logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[RSM 451 Kasprzak] Zanik audycji i gaśnięcie diody stereo przy dostrojeniu

zdzisław10 19 Kwi 2024 21:59 741 12
REKLAMA
  • #1 21052186
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam. Mam kłopot z RMS 451 Kasprzak. Zaliczam się do tych nieszkodliwie zakręconych Unitrą. Mam trochę tego sprzętu z tamtych lat a między innymi ten Kasprzak. Pogoda nie ciekawa więc przyszło mi do głowy żeby go uruchomić. Standardowo zębatki, mechanizm auto stopu. pasek, rolka dociskowa itp. Zostało przestrojenie. Sprawdziłem stare pasmo - pojawiły się jakieś dwie zaszumione stacje więc uznałem że głowica UKF "żyje". Wylutowałem dwa kondensatorki (C306 i C315) i pojawiło się nowe pasmo. Kiepska czułość i za mocno ściśnięte. Ale zauważyłem że przy dostrajaniu do stacji przy tzw. apogeum dostrojenia dioda stereo gaśnie. przesuwając się dalej znów się zapala. Sądziłem że przy dalszych czynnościach mających na celu rozszerzenie pasma i zwiększenie czułości problem zniknie. Zmieniłem kondensator agregatu z 56 pf na 33 pf z cewki oscylatora odwinąłem 1 zwój i 1 zwój odwinąłem z L303. Pasmo pięknie z konfigurowane z podziałką skali czułość super, ale ten problem pozostał. Pasmo się rozszerzyło i jest jeszcze bardziej zauważalny. Kręcąc agregatem "dojeżdżamy" do jakiejś stacji zapala się dioda stereo i odbiór jest czysty i pewny. "Jadąc" dalej dioda gaśnie i audycja znacznie cichnie. I znów kręcąc dalej dioda się zapala i audycja jest prawidłowa. Tak się dzieje na wszystkich stacjach dostępnych w moim rejonie. Odnosi się wrażenie że dwie te same stacje są obok siebie. Aha. Przy bardzo słabym sygnale (daleka stacja) kiedy audycja jest zaszumiona, a dioda stereo nie zapala się się na stałe (miga) stacja jest w jednym punkcie. Mam troszkę tych urządzeń z pod "parasola" Unitry i przestrajałem Tosci, Darie, Hanie, Wilgi itp. Najczęściej "walczyłem" z szerokością pasma, czułością, czasem z zanikaniem drgań w heterodynie, ale z tym spotykam się pierwszy raz. Od tzw. "bidy" mogłoby tak pozostać. Odbiór jest ok. Ale "zżera" mnie ciekowość techniczna co zrobić żeby ta anomalia znikła i radyjko grało tak jak np. "Hania". Przedstawiam ten problem licząc na to że ktoś z kolegów ma to "ogarnięte". Z góry wielkie dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 21052740
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Czytałem to już wcześniej. Tam nie ma nic temat opisanego przeze mnie problemu. Tak sobie myślę czy czasem nie jest coś z ARW? Przy słabym sygnale stacja jest w jednym punkcie.
  • #4 21053187
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Cytat:
    Tak sobie myślę czy czasem nie jest coś z ARW?

ARW, jeśli cokolwiek "obejmuje", to chyba tylko wnętrze U416B.
    Schemat układu scalonego U416B i opis przestrajania głowicy UKF
    Dla sprawdzenia działania, podczas przestrajania mierz zmiany napięcia na 14 nóżce, ewentualnie na próbę podmień C502 i 503.
    Schemat elektroniczny zawierający układy scalone, rezystory, kondensatory i inne elementy komponentów.
    Bardziej prawdopodobne jest:
    - złe zestrojenie głowicy,
    - uszkodzony F2 (FCM-10,7),
    - rozstrojenie któregoś z obwodów p.cz.
    Tych ostatnich, bez uzyskania absolutnej pewności, że przyczyną nie jest nic innego, nie waż się ruszać.
  • REKLAMA
  • #5 21053333
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Napięcie na "14" = 1,45V wtedy kiedy dioda stereo nie świeci i audycja ściszona. Po "bokach" z lewej i prawej dioda świeci i audycja głośna = 1,35 V. Przy nie dostrojeniu do stacji (szum w głośnikach) = 1,25 V.
  • #6 21053781
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Witam. C502 ma 10 nF natomiast C503 zamiast 100uF miał 180 uF. Włożyłem właściwą pojemność ale anomalia jak była tak jest. Wylutowałem U416B, wlutowałem podstawkę i "wcisnąłem" nowego U 416B ale też nic się nie zmieniło. Wobec tego wlutowałem z powrotem stare elementy które były wylutowane przed przestrojeniem i przywróciłem stare pasmo. Podłączyłem konwerter i... jest tak samo. Przy apogeum dostrojenia do stacji dioda stereo gaśnie. Czyli, jeśli dobrze "kombinuje", to wadliwe przestrojenie nie było przyczyną tej anomalii. Czyżby stereo dekoder, albo jego okolice?
  • #7 21053857
    andrzejpiet84
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    A mierzyłeś napięcia na tym MC1309?
  • REKLAMA
  • #8 21054013
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Właśnie mierze. Wydaje mi się że się nie zgadzają. Problem w tym że mam schemat z książki Urbańskiego "Naprawa Magnetofonów" i te napięcia są mało czytelne.
  • #9 21054746
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    A jak stereodekoder zachowuje się w trybie "mono"?
    Jeśli tak samo, spróbuj ominąć cały układ:
    Schemat elektroniczny z zaznaczoną czerwoną linią
  • #10 21054811
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Niestety to nie stereo dekoder. Wlutowałem nowy też na podstawce. Nic się nie zmieniło. Problem jednak tkwi w głowicy UKF. Na dziś koniec zmagań. Może jutro zrodzą się jakieś pomysły. Zaczynam tracić zaufanie do tranzystorów. Tam "siedzą BF-y. Pierwszy 414 i chyba trzy 414. Akurat takich nie mam, ale są dostępne w internecie. Kiedyś we Wildze miałem problem i okazało się że ten pierwszy był wadliwy (małe wzmocnienie). Diody są ok. Dzięki za radę.
  • REKLAMA
  • #11 21055004
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Cytat:
    Niestety to nie stereo dekoder. Wlutowałem nowy też na podstawce

Też tak sądzę, ale dla uzyskania pewności, że to także nie jest wina żadnego elementu wokół scalaka, możesz go wyjąć z podstawki i zewrzeć cienkim drutem pin 1 z 4 albo 5.
    Może być ciszej, ale z "efektem" lub bez.
    Cytat:
    Problem jednak tkwi w głowicy UKF.

Albo w torze p.cz.
    W podobnych sytuacjach (a zdarzały się) żeby bez potrzeby i sensu nie zabierać się za kręcenie filtrami (bez odpowiedniego sprzętu nie da się tego zestroić) brałem drugie, sprawne radio, kawałek przewodu ekranowanego (nie za długi) i łączyłem na krzyż - głowicę pierwszego ze wzmacniaczem drugiego, a następnie odwrotnie.
    Trzeba tylko popatrzeć w schematy i dobrać miejsca połączeń tak, żeby nimi samymi, obwodów nie rozstrajać.
  • #12 21062721
    zdzisław10
    Poziom 10  
    Zdobyłem te tranzystory BF-y. Po podmianie T 303 - b/z. Po podmianie T 302 b/z. Po podmianie T 301 - wzrosła czułość i przybyło stacji. Jednak zmieniły się objawy usterki. Teraz na niektórych stacjach ( chyba tych najsilniejszych) w tym apogeum dostrajania audycja zanika. Do tego pokręcając agregatem w obszarze tego maksimum dostrojenia (kiedy audycja znikła), głośniki "produkują" jakieś trzaski podobne do tych kiedy płytki agregaty mają w tym położeniu zwarcie płytek. Czyżby oscylacje zanikały? Nie mogę tego sprawdzić bo moja "hercmiarka" ma uszkodzoną sondę. Dzieje się tak w starym paśmie (65 - 74) i w nowym (88 - 108). Coś mi się wydaje że do naprawy tego egzemplarza potrzebny ktoś mądrzejszy ode mnie i to z "aparaturą" Albo zostanie "przetransferowany" na dawcę.
  • #13 21064466
    Andrzej L.
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Oscylacje heterodyny i jej ciągłość drgań w całym paśmie przestrajania, sprawdzisz sobie przecież bez problemu sondą z diodą germanową GD507A. Wpinając się nawet na żywca na cewkę heterodyny, częstotliwość drgań popłynie wtedy nie więcej niż kilka MHz w dół - jak układ sondy masz przemyślany i nie wprowadza on do mierzonego obwodu, pojemności pomiarowej większej niż góra ~1-4pF.
    Na zachowanie dekodera może mieć wpływ zarówno głowica, źle zestrojony demodulator FM U416B, oraz generator RC dekodera, który oscyluje bez synchronizacji dużo dalej niż oczekiwane 76,00kHz.
    Na odstrojeniu stacji jakoś tam dekoder jeszcze się synchronizuje do śmietnika audio, po dostrojeniu nie potrafi się zsynchronizować z pilotem 19kHz. Czy na odbiorze mono po dostrojeniu sygnał audio słabnie?
    Stąd przy braku jakiegokolwiek sygnału na wejściu dekodera (cisza, zero pilota 19kHz, czyli demodulator FM odłączony), trzeba by było zmierzyć częstotliwość drgań niezsynchronizowanego generatora RC (uwaga na pojemność sondy, bo czasami negatywnie rozstraja niektórym dekoderom drgania (nawet na dedykowanym kołku pomiarowym 19kHz) i fałszywie zaniża odczyt częstotliwości, stąd góra 10pF pojemności pomiarowe sondy 1MOhm, łącznie z pojemnością przewodu pomiarowego).
    Zacząłbym od generatora 100MHz zmodulowanego sinusem 1kHz i obserwować jak demodulator U416B, po dostrojeniu się odbiorem do takiej modulowanej nośnej reaguje i jakie amplitudy 1kHz z siebie wypluwa.
    Te proste głowiczki UKF z mieszaczem samodrgającym, mają bardzo zapaskudzony sygnał 10,7MHz na wyjściu p.cz.
    Często się okazuje, że na wyjściowego sinusa 10,7MHz mieszacza samodrgającego, potrafią być nałożone drgania heterodyny o amplitudzie przewyższającej sygnał 10,7MHz. Np. 10,7MHz = 30mV p.p., a na niego nałożona heterodyna 500mVp.p.!!! A potem te śmieci z przenikającej heterodyny przechodzą na kostkę U416B (bo nawet sam filtr ceramiczny 10,7MHz daleko poza swoim środkiem przepustowym, czyli na tych heterodynowych 100MHz, niestety przepuszcza bokiem także negatywnie i nałożoną heterodynę i paskudzi tor p.cz.).
    Przy nawet ~35dB tłumienia filtru ceramicznego 10,7MHz dla 100MHz, daje to finalnie i tak więcej śmieci z heterodyny (którą pluje lichy mieszacz samodrgający), które przykrywają amplitudę sygnału 10,7 wygenerowaną szumem UKF. Sam wzmacniacz scalony p.cz. jeszcze jakoś tam kilka razy wzmacnia ten śmietnik 100MHz, mimo, że to już 10x wyższą częstotliwość "deptającą" niż użyteczny sygnał.

Charakterystyka tłumienia filtru ceramicznego SFE10.7MA5-A w funkcji częstotliwości.

Potem w odsłuchy zamiast szumu UKF w pustej części pasma, słychać takie jakby smażenie, skwierczenie. Wepchana heterodyna do toru p.cz. zagłusza znikomą amplitudę pojedynczych mV szumu UKF.
    W tych odbiornikach dobrze jest zawęzić Delta C obu sekcji UKF agregatu strojeniowego, przez dodanie do nich szeregowych pojemności 47pF, bo za szeroko w oryginale przestraja obwody LC i potem się okazuje, że odbierasz w paśmie 84-112MHz. A jak bez skracania agregatu tniesz dalej cewki by zawęzić pasma przestrajania do 87,0-108,5MHz, to czułość spada, bo amplitudy sygnałów na mocno skróconych cewkach siadają.
    A finalnie rozbudować sobie głowicę o jeden tranzystor więcej, wzorując się na rozwiązaniach mieszaczy obcowzbudnych - jak np. głowica odbiornika Śnieżnik R-504, Manuela RMS-806, Edyta 2 RMS823. Nawet jak są tranzystory odwrotnej polaryzacji pnp v npn, to zachowujesz schemat, lustrzanie odbijając zasilanie. Głowica na 3 tranzystorach, mniej śmietnika pompuje w tor p.cz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z radiem RMS 451 Kasprzak, które po przestrojeniu wykazuje zanik audycji oraz gaśnięcie diody stereo przy dostrajaniu. Po wylutowaniu kondensatorów C306 i C315 oraz zmianie kondensatora agregatu, czułość się poprawiła, ale problem z diodą stereo pozostał. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być uszkodzenia w obwodach p.cz. lub w głowicy UKF. Po wymianie tranzystorów BF oraz dalszych próbach z dekoderem stereo, objawy usterki zmieniają się, co sugeruje, że problem może leżeć w zestrojeniu lub w uszkodzeniu elementów w torze sygnałowym. Użytkownik rozważa dalsze testy oraz ewentualną pomoc specjalisty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA