logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opera 8.5 na WinXP - jak zmniejszyć zużycie pamięci wirtualnej?

MiL999 05 Gru 2005 14:22 4881 6
REKLAMA
  • #1 2055759
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Problem jest taki że jeżeli przeglądam strony w Operze to po jakimś czasie zaczyna zajmować ona dużą ilość pamięci wirtualnej. Czasami dochodzi to do 80 MB. System zwalnia wtedy i chodzi strasznie powoli. Trzeba zamknąć i uruchomić przeglądarke i jest ok ale po pewnym czasie znów się tak dzieje. Czy można temu jakoś zaradzić? Zmieniałem już cache przeglądarki ale to nie pomaga.
    Mam WinXP i Opere 8.5.
  • REKLAMA
  • #2 2056015
    yakuza_2000
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    U mnie tez tak było i gdy zreinstalowalem Operę wszystko wróciło do normy.
  • REKLAMA
  • #3 2828683
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 2828936
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1107
    Zasada jest prosta: Opera przechowuje w pamieci RAM wszystko to co masz na zakładkach. Z tego wniosek, że czym więcej zakładek tym większe zapotrzebowanie na RAM - tego nie "przeskoczysz" ale możesz ograniczyć nieco apetyt Opery na RAM: Narzędzia → Preferencje... → Zaawansowane → Historia pole Pamięć podręczna RAM przestawić z Automatycznie na jakąś inną wartość. To powinno trochę pomóc.
  • REKLAMA
  • #6 2859520
    massdnm15
    Poziom 11  
    ja zrobilem tak jak powiedzial tronic1

tzn ustawiłem pamiec ram na wyłączone
    pamiec na dysku twardym 2 mb
    i chodzi bardzo dobrze a pamieci zjada tylko 20 mb i nie ważne jak dlugo przeglada sie strony.
  • #7 2861588
    Pavel81
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Ja mam z kolei inny problem z moją operą. Chodzi o uruchamianie opery. Jak kliknę na ikonkę opery zaczynając pracę zanim otworzy się okno czekam chyba z 20 sekund w przypadku IE nie występuje ten problem. Sprawdziłem programem antywirusowym i on - line i nie ma żadnych wirusów, więc problem tkwi gdzie indziej.

Drugi problem polega na tym, że z opery nie mogę wejść np na czaterię interii. Po załączeniu w opcjach obsługi java wyświetla mi się okienko z błędem i wcale nie wgrywa apletu. Wyświetla się w okienku np taki komunikat:

Zadaj pytanie - Moja Opera
    http://mojaopera.9g.pl/wiki/Zadaj_pytanie
    Event thread: load
    Error:
    name: ReferenceError
    message: Statement on line 21: Reference to undefined variable: unhidetzbutton
    Backtrace:
    Line 21 of linked script http://mojaopera.9g.pl/w/skins/common/wikibits.js
    unhidetzbutton();
    At unknown location
    [statement source code not available]

Czy można jakoś rozwiązać ten problem? Z góry dziękuję pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z wysokim zużyciem pamięci wirtualnej przez przeglądarkę Opera 8.5 na systemie Windows XP, sięgającym nawet 80 MB, co powoduje spowolnienie działania systemu. Po zamknięciu i ponownym uruchomieniu Opery problem chwilowo ustępuje, lecz powraca po pewnym czasie intensywnego przeglądania. Zalecane rozwiązania obejmują reinstalację przeglądarki, zmianę ustawień pamięci podręcznej RAM w opcjach zaawansowanych (Narzędzia → Preferencje → Zaawansowane → Historia → Pamięć podręczna RAM) z trybu automatycznego na stałą wartość, a także wyłączenie pamięci RAM i ustawienie pamięci na dysku twardym na niską wartość (np. 2 MB), co znacząco ogranicza zużycie pamięci do około 20 MB. Wskazano również możliwość aktualizacji do wersji Opera 9, która może rozwiązać niektóre problemy. Dodatkowo pojawiły się problemy z długim czasem uruchamiania Opery oraz błędami JavaScript przy próbie korzystania z niektórych serwisów (np. czatów Interii), co nie występuje w innych przeglądarkach jak Internet Explorer.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA