Niestety na moim TV lewa strona ekranu zrobiła się bardziej blada, mało nasycone kolory, czy ma ktoś pomysł jaka może być tego przyczyna. Wrzucę zdjęcia jak to wygląda, niestety irytuje przy oglądaniu filmów, gdzie twarze robią się po prostu blade.
Niestety nie znalazłem takiego przypadku, jedynie wypalone podświetlenie, ale to wygląda trochę inaczej. Nie wiem, z czym jest problem, czy z matrycą, listwami, a może jeszcze czymś innym…
W podświetleniu masz 16 listew z diodami, może będzie konieczność rozebrania matrycy i sprawdzenia, czy coś jest nie tak pomiędzy listwami a samą matrycą (folie rozpraszające)
Czyli że może być przyczyna w tej folii że zabrudzona lub uszkodzona? czy jest wogole możliwość kupna takiej folii i dopasowanie, czy zastąpić z innego tv no?
Dział Serwisowy, a takie bzdury wypisują. Już ci jeden napisał, żebyś zajrzał, ale pod szkło, nie na YT. Jeszcze nic nie stwierdził, a już szuka i musi być zamiennik, nie lorginal😁.
Nikt nie podpowiadał o uszkodzeniu podświetlenia , podałem żeby nie sugerował się że jest tam podświetlenie krawędziowe i zostało tylko sprawdzenie po rozebraniu matrycy czy tam coś nie tak, nic to nie kosztuje a matrycy i tak nie wymieni , wiec proszę nie pisać kłamstw -bez odpowiedzi.
>>21062892>>21062892 Trafna uwaga. Ja robiłem 70 cali. TV się resetował, zwarcie matrycy, blokada sygnału rozwiązała problem z resetem, ale zrobił się problem z kolorami z lewej strony, więc przepaliłem zwarcie i wygląda, że jest ok. Taka naprawa jest ryzykowna, ale się da zrobić.
✨ W telewizorze Samsung UE46F6500 pojawił się problem z blade kolorami po lewej stronie ekranu, co objawia się niskim nasyceniem i bladością obrazu. Przyczyną może być uszkodzona matryca, co jest najczęściej wskazywaną diagnozą. Inne możliwe źródła problemu to podświetlenie krawędziowe złożone z 16 listew LED lub folie rozpraszające światło między listwami a matrycą, które mogą być zabrudzone lub uszkodzone. Zaleca się rozebranie matrycy w celu dokładnej inspekcji i wykluczenia uszkodzeń mechanicznych lub elektrycznych, takich jak blokady sygnałów na taśmach matrycy. Próby naprawy obejmowały również ryzykowne działania na zwarciach matrycy, które mogą przywrócić poprawne kolory, jednak ostatecznym rozwiązaniem jest wymiana matrycy. Wskazane jest unikanie niepotwierdzonych porad i dokładne sprawdzenie komponentów pod szkłem matrycy. Wygenerowane przez model językowy.