logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Znikający obraz i brak dźwięku na PC z Ryzen 5 3600 i RX 5700 XT - co robić?

chudyxud 25 Wrz 2024 23:06 279 7
REKLAMA
  • #1 21239654
    chudyxud
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim,
    Mam dość nietypowy problem, z którym zmagam się od jakiegoś czasu. W losowych momentach, podczas korzystania z komputera, obraz na monitorze znika i pojawia się komunikat „brak sygnału”. Komputer nadal działa (słychać wentylatory, diody się świecą), ale nie ma obrazu. Zmuszony jestem go wyłączyć przyciskiem.

Po ponownym uruchomieniu komputera obraz wraca, ale pojawia się nowy problem – nie mam dźwięku. Na ikonce głośnika w prawym dolnym rogu ekranu widnieje czerwony krzyżyk. Co więcej, gdy klikam prawym przyciskiem myszy na pulpicie, nie widzę opcji związanych ze sterownikiem graficznym (mam zainstalowane sterowniki od karty graficznej).

Problem pojawia się bardzo nieregularnie – czasem komputer działa tydzień bez problemu, a czasem problem występuje co kilka dni. Czasem po przywróceniu systemu lub po kilku restartach wszystko wraca do normy, ale nie zawsze.

Specyfikacja komputera:

Procesor: Ryzen 5 3600

Płyta główna: MSI B450 Tomahawk

Pamięć RAM: 16 GB

Karta graficzna: RX 5700 XT 8 GB

Czy ktoś z Was spotkał się z czymś podobnym? Czy macie jakieś pomysły, co może być przyczyną i jak rozwiązać ten problem na stałe?

Dziękuję za wszelkie sugestie!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21240070
    chudyxud
    Poziom 2  
    @k45i89o98j66 Monitor kupowałem, myślę, jakiś rok temu. Niestety nie podmieniałem monitora, bo nie mam takiej możliwości. Próbowałem teraz podłączyć przez HDMI (na co dzień mam podłączone poprzez DVI z uwagi na 165 Hz), i niestety na tym HDMI też występuje komunikat, że jest brak sygnału. Monitor to BenQ Mobiuz EX240N.

Dodano po 6 [minuty]:

@k45i89o98j66 Edit: Jednak jest obraz gdy podłącze przez HDMI, aczkolwiek problem nadal występuje i nic się nie zmieniło po zmianie kabla.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21241358
    chudyxud
    Poziom 2  
    @k45i89o98j66 Czyli wgrać ten BIOS, który zaznaczyłeś? Wgram i dam znać

Dodano po 11 [minuty]:

@k45i89o98j66 Jednak nie mam po co wgrywać, bo używam DVI, a nie HDMI, a tam jest napisane, że dla HDMI została wprowadzona poprawa.
  • #7 21241381
    chudyxud
    Poziom 2  
    7C02c11

Dodano po 1 [minuty]:

7C02v1I tutaj jest poprawny, źle napisałem w poprzedniej odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, w którym obraz na monitorze znika, a pojawia się komunikat „brak sygnału”, mimo że komputer działa. Po ponownym uruchomieniu występuje brak dźwięku, a ikona głośnika wskazuje na problem z audio. Użytkownik posiada procesor Ryzen 5 3600, kartę graficzną RX 5700 XT oraz płytę główną MSI B450 Tomahawk. Problemy występują losowo, a użytkownik próbował zmieniać kable i porty (DVI i HDMI) bez trwałej poprawy. Wskazano na możliwość aktualizacji BIOS-u, co może rozwiązać problemy z audio i grafiką.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA