logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zasilacz dopuszkowy do taśmy LED 10W kompatybilny z ściemniaczem OSPEL?

beam_beer 17 Kwi 2024 09:06 243 1
REKLAMA
  • #1 21048396
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Klient zażyczył sobie możliwość regulacji natężenia oświetlenia taśmy LED. Nigdy tego nie robiłem, także prośba o pomoc.

Ściemniacz musi być OSPEL seria impresja (system ramkowy, ramka już jest podwójna, także nic innego zastosować nie mogę)o taki:
    https://www.ospel.pl/sites/all/pliki/do_pobrania/instrukcje/sciemniacz_uniwersalny.pdf
    Instalacja już zrobiona, do puszki (na szczęście głębokiej) doprowadzone napięcie 230V i przewód do taśmy LED.
    Taśmy będzie ok 2m. Zasilacz musi być dopuszkowy, bo innego nie mam gdzie zamontować. Jaki zasilacz zastosować, bo raczej nie może być pierwszy lepszy, tylko raczej dedykowany do ściemniacza. Moc taśmy to zapewne będzie 4,8W/m, czyli jakieś 10W całości. Doradzicie coś sprawdzonego?
  • REKLAMA
  • #2 21052092
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 135
    Odpowiem sam sobie, może komuś przyda się. Temat niby prosty, ale potestowałem co mogłem za darmo, i nie mam rozwiązania. Zwykły zasilacz do taśmy LED nie zda egzaminu. Potrzebuję tzw. driver LED. To działa (mam znajomego w sklepie, który użyczył mi za darmo na testy co miał), ale z dostępnych - gabaryty nie pozwalały mi umieścić tego w puszce. Dodatkowo, jeśli moc wyjściowa drivera jest tylko troszkę wyższa od mocy LED, to wyraźnie grzeje się. Dopiero przy mocy drivera przynajmniej 2 razy wyższej od LED efekt ustępuje, chociaż kto wie, jakby to było w puszce. Także temat upadł. Chyba, że ktoś coś mądrzejszego podpowie.
REKLAMA