Ten silnik ma najprawdopodobniej tą sama instalację co wszystkie chińskie 125 na "gazolu".
Wtyczka biała to ładowanie i zapłon,natomiast zielona to wyświetlacz biegów i kontrolka luzu.
Z zieloną nie będzie żadnego problemu,bo podpinasz probówkę krokodylem do plusa aku , wsadzasz biegi a igłą badasz który w tym czasie zwiera do masy.Jak nie masz jeszcze instalki to możesz sobie to sprawdzić miernikiem,nie ma to różnicy.
Niedawno swapowałem komuś chiński silnik z którym nie miałem nigdy styczności i miałem ten sam problem,ale po rozłożeniu druciarni na kawałki okazało się że jest to proste jak cep.
Generalnie to polecam zakup jakiejś wiązki razem z modułem i regulatorem,będziesz miał wszystkie kostki i zostanie Ci praktycznie pół godziny roboty żeby odseparować to co jest potrzebne.
Znalazłem czyjś schemat z poprawką i pasował do silnika z Zippa choć kolory są inne.
Po odrzuceniu niepotrzebnych mi śmieci zostało mi to
Wynika z tego że ten silnik bez problemu będzie pracował bez akumulatora,stacyjki,regulatora napięcia itd.
Z tego co się zorientowałem to moduł zapłonowy nie ma też żadnej programowalnej mapy i są dwa rodzaje prądnic,które różnią się ilością cewek,jednak układ połączeń jest ten sam.
O ile prądnicy to żadnej różnicy nie zrobi to punkt zapłonu w 125 i 150 może się różnić,choć wątpię ,bo sprzedawcy często ten sam moduł oferują do obu silników jako dedykowany.
EDIT Coś takiego powinno załatwić sprawę odpalenia,jednak dalej polecam zakup instalki z rozbiórki jakiegoś Rometa,junaka czy czdoś takiego,to koszt kilkudziesięciu zł. i oszczędność czasu.
https://pl.aliexpress.com/item/32312444650.ht...cb5b7c14056920112485d67741c&afSmartRedirect=y
Zeby nie było to Koreańczyk ma inaczej,więc pasować nie będzie.