logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pamięciożerna Opera. Czy to normalne? Jak zmniejszyć zużycie pamięci?

kmieciu 07 Mar 2006 18:20 5865 17
REKLAMA
  • #1 2386474
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Witam. Już od dłuższego czasu do neta używam Opery. Teraz mam wersję 8.53 7722. Niedawno zauważyłem że po odpaleniu kilku okienek strasznie wzrasta zużycie pamięci operacyjnej (nawet do 80MB). Czy to normalne, czy można ją w jakiś sposób "odchudzić", lub ewentualnie jaka wersja ma rozsądne zużycie zasobów kompa i jednoczesnie odpowiedni poziom bezpieczeństwa. Pozdrawiam szanownych kolegów jednocześnie prosząc o pomoc.
    Załączniki:
    • Pamięciożerna Opera. Czy to normalne? Jak zmniejszyć zużycie pamięci? opera.JPG (31.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2386529
    Electronic0
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Spróbuj tak:
    narzędzia, preferencje, zakładka zaawansowane, historia.
    Wyczyść wpisane i odwiedzane strony internetowe, opróznij pamięć podręczną.
  • #3 2386589
    kmieciu
    Poziom 19  
    Takie zachowanie ma miejsce już po "czystkach", zresztą staram się to robić co jakiś czas, dodam że pamięć podręczną RAM ustawiłem na 4MB. Próbowałem nawet zainstalować operę na czysto, importować zakładki i jest podobnie. Może się mylę ale Opera miała być z założenia szybką przeglądarka i nawet przy standardowych ustawieniach i normalnym użytkowaniu nie powinna tak opciążać systemu. Do dyspozycji mam 240 MB ramu więc zaczyna go brakować i do roboty zabiera się plik wymiany.
  • #4 2386700
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    kmieciu - bo Opera jest szybka, ale pamiec lubi uzywac. Zwlaszcza jak masz duzo otwartych stron. To musi sie zmiescic gdzies w pamieci, i na to rady zadnej nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 2386841
    kmieciu
    Poziom 19  
    No to czas na rozwód, mam nadzieję że Firefox nie ma takich wymagań.
  • #6 2387008
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1581
    i pewnie zaraz wrócisz do Opery :wink:

jak zauważyłem na słabszych komputerach (bo na tych łatwiej zaobserwować) Opera szybciej się ładowała już nie mówiąc o działaniu.
    Choć używam także Firefoxa to ciężko byłoby mi się rozstać np. możliwością kontynuowania przerwanej sesji z Opery.
  • #7 2387250
    kmieciu
    Poziom 19  
    Czy jest jeszcze sens używania opery z seri 7.5, chodzi głównie o bezpieczeństwo, bo te starsze były naprawdę szybkie.
  • #8 2387425
    Platon
    Poziom 42  
    kmieciu - firefox generlanie uzywa jeszcze wiecej pamieci, i przy wiekszej ilosci pluginow pojawiaja sie wycieki pamieci.
    A co Ci niepasuje z opera 8.52? A moze sprawdz wersje preview 9?
  • #9 2387927
    piooo
    Poziom 29  
    Ocena: 41
    Kolego Kmieciu , nie zwracałem na to uwagi , ale masz rację .W tej chwili mam Operę 8.53 i rzeczywiście średnio bierze ona 70 MB ramu ,co przy dużym zapasie nie ma znaczenia .Wersje wcześniejsze dużo mniej obciążały pamięć , jednak nie polecam powrotu do nich , pozdrawiam
    ps oczywiście zapomniałem dodać ,ze najprostsze rozwiązanie to dołożenie ramu , który chyba teraz nie jest aż tak drogi , a napewno to przyda się też przy użytkowaniu innych programów ,
  • #10 2388213
    kmieciu
    Poziom 19  
    Gdybym mógł to dawno bym to zrobił tylko że ma laptopa z 128MB na płycie plus 128 w kości i więcej już się nie da. Dziękuję wszystkim za pomoc. Przynajmniej już wiem że to normalne i że żadne kombinacje w tym przypadku nie dadzą rezultatu, no chyba że...
  • REKLAMA
  • #11 2388240
    Platon
    Poziom 42  
    Sprawdz jak to dziala z wylaczona JAVA.
  • #12 2388304
    kmieciu
    Poziom 19  
    Wyłączenie wtyczek nie daje dużej oszczędności. ale zawziołem się i udało mi się zejść do 40MB -zapomniało mi się wyczyścić starych maili. Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #13 2388616
    piooo
    Poziom 29  
    mogę tylko dodać ,że w tej chwili jestem w pracy gdzie używam też laptopa w którym mam 160 MB ramu i tutaj Opera bierze około 45MB i działa bardzo szybko i płynnie . System to XP bez SP2 z włączonymi wszystkimi efektami , ZoneAlarm i AntyvirusPersonal, pozdrawiam
  • #14 2388833
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 496
    Niestety Panowie coś za coś. U mnie Opera (dwa okna z elektrody) zajmuje 35MB. Zauważyłem jednak że przy dużym zajęciu systemu Opera od razu dokłada sobie trochę pamięci (dosłownie wygląda to tak jakby robiła "zapasy" dla siebie :D). Sam pomysł przejścia na cos innego jest dla mnie na razie nie do przyjęcia (jak u kogoś otwieram IE to mam wrażenie że mysz i klawiatura nie działa). Dodam jeszcze że w domciu system chodzi 8 miesięcy bez żadnego antywira, a po sieci buszuje sporo. Jedyne śmieci łapie moja żona (nie moge jej przekonać do Opery) które lecze Mks'em online. Moje pytanie: czy ktoś się bawił z opcją mowa?
  • #15 2388901
    mkaminski100
    Poziom 18  
    Ocena: 226
    Może to moje subiektywne zdanie, ale po wprowadzniu nowszych wersji Opery zaczęła ona zużywac coraz więcej pamięci. U mnie tez wychodzi ok 80mb, a jesli ściągam plik to praktycznie nie można pracować. Testowane na 3 kompach: Athlon 1300, Athlon 2200, Celeron 1500(laptop). Przy takich plikach dochodzi nawet do 160MB zjedzonej pamięci!!
    Opera jest szybka. ale jeśli otwiera się coraz nowe strony to zyzywa coraz więcej pamięci, a niestety zamknięcie ich wcale nie przyspiesza pracy.
    Moż tak ma być, ale czasami Opera spowalnia dość poważnie system
  • #16 2389122
    piooo
    Poziom 29  
    po pierwsze zawsze wychodząc z Opery wykonuję : delete private data , w celu wyczyszczenia wszystkiego . Po drugie opcja mowa działa bardzo dobrze , przy czym przydatne jest zaznacznie tekstów i komputer je czyta po angielsku niestety tylko ,pozdrawiam
  • #17 2391225
    Hirek2
    Poziom 25  
    Ocena: 62
    Witam.
    Używam Opery
    Wersja 9.0
    Kompilacja 8031
    Platforma Win32
    System Windows XP

Java Sun Java Runtime Environment version 1.5
    XHTML+Voice IBM Multimodal Runtime Environment, Version: 4.1.3, Build: 20050324.01.1

Pamięć podręczna nie czyszczona już dość długo, procesor Athlon XP 2400+, 512 MB Ram-u. Nie zauważyłem aby Opera cokolwiek zamulała mi system przyściąganiu plików nawet bardzo dużych. Może pora spróbować wersji 9
    Załączniki:
    • Pamięciożerna Opera. Czy to normalne? Jak zmniejszyć zużycie pamięci? opera.JPG (90.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2391445
    piooo
    Poziom 29  
    co do wersji 9.0 mogę tylko zacytować :"This is a preview version of Opera. Use only on properly backed up computers and do not install over previous Opera versions.
    Users may experience problems synchronizing mail with IMAP accounts. If this occurs, open the account settings and press OK to reset the connection. Then check your mail again. " Natomiast jeśli kogoś interesuje changelog tej wersji to może poczytać: http://snapshot.opera.com/windows/w90p2.html , pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzystający z przeglądarki Opera w wersji 8.53 zauważył znaczne zużycie pamięci RAM (do około 80 MB) przy otwarciu kilku okien, co budziło wątpliwości co do normalności takiego zachowania i możliwości optymalizacji. Wskazano, że Opera naturalnie zużywa dużo pamięci, zwłaszcza przy wielu otwartych kartach, a zamknięcie stron nie zawsze zmniejsza zużycie pamięci. Próby czyszczenia historii, pamięci podręcznej oraz wyłączania wtyczek i Javy przyniosły niewielkie efekty. Użytkownicy sugerowali dołożenie pamięci RAM jako najprostsze rozwiązanie, jednak autor dysponował laptopem z ograniczoną pamięcią (128 MB na płycie plus 128 MB w kości). Porównania z Firefoxem wskazywały, że również on może zużywać dużo pamięci, zwłaszcza z wieloma wtyczkami. Wersje starsze Opery (np. 7.5) były szybsze i mniej pamięciożerne, ale mniej bezpieczne. Wersja 9.0 preview była polecana do testów, choć z zastrzeżeniami dotyczącymi stabilności i synchronizacji poczty IMAP. Użytkownicy podkreślali, że Opera jest szybka i stabilna nawet na słabszych komputerach, a jej funkcje, takie jak kontynuacja sesji czy opcja mowy (czytanie zaznaczonego tekstu), są cenione. Ogólnie uznano, że wysokie zużycie pamięci jest normalne dla Opery i trudno je znacząco zmniejszyć bez zwiększenia zasobów sprzętowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA