logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak estetycznie schować kable antenowe w ścianie? Jakie akcesoria kupić?

moncia800117 20 Kwi 2024 22:55 1362 7
  • #1 21053400
    moncia800117
    Poziom 1  
    Antena - co kupić....
    Mam problem. W pokoju miałam system tv na innej ścianie niż postawiłam tv.
    Więc tata zrobił mi przeciągnięcie kabla przez ścianę z drugiego pokoju i zalożył takie coś jak na zdjęciu.
    Teraz mam remont i chciałabym mieć ładnie zrobione a nie takie wiszące kable.
    Co powinnam kupić, żeby fachowiec mógł jakoś w ścianę te kable włożyć, żeby nie wisiały.
    Uprzedzam pytanie-nie mogę spytać taty, bo zmarł kilka lat temu.
    W załączeniu zdjęcie. Zdjęcie ściany z kablami i rozgałęźnikiem antenowym oraz gniazdkiem elektrycznym.
  • #2 21053448
    PPK
    Poziom 30  
    Ocena: 429
    Daaaawno nie robiłem takiej instalacji... W skrócie, bo może jakiś fachura się odezwie : Ten czwórnik, trzeba będzie schować w ścianie a na wierzch daje się coś takiego... https://allegro.pl/oferta/gniazdo-gar-3f-bg-d...MI1pyOq-LRhQMVrxCiAx2nPwiSEAQYASABEgJQVPD_BwE
  • #3 21053459
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 156
    W listwie przy ścianie jest miejsce na kable
  • #4 21061268
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    To jest instalacja kablówki UPC/Play nie można w tym miejscu stosować dowolnych spliterów z dowolnym tłumieniem.
    Można spróbować schować ten trójnik w takiej obudowie i zamocować nad puszką w ścianie.
    To jest obudowa Telmor typu myszka. Przykład splitera/rozgałęźnika do kablówki z taką obudową:
    https://isat.com.pl/rozdzielacz-multimedialny...352-3-wyjscia-dane-rtv-rtv-obudowa-w-kpl.html
    Ten spliter ma dwa wyjścia na telewizory i jedno wyjście na modem kablowy.
  • #5 21062392
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    I ta puszka, skrzyneczka na ścianie jest najlepszym rozwiązaniem.
  • #6 21129624
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @moncia800117
    netTv napisał:

A za chwilę, wszyscy w tym bloku, zaczną zgłaszać problem z sygnałem DOCSIS, bo ktoś zastosował zwykłą nakręcaną wtyczkę F, zamiast kompresyjnej (jak pozostałe).
  • #7 21129687
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    KOCUREK1970 napisał:
    @moncia800117
    netTv napisał:

A za chwilę, wszyscy w tym bloku, zaczną zgłaszać problem z sygnałem DOCSIS, bo ktoś zastosował zwykłą nakręcaną wtyczkę F, zamiast kompresyjnej (jak pozostałe).

Co za różnica? Nie używam kompresyjnych a zwykłe, nakręcane.
  • #8 21129854
    netTv
    Poziom 32  
    Ocena: 579
    Różnica polega na tym, że sieci kablowe mają swoje standardy. Jeżeli ktoś przyjdzie ponieważ będzie zgłoszona reklamacja, to pierwsze co jest na tapecie to to czy połączenia kabli i akcesoria pasywne są użyte według standardów operatora.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje estetycznych rozwiązań do ukrycia kabli antenowych w ścianie podczas remontu. Wskazano na potrzebę schowania czwórnika w ścianie oraz zastosowania odpowiednich akcesoriów, takich jak gniazda podtynkowe i obudowy do splitterów. Zasugerowano użycie obudowy Telmor typu myszka oraz zwrócono uwagę na standardy instalacji kablowych, aby uniknąć problemów z sygnałem. Wskazano również na różnice między wtyczkami kompresyjnymi a nakręcanymi, co może wpływać na jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA