logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Silnik Moretii 150 162 fmj, instalacja, schemat, kable, podłączanie

wgolinkiewicz 17 Kwi 2024 09:43 4632 4
REKLAMA
  • #1 21048461
    wgolinkiewicz
    Poziom 1  
    Witam.
    Buduję wozidło typu SAM i proszę o pomoc w podłączeniu instalacji silnika Moretti 150 162 fmj (do zakupionego silnika brak było dokumentacji, w necie też nic nie znalazłem) fajnie by było jakby ktoś wiedział który kabel do czego by uruchomić silnik, podłączyć ładowanie itp.
    Dzięki z góry za wszelką pomoc.

Silnik Moretii 150 162 fmj, instalacja, schemat, kable, podłączanie Silnik Moretii 150 162 fmj, instalacja, schemat, kable, podłączanie Silnik Moretii 150 162 fmj, instalacja, schemat, kable, podłączanie Silnik Moretii 150 162 fmj, instalacja, schemat, kable, podłączanie Silnik Moretii 150 162 fmj, instalacja, schemat, kable, podłączanie Silnik Moretii 150 162 fmj, instalacja, schemat, kable, podłączanie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21048688
    m2606
    Poziom 33  
    Ocena: 543
    Ten silnik ma najprawdopodobniej tą sama instalację co wszystkie chińskie 125 na "gazolu".
    Wtyczka biała to ładowanie i zapłon,natomiast zielona to wyświetlacz biegów i kontrolka luzu.
    Z zieloną nie będzie żadnego problemu,bo podpinasz probówkę krokodylem do plusa aku , wsadzasz biegi a igłą badasz który w tym czasie zwiera do masy.Jak nie masz jeszcze instalki to możesz sobie to sprawdzić miernikiem,nie ma to różnicy.
    Niedawno swapowałem komuś chiński silnik z którym nie miałem nigdy styczności i miałem ten sam problem,ale po rozłożeniu druciarni na kawałki okazało się że jest to proste jak cep.
    Generalnie to polecam zakup jakiejś wiązki razem z modułem i regulatorem,będziesz miał wszystkie kostki i zostanie Ci praktycznie pół godziny roboty żeby odseparować to co jest potrzebne.
    Znalazłem czyjś schemat z poprawką i pasował do silnika z Zippa choć kolory są inne.
    Schemat elektryczny instalacji silnika chińskiego motocykla.
    Po odrzuceniu niepotrzebnych mi śmieci zostało mi to
    Schemat podłączenia układu zapłonowego silnika.
    Wynika z tego że ten silnik bez problemu będzie pracował bez akumulatora,stacyjki,regulatora napięcia itd.
    Z tego co się zorientowałem to moduł zapłonowy nie ma też żadnej programowalnej mapy i są dwa rodzaje prądnic,które różnią się ilością cewek,jednak układ połączeń jest ten sam.
    O ile prądnicy to żadnej różnicy nie zrobi to punkt zapłonu w 125 i 150 może się różnić,choć wątpię ,bo sprzedawcy często ten sam moduł oferują do obu silników jako dedykowany.

EDIT Coś takiego powinno załatwić sprawę odpalenia,jednak dalej polecam zakup instalki z rozbiórki jakiegoś Rometa,junaka czy czdoś takiego,to koszt kilkudziesięciu zł. i oszczędność czasu.
    https://pl.aliexpress.com/item/32312444650.ht...cb5b7c14056920112485d67741c&afSmartRedirect=y
    Zeby nie było to Koreańczyk ma inaczej,więc pasować nie będzie.
  • REKLAMA
  • #3 21064909
    mannes
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam ponownie. Instalację już ogarnąłem. Ale jeszcze zastanawia mnie co to za otwór z boku cylindra, Zdjęcie silnika motocyklowego z otworem na boku cylindra zaznaczonym na czerwono. na jakiś czujnik czy coś... Jak się go nie zatka to silnik pierdzi że hej ! Może ma ktoś pomysł co to ?
  • REKLAMA
  • #4 21064925
    m2606
    Poziom 33  
    Ocena: 543
    Zaślep. To jest dodatkowe powietrze do spalin,powstało przed EGR. Nie ma wpływu na pracę i osiągi .

Schemat pasował?
  • #5 21064966
    mannes
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Dzięki za info. Schemat ogólnie jest poprawny choć przyznam się, że skorzystałem z innego. W każdym razie dużo mi pomogłeś kolego swoim opisem.
REKLAMA