logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć schematy zestawów grających Tonsil i innych producentów?

Colos 12 Kwi 2003 22:34 1747 14
REKLAMA
  • #1 185662
    Colos
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie dla was forumowiczów... skąd wy właściwie bierzecie schematy zestawów grających znanych producentów...np Tonsila....??
    jeśli macie coś takowego to zarzucajcie projektami...
  • REKLAMA
  • #2 185671
    DSPEAKER
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Mam autoryzowany serwis Tonsila i mam taka książeczkę ok 300 stron niedostępną w takim wymiarze w dzisiejszych czasach Jeżeli coś Cię interesuje konkretnego to pytaj.
  • REKLAMA
  • #3 185675
    gumon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A czy sa tam schematy zwrotnic ?
  • REKLAMA
  • #4 185769
    Colos
    Poziom 11  
    DSPEAKER---- fajną rzecz masz....nie posiadasz czegoś podobnego w formie elektronicznej na kompie?? Interesuje mnie głównie konstrukcja kolumny na 25 cm głośniku ....żeby to grało jak trzeba....coś co samemu będe mógł skonstruować od podstaw..:D
  • #5 185859
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    schematy grających firm moza tez zdobyć otwierając kolumne w środku.. Pożycz od kogoś dobra i pospisuj wartości i wymiar elementów. moi kumple tak robią czy im coś z tego wyjdzie - na razie rąbią drewno 2 dzień. Robią altusy
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 185983
    igod
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Niezły wybór.
  • REKLAMA
  • #7 187257
    Colos
    Poziom 11  
    DSPEAKEr niestety nie znam nikogo kto ma firmowy sprzęt---dlatego jeśli możesz to prosze, abyś zrzucił mi na poczte wymiary, elementy, itp w formie elektronicznej (jak masz to skan z twojej książki) tych Altusów 300, czy coś podobnego.... :)
  • #8 187647
    WojtekM
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    AKURAT pozwoli ci ktoś dotknąć firmowy sprzet :P. A jeszcze go spróbuj rozkręcić :2gunfire: (No chyba ze to dobry kumpel i rozumie ludzką ciekawość) Kiepski pomysł :?
  • #9 188267
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    a moze by tak nauczyc sie fizyki teori fal id itd itd i sobie wszystko od zera policzyc i wg tego zrobic
    ;-)
    pzdr
  • #10 188289
    lll
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    najelepiej poprostu się trochę znać, zobaczyć wykresy i widzieć jak podzielić co wytłumić, jak dostroić bass-reflex itp. bo wsadzenie głośników prawie w ślepo nic nie da, nawet sprawdzenie firmowych głośników w jakiejś kolumnie jest nie najlpeszym pomysłem, bo np, producent mógł tweeter wytłumić o 4dB, a że zazwyczaj amator o takich rzeczach zapomina, może wyjśc ryfa. No chyba, że ktoś chce, żeby tylko łupało (a sporo jest takich ludzi) to wsadza jak największe głośniki do przypadkowej obudowy i się wszystkim kumplom spod trzepaka chwali jakie ma wypasione kolumny;) polecam jakieś strony typowo o kolumnach, wpierw sporo teori, później można się za praktykę brać:)
  • #11 188404
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    zresztą zrobi się kolumny niby takie same a jednak z innego drewna to małe prawdopodobieństwo że będa graly podobnie :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 188428
    gumon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie sadze zeby mialo to wplyw po prostu dajesz plyte wiorowa o takich samych grubosciach i tyle !
    A jak dasz grubsza to bedzie nawet lepiej niz oryginał często firmy na tym oszczedzaja
  • #13 1693804
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    Tremolo napisał:
    zresztą zrobi się kolumny niby takie same a jednak z innego drewna to małe prawdopodobieństwo że będa graly podobnie :)

Dlaczego tak wielu używa nazwę "kolumny"? Przeciez to zupełnie coś innego niż "zestawy" głosnikowe i do innych celów służy.
  • #14 1693961
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Ano z rozpeda
  • #15 1715897
    K
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    DSPEAKER skąd wziąłeś taką książkę??:?::!:

Można ją jeszcze nabyć? Nie masz jej czasem w postaci elektronicznej, jak tak, to daj znać na mój e-mail: bafiakb@wp.pl

Pozdrawiam!!:!::!:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy źródeł schematów zestawów głośnikowych znanych producentów, ze szczególnym uwzględnieniem Tonsila. Jeden z uczestników posiada autoryzowany serwis Tonsila oraz książkę zawierającą szczegółowe schematy i wymiary elementów, niedostępną powszechnie. Poruszono temat schematów zwrotnic oraz konstrukcji kolumn na głośnikach 25 cm, z naciskiem na samodzielne projektowanie i budowę. Wskazano, że schematy można też pozyskać poprzez rozebranie kolumn i spisanie parametrów elementów, choć jest to ryzykowne i wymaga wiedzy z zakresu fizyki fal i akustyki. Podkreślono znaczenie znajomości teorii, analizy wykresów i dostrojenia bass-reflex, aby uniknąć błędów konstrukcyjnych. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące wpływu materiału obudowy na brzmienie oraz różnic między kolumnami a zestawami głośnikowymi. Wspomniano modele Altus 300 jako przykład konstrukcji, o którą proszono o szczegółowe dane techniczne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA