48V. Użytkownik poszukuje również tańszych rozwiązań do magazynowania energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA