logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

RMS451 Kasprzak – schemat i opis przestrojenia radia na pełne pasmo UKF

bialy1 06 Lut 2002 19:11 9396 7
REKLAMA
  • #1 5626
    bialy1
    Poziom 12  
    Byłbym bardzo wdzięczny za udostępnienie schematu i o ile jest taka możliwość opisu przestrojenia tego radyjka.
  • REKLAMA
  • #2 5686
    pabello1
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Wylutuj c306 12pF,c315 18pF.Schemat głowicy i dodatkowe wskazówki wyślę w razie problemów.
  • REKLAMA
  • #3 5714
    bialy1
    Poziom 12  
    Proszę o schemat i dodatkowe wskazówki
  • #4 5773
    pabello1
    Poziom 12  
    Opisz problem.W jakim formacie chcesz schemat głowicy?
  • REKLAMA
  • #5 5859
    pabello1
    Poziom 12  
    witam2.
    Proponuje kontakt telefoniczny.Chcialbym doprowadzic sprawe do pozytywnego konca!!!
  • #6 111729
    Dziadek
    Poziom 12  
    Poszukaj na elektrodzie chyba jest schemat z opisem przestrojenia.

PS.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 111858
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 434225
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Ja też przestrajałem to radyjko i zauważyłem dziwną rzecz. Nie wiem dlaczego wszyscy mają problemy z osiągnięciem pełnego zakresu 20 MHz, a tymczasem jak ja przestrajam to zawsze wychodzi za duży zakres i muszę zmniejszać. W tym celu zwiększyłem kondensator szeregowy do agregatu z 47 pF na 56 pF a w cewce L305 zmniejszyłem po 1 zwoju (z 4 na 3 i z 5 na 4). Dopiero teraz zakres jest w porządku. Niestety jakość odbioru jest delikatnie mówiąc bardzo kiepska. :(
    Po za tym jest takie dziwne zjawisko, że stacje są jakoś tak rozciągnięte, że jedna stacja jest w dwóch miejscach obok siebie i w srodku też ale słabo :roll:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu i opisu przestrojenia radia RMS451 Kasprzak na pełne pasmo UKF. Wskazano konieczność wylutowania kondensatorów C306 (12 pF) i C315 (18 pF lub około 5 pF) jako podstawowego kroku w modyfikacji. Jeden z uczestników zalecał kontakt telefoniczny w celu dokładniejszej pomocy. Inny użytkownik podzielił się własnym doświadczeniem, opisując konieczność zwiększenia kondensatora szeregowego z 47 pF do 56 pF oraz zmniejszenia liczby zwojów w cewce L305 (z 4 na 3 i z 5 na 4) w celu uzyskania właściwego zakresu częstotliwości około 20 MHz. Zauważył jednak pogorszenie jakości odbioru oraz zjawisko rozciągnięcia stacji, co powodowało ich pojawianie się w dwóch miejscach na skali. Wskazano również, że schemat i opis przestrojenia można znaleźć na forum Elektrodzie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA