logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyłączyć audio w mini PC T-bao MN57, Ryzen 7 5700U, BIOS AMI AR5000-MI

dLogan 18 Kwi 2024 21:37 336 9
REKLAMA
  • #1 21050834
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 87
    Cześć!

Komputerek:
    https://www.geekbuying.pl/pl/mini-pc/4938-t-b...tb-ssd-wifi-6-bluetooth-52-9103253649062.html
    Jako że implementacja audio w tej chińskiej płycie głównej jest nieco "popsuta" to chciałbym ją wyłączyć i korzystać z zewnętrznej karty audio na usb. Tyle, że... Ni cholery nie mogę znaleźć takiej opcji w biosie, w ogóle jakieś 50% pozycji widzę pierwszy raz na oczy i ogólnie z biosami pod Ryzeny mam pierwszy raz do czynienia.

Bios to AMI, wersja to AR5000-MI, na samym dole mam jeszcze napisane 2.22.1282 2023 AMI. Czy ktoś mógłby mnie delikatnie nakierować gdzie szukać opcji wyłączenia wbudowanego audio?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21050939
    mati12_14
    Poziom 21  
    Ocena: 106
    Hej

Możesz spróbować kompletnie od drugiej strony
    Jeśli używasz windowsa, to w menadżerze urządzeń powinieneś mieć opcje wyłączenia urządzenia
    Ewentualnie jeśli nie jest to jakieś super uciążliwe przełącz domyśle urządzenie audio na karte usb i też powinno być ok
  • REKLAMA
  • #3 21050980
    dLogan
    Poziom 23  
    mati12_14 napisał:
    Jeśli używasz windowsa, to w menadżerze urządzeń powinieneś mieć opcje wyłączenia urządzenia

Nie używam winzgrozy
    mati12_14 napisał:
    Ewentualnie jeśli nie jest to jakieś super uciążliwe przełącz domyśle urządzenie audio na karte usb i też powinno być ok

No właściwie w tej chwili ten sprzęcik jest całkowicie nieużytkowalny bo miał służyć za centrum multimedialne. Problem polega na tym, że karty dźwiękowe za każdym razem są zupełnie inaczej widoczne. Dotychczas 'wyjście' audio w innym pc przypisałem do np 'karta 2', w tym przypadku 'karta 2' czasami jest kartą 3 a innym razem kartą 0. Nie wiem z czego to wynika bo spotykam się z tym ogólnie pierwszy raz żeby ktoś tak nakombinował. Chyba będzie trzeba pokusić się o instalację Windowsa tylko że nawet nie wiem czy w ogóle jakakolwiek licencja była przypisana bo od razu zaorałem to co było.
  • Pomocny post
    #4 21050988
    mati12_14
    Poziom 21  

Rozumiem, że używasz Linuxa? Spróbuję znaleźć polecenie na wyłączenie karty zintegrowanej, jednak nie obiecuję sukcesu.

Dodano po 7 minutach:

W pingwinie możesz sprawdzić, który moduł odpowiada za zintegrowaną kartę audio i spróbować go dopisać do czarnej listy.
    Jeśli dopiszesz do
    /etc/modprobe.d/blacklist
    wyłączenie modułu z użytku i zrestartujesz, jedynie karta USB powinna się wczytać.
    Przykład
    blacklist snd_ens1370

• #5 21051025
    dLogan
    Poziom 23  
    mati12_14 napisał:
    W pingwinie możesz sprawdzić, który moduł odpowiada za zintegrowaną kartę audio i spróbować go dopisać do czarnej listy.

Znam ten sposób. Jak AMD / ATI wprowadzało GCN to w laptopie (którego mam do tej pory) korzystałem z modułu radeon, ale w pc było już potrzebne wymuszenie amdgpu, jeśli ktoś miał dograne dwa sterowniki. A że ja miałem kopię 1:1 na dwóch komputerach, to blokowałem sobie właśnie w taki sposób starszy moduł. Karty 7670M vs HD7770 i przez chwilę radeon obrabiał obydwie, ale odbiegłem od tematu.
    Tymczasowo wróciłem do Windowsa żeby sprawdzić jak tutaj będzie zachowywał się dźwięk, jak dogram jakiegoś Debiana na pendrive'a wówczas sprawdzę Twoją propozycję -> też o tym pomyślałem, ale wydaje mi się że karty są numerowane zanim nawet zostaną załadowane poprawne sterowniki. Może problem leży stricte w Debianie / stockowym kernelu? Do weryfikacji :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21051186
    mati12_14
    Poziom 21  
    Wydaje mi się, że skoro moduł jest wyłączany w kernelu na bardzo wczesnym etapie, to system powinien wybrać inne źródło audio z domysłu (jednak nie mam 100% pewności)
  • #7 21051306
    dLogan
    Poziom 23  
    mati12_14 napisał:
    Wydaje mi się, że skoro moduł jest wyłączany w kernelu na bardzo wczesnym etapie, to system powinien wybrać inne źródło audio z domysłu (jednak nie mam 100% pewności)

Od kart dźwiękowych jak się okazało miałem ładowane 3 różne sterowniki. Jakaś taka dziwna konstrukcja XD jak zablokowałem sterowniki te które pokazywało mi polecenia lspci to się okazało że audio na wyjściu jack 3,5 zaczęło działać z automatu. Tego wyjścia chyba nie da się wyłączyć całkowicie bo ta dźwiękówka identyfikowana jest jako karta USB ładowana przez usbhid który nie jestem pewien za co jeszcze odpowiada. Także problem częściowo rozwiązany.
  • #8 21051341
    mati12_14
    Poziom 21  
    usbhid brzmi jak myszki, klawiatury, itp.
    Wydaje mi się, że to wszystkie urządzenia Human Interface Device które znajduje system, więc tego modułu akurat lepiej nie wyłączać moim zdaniem

Możesz spróbować użyć alsamixer albo pulseaudio (nie wiem co kontroluje dźwięk w twoim systemie) i spróbować tym samym wyłączyć tam urządzenie audio, ale nie wiem czy do końca będzie cie satysfakcjonować to rozwiązanie
  • REKLAMA
  • #9 21051422
    dLogan
    Poziom 23  
    mati12_14 napisał:
    Możesz spróbować użyć alsamixer albo pulseaudio (nie wiem co kontroluje dźwięk w twoim systemie) i spróbować tym samym wyłączyć tam urządzenie audio, ale nie wiem czy do końca będzie cie satysfakcjonować to rozwiązanie

korzystam z alsy przy czym w alsamixerze mogę powyłączać suwaki ale nie da się wybrać domyślnie wyjścia audio, za to odpowiada między innymi ~/.asoundrc który jest wczytywany przy logowaniu (chyba że coś się pozmieniało)
    pulseaudio z kolei nie jest już rozwijane, zastąpiło go pipewire, to dość nowy projekt, próbowałem go ogarnąć ale muszę doczytać manuale (i nie widziałem żadnego mixera w debianie jak alsamixer dla alsy / pavucontrol dla pulse) w repo stable, ale jak to w stable wszystko jest opóźnione (a sida nie chcę XD)
    audio mi teraz leci przez tego usbhid'a do głośników podpinanych kablem i tak zostawię, osobną dźwiękówkę miałem kupić dopiero po weekendzie.
  • #10 21051539
    mati12_14
    Poziom 21  

Akurat nie jestem na bieżąco w temacie audio Linuxa, więc całkowicie wymazałem z pamięci istnienie PipeWire.
    Może pod wieczór poszukam więcej info o potencjalnych rozwiązaniach.
    Na tę chwilę myślę jeszcze, że w bashu można spróbować skleić jakiś skrypt przełączający audio przy starcie (o ile nadal będą z tym jakieś problemy).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik mini PC T-bao MN57 z procesorem Ryzen 7 5700U poszukuje sposobu na wyłączenie zintegrowanej karty audio w BIOSie AMI AR5000-MI, aby korzystać z zewnętrznej karty audio USB. W odpowiedziach zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wyłączenie urządzenia audio w menedżerze urządzeń Windows, co nie jest możliwe, ponieważ użytkownik korzysta z Linuxa. Proponowano również dodanie modułu audio do czarnej listy w systemie Linux, co częściowo rozwiązało problem. Użytkownik zauważył, że audio działało po zablokowaniu niektórych sterowników, ale zintegrowana karta audio nadal była aktywna. Wskazano na możliwość użycia alsamixer lub PipeWire do zarządzania urządzeniami audio, jednak użytkownik napotkał trudności w ustawieniu domyślnego wyjścia audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA